Ústní pohovor: Jak na trému

6. 8. 2008 | Přijímací řízení

Tzv. tréma bývá často jednou z nejzákeřnějších překážek na cestě k úspěšnému zvládnutí zkoušky či pohovoru – a to hlavně proto, že se člověk ve stresu chová jinak než za běžných okolností a toto své chování dokáže jen stěží předem odhadnout. V následujícím článku se vám pokusíme poradit, jak s trémou co nejúspěšněji zatočit. Pozn. Článek byl 16. 5. 2013 aktualizován. (kav)

Třes těla, koktání, střevní potíže, neschopnost promluvit, nadměrné pocení nebo tzv. „okno“ – to jsou nejčastější důsledky trémy, jež jsou černou můrou snad každého studenta, kterého čeká nějaká důležitější zkouška. Někdo podobné situace zažívá v reálu jen zřídka, jiný se s nimi potýká téměř pokaždé. Jak tomu ale zabránit?

Před pohovorem

Základní pravidlo zní: zažeňte negativní myšlenky. Ačkoli může tato rada znít až banálně, vězte, že neustálá sugesce toho, že se vám něco nezdaří, že se ztrapníte, že zcela jistě zase budete mít trému nebo že na vás zkoušející bude hledět ďábelskýma očima s úmyslem vás zardousit, vám na klidu moc nepřidá – naopak, tím vším jen napomáháte tomu, že trémě skutečně propadnete. Nejlépe tyto představy zaženete příjemnými vzpomínkami na cokoli, od úspěšně složené zkoušky z minulosti až třeba po příjemně strávenou dovolenou. Je také dobré si uvědomit, že kolem jedné zkoušky či pohovoru se přeci svět neotáčí, a že se ještě v budoucnu určitě naskytne další možnost. Pokud na pohovor čekáte ještě s dalšími lidmi, snažte se rozptýlit rozhovorem s nimi, a to nejlépe na úplně jiné téma, než jsou blížící se okamžiky.

Snažte se i kvůli sobě

Během samotné zkoušky či pohovoru se soustřeďte zejména na to, abyste udělali co nejlepší dojem – nejen na zkoušející, ale i na sebe, abyste byli sami se sebou spokojeni. Hlídejte si, zda mluvíte dostatečně nahlas, dýcháte zhluboka, zda vaše výroky dávají smysl, zda se díváte na všechny zkoušející, neděláte nervózní úkony atd., a celý pohovor berte spíše jako kolegiální diskuzi (samozřejmě stále na formální úrovni!). Všechny tyto a jim podobné myšlenky vám v konečném důsledku pomohou se psychicky odpoutat od samotné skutečnosti, že jste zkoušeni.

Jednoduchá meditace

Nejčastější radou odborníků, jak v rozhodujících okamžicích trému alespoň zmírnit, je meditace. Meditační techniky totiž pomáhají najít vnitřní klid a vyrovnanost. Mezi ty nejzákladnější, ale zároveň i nejúčinnější způsoby meditace patří vnímání rytmu vlastního dechu, přičemž nejlepšího výsledku dosáhnete, když při tom zavřete oči.

Trémou proti trémě

Další osvědčenou, zdánlivě protichůdnou tréninkovou metodou je záměrné vyhledávání stresových situací. Začněte nejdříve od těch, které překonáváte s menším strachem, a postupně se pouštějte i do těch náročnějších (tuto techniku však neopakujte příliš často). Brzy poznáte, že to, co pro vás bývalo kdysi nepřekonatelné, se nyní stává takřka rutinní záležitostí.

Bylinky jako vděčný pomocník

A na závěr ještě několik rad z oblasti gastronomie: všichni zkušení mluvčí by vám zcela jistě doporučili na uklidnění například kozlík lékařský, levanduli, meduňku, rozmarýn či heřmánek.

fotografie: http://www.sxc.hu/

Další články k tématu