Studenti radí, z čeho se učit na maturitu a na přijímačky

2. 11. 2015 | Rady maturantům

Najít si dobrý materiál, z kterého se můžete učit k maturitě či přijímačkám, je základ úspěchu. Úspěšní studenti radí, podle čeho si podklady vybírat.

Připravit ke startu

Máte už jasno, z kterých předmětů chcete skládat zkoušku dospělosti a na jaké obory se chcete hlásit? Zjednoduší vám to přípravu na maturitu i na přijímací zkoušky na vysokou školu. Nejlepší variantou samozřejmě je, máte-li podobné zaměření maturitních předmětů i oboru, na který se chcete přihlásit. Pokud navíc už víte, že vás na vysokou vezmou bez přijímaček, máte oproti svým spolužákům výhodu – nebudete se muset připravovat na víc náročných zkoušek najednou. To ale neznamená, že byste mohli mít pocit, že učení nějak ošidíte. „Přijímačky jsem nedělala. Je to asi spíš výsada technické školy, ale maturitní předměty se mi rozhodně hodily dále při studiu. Hodně mi ulehčily několik předmětů,“ říká Johanka Klingerová (20), studentka oboru stavební inženýrství na Stavební fakultě ČVUT v Praze.

Pozór!

Pozor byste si měli dát na řadu věcí. Jednou z nich je, od koho či kde materiály získáváte. Pokud je vaším zdrojem učitel a učebnice, je málo pravděpodobné, že byste se učili z nesprávných materiálů. Jestliže ale čerpáte z internetu, dejte si dobrý pozor na relevanci získaných informací. To poslední, co chce student při zkoušce dospělosti zažít, je trapas před maturitní komisí. S novou maturitou z češtiny přišel i nový způsob přípravy a internet webovými stránkami s rozličnými rozbory děl doslova přetéká. Zdaleka ne všem se ale dá věřit, a tak je lepší porovnat jich víc anebo si rovnou onu literaturu přečíst a mít informace ověřené vlastníma očima. Kdybyste ale přece jen hledali zdroje, určitě stojí za to zabrousit na tento studentský underground nebo třeba i na anglickou wikipedii, jedná-li se o knihy zahraničních autorů. Tím si zároveň procvičíte i angličtinu.

Kdo hledá, najde

Z češtiny maturují všichni, ale co ostatní předměty? Cizí jazyk se dá procvičovat mnoha způsoby, ať už prostým sledováním filmů v originálním znění, nebo trénováním gramatiky v různých online testech (více zde, tady nebo tu ). Pro procvičení slovíček zase dobře poslouží webová aplikace Quizlet. Maturanti z fyziky jistě ocení tento web. Pro nadšence do dějepisu není nic snadnějšího než navštívit www.dejepis.com, případně www.moderni-dejiny.cz . Nepodceňujte ale ani knihy jako Odmaturuj či řadu Český jazyk v kostce, Matematika v kostce atp. „Na všechno jsem převážně používala učebnice, většinou ty, které jsme používali ve škole. Psaná kniha je pro mě možnost číslo jedna v učení,“ konstatuje Karolína Hanzlová (20), studentka práv na PrF na Západočeské univerzitě v Plzni. Záleží ale jen na vás, z čeho se vám nejlépe učí.

Přijímačky – hračky

Pokud se hlásíte na univerzitu, kde jsou požadavky na přijímací zkoušky téměř shodné s náplní vašich maturitních předmětů, vaše učení bude o to jednodušší. Jestliže po vás vysoká škola vyžaduje Scio testy, půjde primárně o oblast spojenou se základy společenských věd a dějepisem.

Ti, kdo se hlásí na medicínu, by si měli zjistit, jak konkrétně vypadají přijímačky na každou lékařskou fakultu (jen Univerzita Karlova má tři lékařské fakulty, dále lze medicínu studovat v Brně, Olomouci či v Ostravě). „Učila jsem se například z modulových otázek na 2. lékařskou fakultu UK, abych měla ucelený přehled, z poznámek a z materiálů přípravného kurzu od 3. lékařské fakulty a částečně i z maturitních otázek,“ říká studentka všeobecného lékařství Markéta Šimková, která studuje na 3. LF UK v Praze. Technicky zaměřené univerzity dnes berou na některé obory bez přijímaček, stejně tak například Matematicko-fyzikální fakulta UK, musíte ale počítat s o to větší náročností studia samotného. Co se týče humanitních předmětů a magického slovního spojení „všeobecný přehled“, faktem je, že se v otázkách může vyskytnout cokoli od toho, kdo se účastnil poslední olympiády v běhu na lyžích až po to, kdo je ředitelem Národní galerie. Jediné, co může student dělat pro hodnotnou přípravu, je mít oči a uši otevřené a naplno vnímat svět kolem sebe. To by ale neměla být jen záležitost těch, kdo mají všeobecný přehled v požadavcích k přijímacím zkouškám.