Jaké uplatnění mají letošní absolventi MU?

4. 11. 2011 | Studentský život

Nástupní plat absolventů Masarykovy univerzity (MU) dosahuje bezmála 23 tisíc korun. Nejen to vyplynulo z výzkumu mezi více než tisícovkou letošních absolventů magisterského prezenčního studia na MU.

Podobně jako v minulých letech měla téměř polovina absolventů po promocích jisté zaměstnání, necelých 40 procent práci hledalo, zbytek chtěl pokračovat ve studiu, nebo pobývat v zahraničí. „Při hledání zaměstnání se absolventi spoléhali zejména na vlastní síly – reagovali na inzeráty, sami kontaktovali zaměstnavatele a podobně,“ uvádí autor výzkumu Jaroslav Nekuda ze Střediska vědeckých informací na Ekonomicko-správní fakultě MU.

Vysoký je i podíl absolventů, kteří plánují pracovat v oboru, jenž na univerzitě vystudovali – dosahuje v průměru až 85 procent. Za perspektivní své zaměstnání navíc považuje 86 procent respondentů.

Nejvyšší nástupní platy letos dostali informatici (29 500 Kč) a ekonomové (26 400 Kč). S nejnižšími platy se naopak musejí smířit zejména přírodovědci (19 300 Kč) a pedagogové (17 800 Kč), kteří jsou obvykle svázáni tabulkovými platy ve veřejném sektoru. Už během studia si přivydělávalo více než 50 procent dotazovaných.

Oproti loňskému roku se zvýšil počet absolventů, kteří by chtěli vycestovat za prací do zahraničí: většinou jde o absolventy fakulty informatiky a ekonomicko-správní fakulty. Převažující motivací nebyly na rozdíl od minulých let vyšší výdělky. Vyhlídka lepšího finančního ohodnocení motivovala k odchodu pouze mladé lékaře, ostatní vedly k úvahám o odchodu do zahraničí jiné pohnutky jako například touha po poznání, rozvíjení jazykových dovedností nebo získání zahraničních zkušeností.

Průzkum Ukončení studia na Masarykově univerzitě – Ohlédnutí a perspektiva provádí odborníci z Ekonomicko-správní fakulty MU již od roku 1994. Letošního dotazníkového šetření se v červnu a červenci zúčastnilo 1150 čerstvých absolventů magisterského studia, kteří tvoří přibližně 51,5 % z celkového počtu absolventů univerzity.

Kompletní znění zprávy je k dispozici zde.

Zdroj: Tisková zpráva Masarykovy univerzity Zdroj fotografie: http://www.sxc.hu/