Ústní pohovor: co očekávat

7. 6. 2008 | Přijímací řízení

Ačkoli již není tolik oborů, na kterých musíte skládat ústní přijímací zkoušku, setkat se s ní můžete. Já jsem měla „štěstí“ a dělala jsem hned tři. Jak ústní zkouška vypadá a na co se vás budou ptát? Je několik otázek a situací, se kterými se setkáte takřka všude. Když o nich budete vědět, můžete se na ně připravit a jistě vás tolik nezaskočí. Pozn. Článek byl 16. 5. 2013 aktualizován. (kav)

Jak zkouška vypadá? Záleží na tom, zda jde pouze o symbolický pohovor, nebo o druhou část zkoušky, která následuje po té písemné. V obou případech platí, že trocha nervozity je normální a vaše zkoušející nepřekvapí. Někde se setkáte s milým a vstřícným přístupem, ale není to samozřejmost. Lidé jsou různí a ani poněkud cholerický pan doktor by vás neměl přehnaně vyvést z míry. Očekává se od vás, že se v oboru, na nějž se hlásíte, orientujete. Samozřejmě, že nemůžete vědět všechno, ale měli byste předvést hlubší znalosti než při čtvrthodince u maturity.

Nejčastější otázky

Proč bychom měli vzít právě vás? Na motivaci se vás zeptají takřka určitě, takže zde se můžete dobře připravit. Bohužel se nedá předvídat, zda zkoušejícího velmi originálním důvodem přesvědčíte, nebo popudíte. Odpověď „protože mě to baví“ však jistě není dostačující. Naopak zaujmete, když například zmíníte své dosavadní aktivity, týkající se oboru, ke kterým byste chtěli na vysoké škole získat další poznatky. Nestyďte se také mluvit o tom, čím byste po vysoké chtěli být.

Otázky k seznamu literatury Až seznam literatury vytvoříte, ujistěte se, že opravdu víte, o čem jednotlivé knihy jsou. Není nic trapnějšího, než když se vás zkoušející ptá na knihu, kterou jste údajně četli, a vy mlčíte. Musím však přiznat, že já sama jsem byla tázána na titul, který jsem (podle svého mínění) znala velice dobře, a pan profesor nesouhlasně kroutil hlavou. Ještě lépe se můžete připravit, pokud máte mít seznam beletrie. U každého autora byste měli znát jeho dílo a také vědět něco o době, do které je zasazen děj knihy, již jste uvedli.

Otázky k testu Pokud jste před ústní částí přijímaček absolvovali část písemnou, mohou se vás zeptat také na něco z testu. Jestli jste si něčím nebyli jisti, snažte se najít si správné správné odpovědi.

Otázky z oboru Zjistěte si, zda nejsou známy okruhy otázek, na které se vás mohou zeptat. Každopádně, pokud vás nečeká jen symbolický ústní pohovor, budete tázáni i na nějakou otázku z oboru, na který se hlásíte. Někde se losuje, jinde se zeptají rovnou.

Na co si dát pozor Hlas patrně neuhlídáte. Máte-li však trému a víte, že by se vám mohly třást ruce, nepokládejte je na stůl. Nechte je raději v klíně. Hlásíte-li se na více škol, není na tom sice nic špatného, ale jestliže to není nezbytně nutné, nechlubte se s tím. Profesoři rádi slyší, jak moc se toužíte dostat právě na jejich obor.

Na zkušenosti z ústních přijímaček jsme se zeptali několika studentek:

Katka, 20 let (studentka oboru Žurnalistika, FSV UK) U ústních přijímaček na Žurnalistiku můžete dostat až deset bodů za publikování v médiích, až deset bodů za četbu. Zbytek bodů lze získat za odpověď na otázku, která se týká kultury, sportu, Česka a zahraničí, zahraniční nebo domácí politiky. Všechno se točí okolo aktuálního dění. Hodně lidí nic nepublikovalo a vzali je, takže na tom zase tolik netrvají – je to jen zlomek bodů. Spíš záleží na vašem projevu. Nesmíte říct, že jste si podali přihlášky i jinam – potom si myslí, že nemáte až tak velký zájem právě o žurnalistiku. Já jsem měla Václava Moravce. Pěkně mě drtil – vytáhla jsem si svou neoblíbenou domácí politiku a ptal se na velké podrobnosti, o kterých jsem toho moc nevěděla. Na něj ale platí, že si člověk musí být jistý svou odpovědí – jinak se pokusí rozhodit a vy nevíte, jestli to nakonec bylo správně. S ním jediným jsem měla problém… ale oni jsou vesměs nepříjemní všichni. Pokuste se mluvit spisovně a předložit co nejdelší seznam odborné četby i beletrie (většinou se ptají na beletrii).

Jitka, 21 let (studentka oboru Učitelství pro základní školy, kombinace Francouzština a Zeměpis, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích) Pan doktor Marty je pěkný chlap a s jeho úžasným akcentem jsem byla skoro beze slov… Ale jinak to asi bylo dobré. Oni u ústních nejsou nijak přísní, přirovnala bych to k maturitě, jen bez přípravy. Zeptali se na otázku (mě například na téma Moje rodina) a pak na knížky, které jsem četla. Budete mluvit s lidmi, které jste v životě neviděli. Když budete mít smůlu, nebudou vůbec příjemní a budou se snažit vám dokázat, že studium na VŠ není žádná legrace. Trošku rozšiřující znalosti v oboru, na který se hlásíte, by měly být samozřejmostí. Hlavní je nepanikařit a pořád se usmívat. U mě to docela klaplo a funguju s tím i teď u zkoušek.

Veronika S., 22 let Byla jsem u ústních přijímaček na obor Učitelství pro střední školy – kombinace Anglický jazyk a Základy společenských věd na PdF UK. Seděla tam komise o třech lidech. Na angličtině po mně chtěli seznam přečtené literatury, za který dávali body navíc a ptali se na něj. Pak jsme se bavili o tom, zda jsou v Liberci nějaké kulturní festivaly (pozn.: Veronika pochází z Liberce). Nic jsem si nelosovala, ptali se sami. Na ZSV dávali také body za literaturu, ale já jsem nic nečetla, takže se mě to netýkalo. Byla jsem dvacátá sedmá a brali dvacet lidí, ale napsali mi, že navyšují kapacitu a pokud se přihlásím do dodatečného přijímacího řízení, patrně mě přijmou.

Fotografie: http://www.sxc.hu

Další články k tématu