Ústní pohovor: co s sebou

5. 6. 2008 | Přijímací řízení

Přijímací zkoušky jsou pro maturanta druhou, i když co do rozsahu o něco menší, zkouškou dospělosti. Většina oborů vypisuje pouze písemné zkoušky. Není divu – tam, kde se počet zájemců zapisuje v čtyřmístných číslech, by se ústní pohovory dělaly jen velmi těžko. Pozn. Článek byl 10. 5. 2012 aktualizován (kav).

Kde S ústními přijímacími zkouškami se můžete setkat například na Univerzitě Palackého v Olomouci, obor Fyzioterapie, nebo na Karlově univerzitě, obor Sociologie. Takových oborů je ale podstatně více, setkáte se s nimi na každé vysoké škole.

**RADA PRVNÍ – DOKLADY JSOU ZÁKLAD ** V pořádku musíte mít zejména doklady – zkontrolujte si v pozvánce, co po vás k ústnímu pohovoru požadují. Dvě základní věci však musíte mít vždy – občanský průkaz a pozvánku, bez nich se k pohovoru ani nedostanete. Není také na škodu mít u sebe jiný doklad, pokud jej máte (cestovní pas, řidičský průkaz).

RADA DRUHÁ – SEZNAMY MOHOU POMOCI Přemýšlejte, čím chcete komisi zaujmout. Tito lidé za jeden den vyslechnou mnoho lidí, nezdržujte je špatnou přípravou vlastní prezentace. Soutěžili jste kdy v oboru, který chcete studovat? Sepište to – mezinárodní soutěže, školní olympiády (pozor na relevanci údajů, nikoho nezajímá, že jste ve školce vyhráli plyšovou hračku za recitaci), nejvýznamnější napište vždy na prvním místě. Absolvovali jste v oboru letní školu, soustředění, napsali jste knihu, spolupracujete s novinami (televizí, rádiem…), učíte na jazykové škole apod.? Nechte si to potvrdit. Vaše slovo bude mít větší váhu, pokud komisi ukážete doklad, že se skutečně o obor zajímáte. Ale opatrně – na ukázky obvykle není čas.

RADA TŘETÍ – KONTROLUJTE Den konání zkoušky je obvykle velmi hektický – nervozita, dlouhá cesta autem, noc strávená v hotelu či u známých, to vše se podepíše na vaší pozornosti. Zkontrolujte si proto všechno raději třikrát, nemusíte mít možnost se pro ztracenou věc vrátit nebo ji dodatečně na školu poslat.

Co dál? Na některých oborech je potřeba předložit také seznam odborné literatury, kterou jste přečetli (samozřejmě psaný na počítači, nikoli na koleně cestou k pohovoru). Možnosti jsou v tomto ohledu různé, pečlivě si proto prostudujte pozvánku, kde máte vše potřebné vypsáno.

A nakonec – nezapomeňte si svačinu. Smějete se? Samozřejmě, kdo by ve stresu z pohovoru ještě myslel na jídlo. Navíc jste obdrželi i přesný časový rozpis. Jenže ten je pouze orientační a nikdy vám nepoví, kolik času vlastně na zkouškách strávíte. Není proto od věci si s sebou vzít alespoň pití a něco k jídlu – třeba čokoládu, potřebujete-li si uklidnit rozjitřené nervy. Jen opatrně, abyste pak před komisi nepředstoupili s čokoládovými památkami na oblečení – v takovém případě si vás komise určitě zapamatuje, ale vám to zřejmě nebude k ničemu.

Fotografie: http://www.sxc.hu

Další články k tématu