V laboratoři, nad granty i v lese – jak tráví léto vysokoškolští učitelé

26. 6. 2017 | Pro uchazeče na VŠ

Poslední týden školy se blíží a pak všechny čekají dva měsíce prázdnin. Většina studentů vyrazí na dovolenou nebo aspoň k vodě. Co ale budou dělat vyučující?

Pohoda na zahradě, cesta k moři nebo do hor. Válení u bazénu a ležení v časopisech nebo knížkách. To jsou plány většiny školáků a studentů, ale pro spoustu učitelů je odpočinek takřka neznámým pojmem. Co budou dělat o prázdninách – pokud vůbec nějaké mají?

flower

Ryze pracovní léto bude mít docentka Jitka Vacková, proděkanka pro vědu a výzkum na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích: „V průběhu prázdnin se budu věnovat přípravě učebnice zaměřené na problematiku integrace imigrantů a uprchlíků a jiné rozpracované publikační činnosti. Dále budu řešit projekt Grantové agentury Jihočeské univerzity s názvem Koordinovaná rehabilitace u pacientů po poškození mozku. Budu se taktéž snažit věnovat rodině.

Naopak prorektor pro vnější vztahy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Zdeněk Radvanovský se chystá odpočívat a cestovat. Volné dny stráví s vnukem, procestuje Český ráj, jižní Čechy i pořádný kus Evropy.

Prázdniny si snaží užít i děkan pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Michal Nedělka: „Prázdniny jsou pro mě téměř magickým pojmem. V dětství pro mě znamenaly nedozírně dlouhé období všeho senzačního, neopakovatelného, na co jindy nebyl čas: dobrodružství v přírodě, spoustu aktivit doma, cesty na místa, kam jsem se během roku nedostal. A především daleko víc samostatnosti bez dozoru rodičů. To bylo asi úplně nejlepší.“ Dobrodružství v letních měsících vyhledává dodnes: „Je to období, v němž ten opravdu prázdninový pocit je stále někde skrytý. Chci se podívat na místa, kde jsem ještě nikdy nebyl, nestačí mi poznávání jen po internetu. Ale to bude jen nějaký ten týden. Chci se také věnovat zahradě, domu, kde je stále co vylepšovat a hlavně co udržovat. A také se chci věnovat tomu, co jsem během roku nestihl v práci – dopsat nějaké texty a hledat zdroje pro texty nové. Může se zdát, že to pak není skutečná dovolená, když je spojena i s pracovními záležitostmi, ale mám zkušenost, že v klidu a v odpočinkovém režimu, třeba při cestě lesem, člověk přijde na věci a na řešení, které ho v běžném pracovním shonu těžko napadnou.

Děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích František Vácha bude dohánět, co nestihl během školního roku: „Pro nás přírodovědce jsou prázdniny nejen možností odpočívat, ale hlavně jít do laboratoře, vyjet na stáž nebo konferenci, tedy věnovat se činnostem, které nestíháme během semestru. A u mě to nebude jinak. Ale určitě budu chtít strávit co nejvíc času s rodinou.

Výjimečné léto čeká rektora Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Martina Baleje: „Letní měsíce jsou pro mě příležitostí, kdy mohu své rodině vynahradit časové vytížení během celého roku. Letos plánujeme s manželkou a dvěma dětmi svoji první dovolenou u moře. Těším se také na aktivní odpočinek při sekání trávy a štípání dříví na chalupě.

Děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo stráví léto prací, ale nestěžuje si: „Lékařské fakulty už dávno nejsou místem, kde se s koncem školního roku zavřou dveře a osazenstvo vyrazí s radostným zpěvem do lesů a hájů, kde dlí do října. V létě budeme s kolegy dohánět to, co jsme nestihli. Ale protože to, co děláme, děláme rádi, vůbec nám to nevadí!

Docent Michal Opatrný, vedoucí katedry etiky, psychologie a charitativní práce Teologická fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se těší hlavně na odpočinek: „Tak jako většina akademiků se před létem těším na to, že si po jarní pracovní smršti na grantech, finišování kvalifikačních prací, zkoušení, státnicích a obhajobách konečně odpočinu. Pak mi to ale stejně nedá a začnu plánovat, co bych mohl o prázdninách ještě udělat. V červencovém parnu se ale všechny moje pracovní plány začnou rozplývat jak poslední zbytky sněhu v mrazových kotlinách. To mi připomene, že mám hory rád, a jen v létě mám šanci se na ně podívat. O slovo se také přihlásí únava a rodičovské povinnosti. Pak přehodnotím své workoholické plány a budu se věnovat odpočinku. Takže pro letošek se zatím rýsují dva výzkumné projekty, dodělávka jednoho a napsání druhého článku a asi tři kvalifikační práce. Rád bych se ale také viděl s bratrem, který žije v zahraničí, a strávil delší dovolenou se svou rodinou. Při té budeme moci s dětmi vyběhnout na hory, sestoupit do jeskyní a navštívit několik hradů a termálních koupališť v zahraničí. Bude to zase boj s vlastní leností, abych rychle a včas udělal to, co udělat musím, a mohl si odpočinout. Bude to ale také boj s touhou každého akademika, být tím nejlepším vědcem za každou cenu. Prázdniny mi vždycky připomenou, že všechno má svůj čas.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu