Tipy, jak ušetřit při cestování

25. 7. 2016 | Studium v zahraničí

„Low cost travelling“ se stává čím dál větším hitem. Možností, jak procestovat svět za skoro zadarmo je více, než by se mohlo na první pohled zdát. A ne nadarmo se říká, že cestování je jedinou věci, kterou si můžete koupit a zároveň vás udělá bohatšími.

Kamkoli a bez potíží

Dnešní doba k cestování přímo láká. Vyrazit si po Evropě nikdy nebylo tak snadné jako teď. Pro přechod hranic stačí jen občanka, často ji ani nemusíte vytahovat z batohu či z kufru. Momentálně to neplatí jedině v Polsku, kde se z důvodu konání dvou mezinárodních akcí: Světových dnů mládeže v Krakově a jednání NATO ve Varšavě. Více informací se dočtete na webu českého ministerstva zahraničí. V případě cest po Evropě tedy ušetříte za pas. Pokud ale chcete někam dál a pas potřebovat budete, myslete na něj včas, ať nemusíte zbytečně platit poplatek za expresní vydání nebo stát dlouhé fronty na úřadech.

Jakkoli

Možnosti, jakým dopravním prostředkem cestovat je spousta: vlakem, letadlem, autobusem, a třeba i lodí. Cestovat na zaoceánském parníku do Ameriky ale nepatří právě k levnějším záležitostem. Pověstné „low cost flights“ mají třeba Ryanair, Wizzair, Smartwings či EasyJet a mnoho dalších. Velkým plusem těchto letů jsou kromě nízké ceny cesty bez přestupů. Mínusem však je určené datum, na které většinou letenka připadá a fakt, že v ceně je obvykle pouze příruční zavazadlo. Za větší kufr si tak musíte často připlatit.

Pokud jste ochotni obětovat pohodlí nižší ceně, zvažte cestování autobusem. Mnoho českých i zahraničních dopravců nabízí možnost dostat se za velmi nízké ceny i několik tisíc kilometrů daleko. Vždy je ale nutné uvažovat v liniích toho, kolik hodin strávíte v autobuse a kolik na místě. Pokud se tyto počty od sebe liší o pár hodin, asi to nebude moc dobrý nápad.

Doprava vlakem má své kouzlo. Cestování tímto dopravním prostředkem se ale letos v létě vyplatí spíše po republice. Největší český vlakový dopravce totiž nabízí týdenní a čtrnáctidenní jízdenky, po jejichž koupi můžete cestovat kamkoli po Česku.

Jedno pravidlo ale platí pro všechny typy dopravy: nakupujte lístky s předstihem. Tím logicky také ušetříte. Ne nadarmo se říká, že čas jsou peníze.

Stopem?

Cestování autostopem má mnoho odpůrců i příznivců. Odpůrci budou velmi pravděpodobně vaši strachující se rodiče. Příznivcem tohoto typu jízdy po světě bude ale každopádně vaše peněženka. Autostop totiž ve většině případů nestojí nic. Musíte disponovat odvahou a chutí poznávat nové lidi. Nutno však podotknout, že nejde právě o odpočinkový způsob all-inclusive cestování. Když stojíte pět hodin na silnici se zamrzlým úsměvem na tváři a zdvihnutým palcem a vedle vás projíždí jedno auto za druhým, není to právě ideální dovolená. Ideální je stopovat ve dvou – v tomto počtu se to jak známo lépe táhne a můžete se navzájem povzbuzovat, když přijde krize.

Stopovat sám chce značnou dávku kuráže. Nevýhodou je samozřejmě to, že nikdy nevíte, koho potkáte a vlezete k němu do auta. Tipem, který může vypadat poněkud přitažený za vlasy, je napsat SMS s poznávací značkou auta někomu blízkému, když do onoho auta nastupujete, a ujistit ho, že je vše OK, když vystoupíte.

Naplnit auto a jet

Další možností levnější dopravy je vyjet na roadtrip přímo z domova vlastním autem. Světlým bodem je to, že si s sebou vezmete, co potřebujete a za extra zavazadlo nic extra neplatíte. Můžete také naplnit auto svými přáteli. Cestování ve čtyřech je v tomto směru ideální – více se vám vyplatí a v řízení se můžete střídat. Zjistěte si ale předem, zda a kolik se v které zemi platí za dálnice a jestli můžete se svým řidičským průkazem v dané destinaci usednout za volant. Pokud plánujete například stanovat, je dobré zjistit si předem omezení ohledně tohoto způsobu noclehu.

Hotel za pakatel

Jestliže jste ještě neslyšeli o Airbnb nebo Couchsurfingu , začněte rychle googlovat. Jde o ubytování u místních lidí, které je v případě Airbnb mnohem levnější než nocování v luxusních hotelích a co se couchsurfingu týká, ten funguje zadarmo. Že zadarmo ani kuře nehrabe? Tohle kuře hrabe, jeho nevýhodou ale je, že zatímco s penězi vzniká zodpovědnost, bez nich někteří lidé žádnou odpovědnost necítí a tak se vám může v nejhorším případě stát, že přenocujete na ulici. Vyplatí se proto pročíst recenze anebo ještě lépe dát na osobní zkušenost někoho z přátel.

A co tam?

Blogů, aplikací a podobných vymožeností s tipy, co v cíli vaší cesty dělat, je nespočet. Mezi nejznámější patří TripAdvisor, Lonely Planet, Timeout a podobně. Někdy je ale nejlepší nebát se zeptat lokálních obyvatel. Ti totiž bývají nejlepšími rádci a průvodci.

Pokud si nechcete udělat například v ČÍně trapas smrkáním na veřejnosti, přečtěte si také něco o dobrých způsobech v dané zemi. Vědět, zda musíte být na rande s Britem přesní jako hodinky, či můžete přijít o 15 minut pozdě a zas tak moc se nestane, se vždycky hodí.

zdroje:

www.mzv.cz

airbnb.com

couchsurfing.com

tripadvisor.com

lonelyplanet.com

timeout.com

likealocalguide.com

www.commisceo-global.com/country-guides

zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu

5 tipů, jak se podívat do zahraničí, když máte málo peněz

5 tipů, jak se podívat do zahraničí, když máte málo peněz

Procestovat svět může v dnešní době každý, i ten kdo má hluboko do kapsy. A ještě větší možnosti mají mladí lidé. Přinášíme několik tipů podle Evropského portálu mládeže, jak se podívat za hranice s minimem peněz. Vedle nového cizího jazyka se naučíte třeba pěstovat lilky nebo dělat báječná cestovatelská videa. 1. WWOOF Jste fanda do udržitelnosti? World …

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …