Svízelná kolonka na přihlášce na VŠ

16. 2. 2008 | Přijímací řízení

Jedním z největších problémů zájemců o studium je klasicky vyplnění kolonky, v níž má uchazeč prokázat svůj zájem o studium (na formuláři SEVT na str. 2). Přinášíme několik tipů, jak si s touto zapeklitostí poradit. Pozn. Článek byl 16. 1. 2013 aktualizován (kav).

Pokud vaše škola snů nepořádá ústní kolo ani nenabízí žádnou bonifikaci, můžete zůstat v klidu a s touto částí přihlášky se příliš neobtěžovat. Je-li tomu ale naopak, rozhodně ji nepodceňujte. Právě tato část může totiž významně ovlivnit vaše (ne)přijetí.

Co do této kolonky patří? To záleží na zaměření daného oboru. Na technických školách zkušební komisi asi nedojmete deseti roky ve školním sboru, na právech je praxe coby instruktor aerobiku také nedostane. Univerzální pravidlo zní: napište tam vše, coby vás mohlo v dobrém světle odlišit od ostatních a zároveň to souvisí s vaší specializací. Uspěli jste v olympiádě? (Uveďte vždy umístění z nejvyššího kola.) Byli jste na studijním pobytu v zahraničí(i krát­kodobém)? Získali jste praxi v oboru? (Doporučujeme doložit nějakým potvrzením na zvláštním listu.) Složili jste jazykovou zkoušku? Sem s ní, a nejen na humanitních oborech! Navštěvovali jste dlouhodobě zájmový kroužek? Vyhráli jste nějaké další soutěže? Co třeba Středoškolská odborná činnost (SOČ)? Jezdili jste na přípravné kurzy? Byli jste členy organizace příbuzné kýženému oboru? Napsali jste rozsáhlejší seminární práci na dobré úrovni? Publikovali jste v odborném časopise?

Váš výčet v přihlášce by měl být přehledný a snadno čitelný. Nejsnazší je uvést jednotlivé informace v bodech. Nejprve si to napište nanečisto na nějaký pomocný papír. Doplňte časový rozsah zmíněných aktivit. Velmi důležité je vyvarovat se hrubek (nechte si to od někoho zkontrolovat). Pečlivě volte slova – zní lépe „zahraniční kulturně-poznávací pobyt“, než „výměna s naší školou na Slovensko“. A pozor – uvedená data by měla být samozřejmě pravdivá! Může se totiž stát, že budete požádáni je nějak doložit (třeba kopií jazykového certifikátu).

K čemu všechna tato snaha? Právě tato přihláška bude jedinou vaší vizitkou předtím, než přijdete k ústnímu kolu přijímací zkoušky. Rozhodně více zaujmete, pokud budete mít v této kolonce několik bodů odrážejících váš zájem o daný obor, než když ji prostě proškrtnete. Při samotném pohovoru se také zkoušející budou mít čeho chytnout. Co se bonifikace týče, některé školy vyžadují, abyste o ni požádali už s přihláškou. Jinde to stačí až na zkouškách.

Další články k tématu