Studujte v zahraničí – přihlaste se teď

9. 12. 2014 | Studium v zahraničí

Chcete studovat v zahraničí a Erasmus je vám málo? Přihlaste se na některou ze zahraničních univerzit!

Zájem o studium v zahraničí roste. Proč by také ne – mladí lidé se nebojí, mají čím dál tím víc možností, chtějí se naučit cizí jazyk, poznat nové kultury,… Pokud se i vy rozhodujete, zda alespoň dočasně opustit svou rodnou zem a strávit pár let v zahraničí, čtěte dál. Nabídneme vám několik tipů, jak při hlášení se na cizí vysokou školu postupovat.

Je to drahé a složité?

V zahraničí můžou studovat jen ti nejchytřejší. Kvůli studiu v jiné zemi se určitě zadlužím. Přihlásit se na zahraniční školu je příliš složité. Pokud si to myslíte, přečtěte si článek o pěti mýtech o studiu v zahraničí – snad vás pro začátek uklidní a cesta za vaším snem se nebude zdát tak klikatá.

Jak se přihlásit?

Nejjednodušší vstup na zahraniční vysokou školu budete mít v rámci Evropské unie. Jako občan EU totiž máte při studiu na vysoké škole v kterémkoli členském státě nárok na stejné podmínky jako státní příslušníci dané země. Nečekají vás tak žádné zvláštní poplatky nebo jiné zacházení, než mají „domácí“ studenti. Podmínkou přijetí ke studiu ale může být znalost jazyka. V některých zemích tak budete muset složit jazykovou zkoušku.

Pokud si troufáte, můžete se na školu přihlásit sami. Internetové stránky univerzit bývají přehledné a postup vám vysvětlí. Pokud vám nebude něco jasné, můžete se zeptat i na facebookových stránkách vysokých škol nebo na studentských fórech. V případě, že si radši připlatíte za jistotu, že přihlášku vyplníte správně a splníte všechny požadavky, můžete využít služeb některé z agentur, které studium v zahraničí zprostředkovávají.

Spoustu užitečných informací o programech pro zahraniční studenty najdete také na stránkách ministerstva školství nebo na webu Domu zahraniční spolupráce. Zcela vyčerpávající informace pak nabízí stránky Europa.eu.

Jak získat stipendium ještě v Česku

Zahraniční vysoké školy nabízejí stejně jako ty české možnost studovat v bakalářském, magisterském a doktorském programu. Studium bývá většinou placené, ale mnohé organizace nabízejí nadaným studentům stipendia, stejně tak je možné získat i stipendium na samotné škole. Některé ze stipendií, o které můžete zažádat, představujeme níže.

AKTION Česká republika – Rakousko od roku 1992 napomáhá spolupráci mezi ČR a Rakouskem ve vysokoškolském vzdělávání a výzkumu. Program poskytuje podporu buď jednotlivcům (stipendia na studijní a vědecké pobyty v druhé zemi a k účasti na letních jazykových a odborných školách), nebo institucím (podpora projektů spolupráce českých a rakouských vzdělávacích institucí terciárního sektoru).

Cefres (Centre français de recherche en sciences sociales) je francouzský ústav pro výzkum, který nabízí stipendia pro studenty společenských věd. Poskytuje stipendia zejména studentům v magisterském a doktorském programu.

CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) zajišťuje výměnu studentů mezi zeměmi střední a východní Evropy. Jsou do něj zapojeny Albánie, Rakousko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Makedonie, Moldávie, Černá hora, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko. Programu CEEPUS se mohou zúčastnit studenti denního studia, kteří ukončili alespoň dva semestry na vysoké škole. Přihlásit se lze přes svou domovskou univerzitu, nebo samostatně jako freemover.

Fulbrightovo stipendium od roku 1991 podporuje výměnu studentů, učitelů i vědců mezi Českou republikou a USA. Nabízí různé druhy stipendií pro magisterské, doktorské i postgraduální studium nebo výzkum v USA. Na financování se spolupodílí vlády USA a České republiky. Každý rok komise do stipendijního programu vybere zhruba 20 studentů.

Nadace Zdeňka Bakaly poskytuje nadaným studentům stipendia v rámci programu SCHOLARSHIP. Podporuje vysokoškoláky mířící na prestižní univerzity například v USA nebo ve Velké Británii.

Visegrádský fond nabízí stipendia magisterským studentům a doktorandům. Můžete tak strávit 1 nebo 2 semestry v zemích visegrádské čtyřky, nebo v některých zemích střední a východní Evropy – konkrétně v Albánii, Arménii, Azerbajdžánu, Bělorusku, Bosně a Hercegovině, České republice, Gruzii, Maďarsku, Makedonii, Moldávii, Černé Hoře, Polsku, Rusku, Srbsku, Slovensku nebo na Ukrajině.

Kam se hlásit?

Francie

Do 9. ledna můžete žádat o stipendium přes Eiffelův program. Francouzské ministerstvo zahraničí a mezinárodního rozvoje nabízí finanční pomoc studentům magisterského nebo doktorského studia, a to ve třech oblastech: technické obory, ekonomika a management, právo a politická věda.

Německo

DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) zprostředkovává stáže, studijní pobyty a výměny studentů v Německu. Nabízí různá stipendia pro studenty vysokých škol, doktorandy i učitele. Na webových stránkách DAAD najdete jejich kompletní přehled.

Nizozemsko

Nizozemsko nabízí celou řadu stipendií – záleží na tom, jestli se chystáte studovat bakalářský, magisterský či postgraduální program a také jaký obor vás zajímá. Jejich přehledný soupis najdete na stránkách Study in Holland.

Španělsko

Každá španělská univerzita má svůj vlastní systém stipendií. Je proto nutné zjistit informace přímo na stránkách dané školy. Jejich přehled ale můžete nalézt i na stránkách španělského ministerstva školství.

Velká Británie

Ve Spojeném království si můžete vybrat z desítek stipendijních pobytů. Stačí si na stránkách British Council vybrat obor, který chcete studovat, a zvolit školu, která vás zaujme. Například chcete-li studovat právo na King’s College v Londýně, můžete si vybrat rovnou ze tří stipendijních programů.

Zdroj ilustrací: freeimages.com

Další články k tématu

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …