Ústní pohovor: co na sebe? Psychologie barev

29. 8. 2008 | Přijímací řízení

Říká se, že první pohled je vůbec nejdůležitější. Ponechme stranou, kolik je na tom pravdy. Věnovat čas výběru oblečení na tento významný den má jistě smysl. Zda zvolit sukni nebo kalhoty, to už jste se u nás mohli dočíst. Nyní se zaměříme na poněkud tajemnou oblast lidské psychiky a jak je možné ji ovlivnit barvami, které zvolíte. Pozn. Článek byl 16. 5. 2013 aktualizován. (kav)

Samozřejmě neexistují pevné předpisy, co která barva znamená. Na posuzovatele ale můžete působit zcela jinak, když se objevíte v kombinaci oranžové a žluté nebo naopak černí od hlavy k patě. Než se ale začtete a začnete vybírat, zda chcete vypadat sebevědomě či moudře, uvědomte si, jaké možnosti skýtá váš šatník, co rádi nosíte a v čem se cítíte dobře a pohodlně.

Barevné typy Nejsme módní poradna, ale doporučujeme aspoň krátce věnovat pozornost tomu, jaký jste vlastně typ. Barva vaší pleti, vlasů a očí určuje, které barvy vám automaticky více sluší. Světlovlasým lidem s modrýma či šedýma očima nejvíce sednou pastelové odstíny, modrá, bílá či růžová. Muži mohou zvolit hnědý oblek. Máte-li si spíš světle hnědé nebo zrzavé vlasy, hodí se k vám „podzimní“ a teplé odstíny, tedy hnědá, oranžová, tmavě zelená – ale pozor, decentně! Tmavovlasí si mohou dovolit černou i hnědou a oživit ji např. červenou (kravatou, doplňky).

Významy barev Černá – Všeobecně se černá považuje za nejelegantnější barvu, kterou nic nezkazíte. Její velké plus je téměř neomezená možnost kombinování. Hrozí ale, že místo důstojně budete nakonec vypadat smutečně a porota si vás vůbec nezapamatuje, protože splynete s davem. Doporučuje se tedy jen pro část oděvu (sukně, oblek, ale nikoliv košile). Černá vám dodá dojem solidnosti a autority, ale může být vnímána i jako protest (s červenou) a negativita. Bílá – Rovněž bílá se nedoporučuje pro celý oděv. Působíte v ní důvěryhodně a pozitivně, je spojena s představou nevinnosti a čistoty. Pokud to s ní ale přeženete, budete evokovat spíše zranitelnost, chlad a povrchnost. Nejlepší je zvolit bílou jen pro halenku nebo košili. Šedá – Šedá je poměrně neutrální barva, která se hodí právě k bílé, budete v ní vypadat skromně a seriózně. Bývá ovšem spojovaná také s chudobou a výraz „šedá myška“ naznačuje, že pro sebevědomí není úplně nejvhodnější. Červená – Velmi oblíbená u obou pohlaví. Je to barva, která přitáhne pozornost, proto opatrně s ní: zvolte ji na kravatu, šátek kolem krku, doplňky, ale zapomeňte na červené boty, kabelky či kufříky. Tím by se energičnost, sebedůvěra a dynamika změnila spíše na (při pohovoru nevhodnou) vyzývavost, provokaci a vzdorovitost. Modrá – Pro muže se modrá hodí spíše v tmavých odstínech, ženy ji mohou použít na halence. Je dobré jí kombinovat a používat jen v kvalitních materiálech. Modrá je barva sice klidná a přemýšlivá, nevypovídá ale příliš o originalitě a průbojnosti, spíše o spolehlivosti a lpění na tradici. Zelená – Tato barva sice reprezentuje mnoho ušlechtilých vlastností (hrdost, přizpůsobivost, vyrovnanost), na oblečení se ale příliš nehodí. Pro formální komunikaci je příliš „přírodní“ a může paradoxně působit lajdácky, až jedovatě. Hnědá – Hnědá se spojuje s představou solidnosti, zájmu v pořádku, pevnosti. Na lidi v ní budete působit důvěryhodně. Doporučuje se volit spíše tmavší tóny v kombinaci s teplými barvami. Všeobecně opatrně byste měli zacházet se žlutou (může působit výstražně), růžovou (evokuje přecitlivělost, pro muže se nehodí), fialovou (znepokojivá barva, více snění než přemýšlení) a oranžovou (působí lacině).

Zdroj fotografie: http://www.sxc.hu/

Další články k tématu