Studujte v zahraniční a mějte na to – díky mezinárodním dohodám

23. 12. 2009 | Studium v zahraničí

Chtěli byste vyjet za studiem za hranice, ale chybí vám finance? Dostat je můžete od zahraničních organizací – smluvních partnerů České republiky. Pojďme si povědět, co je k tomu potřeba a jaké možnosti se vám nabízí.

Kdo může žádat?

O stipendium přidělované na základě mezinárodních smluv si můžete zažádat, pokud jste studentem některé veřejné vysoké školy v České republice. Jedou z možností je, že vaše mateřská škola má od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) přidělené kvóty. Určuje tak, kolik studentů ze které školy může stipendium obdržet. Pokud MŠMT nestanoví pro danou školu žádnou kvótu, nemohou se uchazeči z dané školy o stipendium takto ucházet. Některé školy dostávají také právo nominovat náhradníky na stipendijní pobyty. V rámci mezivládních dohod a stanovených kvót mohou o stipendium žádat také akademičtí pracovníci pro financování zahraničních stáží. Druhým způsobem je zaslat přihlášku do výběrového řízení, do nějž se mohou hlásit studenti všech veřejných vysokých škol v ČR.

Kam můžete vyjet?

Kvóty jsou školám přidělovány vzhledem k jednotlivým zemím, to znamená, že ne každá škola může vyslat studenta do všech nabízených destinací. Mezi nabízenými státy najdete Čínu, Egypt, Island, Itálii, Lucembursko, Maltu, Řecko, Slovinsko či Švédsko. Mimo kvótovaný výběr se pak nachází například Argentina, Belgie, Estonsko, Francie, Japonsko, Mexiko, Nizozemí, Španělsko nebo Vietnam. Výběr konkrétní zahraniční školy záleží čistě na preferencích zájemce, kontakty na ni si musíte zajistit sami.

Výběrové řízení

Výběrová řízení na stipendijní pobyty uskutečňované v rámci mezinárodních smluv mimo kvóty pro školy vyhlašuje MŠMT, jako administrativně-organizační orgán působí Akademická informační agentura (AIA), která také poskytuje uchazečům poradenské služby. Výběrové řízení se zaměřuje na uchazečovu motivaci, studijní nebo výzkumný záměr, jazykovou vybavenost a komunikační schopnosti. Kandidáti jej nejčastěji absolvují ve formě ústního pohovoru v jazyce požadovaném pro destinaci, o níž se ucházejí. Někdy ovšem postačí pouze předložení příslušných dokumentů. Výběrová komise, složená ze zástupců zahraničního partnera a MŠMT, rozhodne, který uchazeč je vhodným kandidátem pro přiznání stipendia. Toto rozhodnutí však musí ještě potvrdit zahraniční partner poskytující stipendium. Žádost o přiznání stipendia se podává elektronicky na stránkách Domu zahraničních služeb MŠMT.

Zájemci o stipendijní pobyt, jejichž škola má od MŠMT přidělené kvóty podávají žádost o přiznání stipendia na rektorát vysoké školy, kterou navštěvují. Rektorát pak nominuje jednotlivé kandidáty a jejich žádosti odesílá na Odbor mezinárodních vztahů MŠMT.

Nejčastěji vyžadované dokumenty

Kromě už zmíněné žádosti mohou být dle jednotlivých stipendií požadovány další dokumenty. Nejčastěji jimi jsou motivační dopis, kde uchazeč zdůvodňuje, co ho vede ke studiu dané zahraniční univerzity. Dále to může být akceptační dopis, ve kterém zahraniční univerzita, případně její fakulta, ústav nebo odpovědný pedagog stvrzuje, že zde uchazečovi umožní v případě získání stipendia studovat. Můžete také být požádáni o dodání studijního plánu pobytu, doporučujícího dopisu z mateřské vysoké školy či dokladu o vykonaných zkouškách a zápočtech.

Co stipendium pokrývá?

Stipendium je určeno na zaplacení nákladů pobytu účastníka, v některých případech se vztahuje i na cestovné. Pokud tomu tak není, můžou studenti požádat o příspěvek na cestovné svou vysokou školu.

Zkušenosti účastníků

Na webu AIA jsou dostupné závěrečné zprávy některých účastníků stipendijních pobytů. Dočtete se v nich o mnoha problémech i pozitivech typických pro tu kterou zemi. Veskrze se však závěry jednotlivých zhodnocení neliší – studenti, stážisté si pochvalují zlepšení úrovně znalosti cizího jazyka, bližší poznání kultury dané země i získání cenných podkladů k jejich diplomovým či dizertačním pracím.

Zdroje: stránky jednotlivých institucí uvedených v textu.

Další články k tématu