Univerzity lákají studenty pomocí náborových videí

28. 2. 2013 | Aktuality

Také vysoké školy a univerzity pomalu mění svojí komunikaci a častěji využívají internetové nástroje. V posledních týdnech se objevily hned tři nové klipy, které lákají studenty ke studiu na Vysokém učení technickém v Brně, na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně.

V souvislosti s letošním 440. výročím olomoucké univerzity a také ve snaze posílit koncept Olomouc – univerzitní město představila Univerzita Palackého a statutární město Olomouc veřejnosti stejnojmenný propagační spot. Dvouminutový klip vznikal zhruba devět měsíců pod taktovkou Marka Partyše. Během dvou minut mají diváci možnost v klipu shlédnout nejen záběry z různých prostor univerzity, ale také z mnoha významných kulturních, společenských a sportovních událostí, které jsou s Olomoucí neodmyslitelně spjaty. Celý spot byl natáčen technikou POV (point of view, subjektivní pohled).

Nový náborový klip Vysokého učení technického v Brně se snaží zacílit na skupinu středoškoláků zvažujících další studia. „Chtěli jsme ukázat, že VUT v Brně umí zacházet s nadsázkou, že na VUT rozumíme tomu, co je pro dnešní mladé lidi “in“ a že s nimi umíme komunikovat jejich jazykem,„ uvedl rektor VUT v Brně Karel Rais. V klipu jsou s nadsázkou použity odkazy na objekty zájmu dnešních technicky zaměřených studentů – budova FSI je stavěna v počítačové hře Minecraft, objevuje se v něm “český Moss“ (podle postavy z oblíbeného britského sitcomu IT Crowd), i parodie na slavnou fotku kolující po sítích již několik let pod názvem „Pařba na FEKTu“. Účinkující virálního spotu však nejsou skuteční studenti VUT v Brně. Hlavní postavu jedince vydělujícího se z kolektivu školky stejně jako základní a střední školy, který se najde až na VUT, ztvárnil herec Městského divadla Brno Vojtěch Blahuta. Akademici, kteří se v klipu objevují a zpívají refrén, jsou však reálné osobnosti – v záběru z režie jsou vidět rektor VUT v Brně Karel Rais, prorektoři, děkani fakult a také třeba architekt Petr Pelčák, profesor Fakulty architektury VUT v Brně.

Posledním videem, které se od začátku roku 2013 objevilo na internetu, vzniklo pro Pedagogickou fakultu Univezity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Ve snímku, ve kterém autoři pohlížejí na poslání pedagogické fakulty s nezastíranou nadsázkou, ztvárnili hlavní role studenti i pedagogové fakulty. Podíleli se na něm také herci ústeckého Činoherního studia Jan Plouhar a Nataša Gáčová. Režie a střihu se ujal autor mnoha virálních internetových videí Janek Rubeš, hudbu připravil student PF David Deyl a o zvuk se postaral David Solař, který se podílel například na aranžmá a orchestraci hudby ke Kozímu příběhu.

Zdroje: tiskové zprávy a weby vysokých škol