Univerzita Pardubice se vydá za tajemstvím hmoty

13. 4. 2011 | Tiskové zprávy

Ve středu 13. dubna se na Univerzitě Pardubice vydají účastníci odborného semináře za tajemstvím hmoty. Na cestě „Od elementárních částic k pevným látkám“ je provedou tři renomovaní odborníci. Odborný seminář pořádá Univerzita Pardubice ve spolupráci s pardubickou pobočkou Jednoty českých matematiků a fyziků.

Přednáška s názvem „Od elementárních částic k pevným látkám“ se uskuteční ve středu 13. dubna od 16 do 20 hodin v kongresovém sále rektorátu Univerzity Pardubice. Seminář bude moderovat Mgr. Libor Koudela z Fakulty ekonomicko-správní, předseda pardubické pobočky Jednoty českých matematiků a fyziků. „Rádi na semináři uvítáme každého, kdo se zajímá o fyziku a podstatu věcí a jevů kolem nás. Zejména jistě zaujmou zkušenosti a výsledky z obřího urychlovače částic ve švýcarském CERNu,“ zdůrazňuje Koudela.

Jako první se svým příspěvkem vystoupí doc. RNDr. Rupert Leitner, DrSc. z Ústavu částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Ten v současné době spolupracuje na mezinárodním experimentu ATLAS, při kterém jsou studovány srážky protonů s protony v urychlovači Large Hadron Collider (LHC) ve švýcarském CERNu. Svou přednášku, která zahájí celý středeční seminář, věnuje právě výsledkům tohoto experimentu. CERN coby evropská laboratoř pro fyziku částic je nejrozsáhlejším výzkumným centrem částicové fyziky na světě. Byla založena v roce 1954 a zabývá se zkoumáním fyzikální podstaty hmoty těmi nejmodernějšími vědeckými metodami a nástroji, kterého se účastní na dvacet členských států EU. Centrum leží na francouzsko-švýcarské hranici západně od Ženevy. Se zdejším zařízením pracuje okolo 9500 vědců, což je polovina všech částicových fyziků na světě. Vědci reprezentují 500 univerzit či jiných odborných pracovišť a více než 80 národností.

Na profesora Leitnera naváže svou přednáškou na téma „Kde jsou hranice kvantového světa?“ prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc., který působí na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze a zabývá se teoretickou fyzikou a astrofyzikou. V tomto příspěvku bude hledat odpověď na otázku, kde končí mikrosvět s jeho nezvyklými vlastnostmi, které na počátku 20. století zaskočily i nejvýznamnější fyziky té doby.

Odborný seminář zakončí doc. Ing. Štefan Zajac, CSc. z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze. Jeho příspěvek s názvem „Úspěchy a problémy fyziky pevných látek“ se bude věnovat širokému spektru makroskopických vlastností pevných látek, které se v průběhu 20. století podařilo vysvětlit mikroskopickými přístupy.

Na organizaci semináře, který je součástí projektu IPN Podpora technických a přírodovědných oborů a je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky, se podílely kromě Univerzity Pardubice a Jednoty českých matematiků a fyziků také Ústav matematiky Fakulty ekonomicko-správní a Katedra elektrotechniky, elektroniky a zabezpečovací techniky Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice.

Více informací o semináři na www.uni-pardubice.cz nebo na www.jcmf.cz.
Bližší informace a kontakt:
Mgr. Libor Koudela
Ústav matematiky Fakulty ekonomicko-správní
telefon 466 036 014, e-mail libor.koudela@upce.cz

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555, e-mail promotion@upce.cz