Vánoční a zimní brigády

25. 11. 2011 | Studentský život

Kdo by nechtěl udělat radost svým blízkým pěkným vánočním dárkem nebo si užít Silvestra na horách. Konec roku se nese ve zvýšených výdajích. Poradíme vám, kde hledat brigády, abyste se nedostali do červených čísel.

V zimních měsících příležitostné práce oproti létu ubývá, pravidelně se zvyšuje počet nezaměstnaných na úřadech práce, nicméně nevěšte hlavu. Zima a advent obzvlášť nabízí možnost brigád a krátkodobých zaměstnání.

Vánoční trhy

Vánoce se bez trhu na náměstí neobejdou v žádném českém městě. Vynikající příležitost pro ty, kteří si chtějí skutečně vydělat. Za pár dní máte tolik, co za několik týdnů po brigádách. Jedná se, ale o těžce vydělané a zasloužené peníze. Od rána do pozdních hodin čelíte rozmarům zimního počasí. Musíte se vypořádat s třeskutým mrazem, sněhem, deštěm.

Nákupní střediska

Advent by měl být čas pohody, klidu a míru. Nic z toho neplatí v obchodních domech – nákupní horečka dosahuje vrcholu, zboží mizí z regálů, prodlužuje se otevírací doba. Práce chtivý student si může mnout ruce. Nápor na kmenové zaměstnance je enormní a mnohde navyšují stavy. Pokud vám nevadí poslouchat po celou pracovní směnu vánoční koledy, vyzkoušejte práci na pokladně, zarovnávání nebo skládání zboží. Na tyto nekvalifikované pozice nemusíte mít speciální předpoklady. Práce za kasou je limitována pouze plnoletostí. Více o brigádě na pokladně v samostatném článku. Velkou výhodou je vlastnictví potravinářského průkazu. Za poplatek vám ho na počkání vystaví obvodní lékař. Cena se pohybuje kolem 200 korun.

Nabídky brigád hledejte přímo na webových stránkách obchodních domů a hypermarketů. Nebojíte se osobního kontaktu? Zajděte rovnou na prodejnu a poptejte se. Navštivte obchodní centrum nebo si projděte město. Mějte oči na stopkách a sledujte výlohy i v těch nejzapadlejších krámcích, třeba zrovna tam hledají brigádníky.

Pracovat v mrazivých teplotách není jednoduchéPracovat v mrazivých teplotách není jednoduché

Instruktor zimních sportů

Pokud máte rádi hory, sníh, lyže a snowboard není lepší brigády než instruktor zimních sportů. Nejedná se o vánoční brigádu, ale pokud chcete pracovat v lyžařské škole, je nejvyšší čas začít jednat. Zimní sezona na českých horách začíná už v prosinci. Podmínkou získání licence instruktora zimních sportů je plnoletost. Musíte umět obstojně lyžovat, mít teoretické znalosti a především pedagogické schopnosti. Své šance na slušné uplatnění zvýšíte znalostí němčiny a angličtiny. Nabídku kurzů naleznete například na stránkách Asociace profesionálních učitelů lyžování nebo zde a zde.

Pracovní portály

Kromě typických předvánočních typů na brigádu můžete najít mnoho nabídek na internetových pracovních portálech. Namátkou například jobs.cz, sprace.cz, hyperinzerce.cz, prace.cz, monster.cz, fajn-brigady.cz a mnoho dalších. Nabídka brigád je každý den aktualizována. Vyplatí se ji sledovat několikrát denně. Výhodu mají studenti z větších měst, zde je nabídka logicky nejpestřejší. Ať je léto nebo zima v call centrech do telemarketingu nabírají neustále. Evergreeny mezi přivýdělky jsou podomní a pouliční prodej, roznos letáků. Na pracovních portálech však můžete narazit i na méně tradiční, o to zajímavější zaměstnání. Když vás nabídka zaujme, preferujte telefonický kontakt před emailem. Na emailovou komunikaci vám mnohdy ani nikdo neodpoví. Zato jedno zavolání vám přinese přesnou a okamžitou představu o práci.

Zdroj foto: www.sxc.hu

Další články k tématu

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Pětadvacetileté Barbora, vždycky chtěla být mladou matkou. Sen se jí splnil, jenže zároveň byla studentkou. Otěhotněla před příjímacími zkouškami na doktorské studium oboru financí. „Říkala jsem si, že to zkusím. Když to nepůjde, nikdo mi hlavu neutrhne,“ vzpomíná Barbora na rozhodnutí, jestli se má pustit do dalšího studia. Teď už má doma miminko a příští …

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

V Česku na vysokých školách studuje celkem 300 tisíc lidí. Spousta z nich musela v září řešit ubytování. Situaci jim letos komplikuje inflace. Kvůli ní výrazně rostly ceny nájmů. Za rok to bylo o 30 procent, za posledních šest pak dokonce o necelých 90 procent. Studenti tak řeší dilema, kde bydlet. Ceny za ubytování totiž rostly i na …

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Konec prázdnin je pro studenty často ve znamení hledání bydlení na nadcházející semestr. Koleje ve velkých městech hlásily už zhruba v polovině měsíce srpna plno. Bydlení na privátu je zase méně dostupné – finančně i kvůli postoji pronajímatelů. Plno mají některé koleje v Praze a v Brně. Ze sta procent je zaplněna brněnská Masarykova univerzita. Obsazených je také …