Studujte na ředitele školy!

12. 1. 2010 | O studijních oborech

Možná vás ani nenapadlo, jak moc se může profese ředitele lišit od pedagoga. Řízení školy vyžaduje často velmi speciální znalosti a zkušenosti, které učením prostě nelze získat. Proto je nově zřizován obor, který by měl do tajů vedení škol zasvětit nejen stávající ředitele…

Pro čerstvé maturanty…

Co musí člověk udělat pro to, aby se mohl stát ředitelem školy? Zjednodušeně řečeno, stačí úspěšně vystudovat bakalářský tříletý studijní obor Školský management. V České republice jde o poměrně horkou novinku. Obor je v současné době možné studovat pouze v kombinované formě a je založen především na samostudiu a praxi. Magisterský navazující obor se zatím pouze připravuje. Proč je vůbec třeba připravovat pro budoucí a stávající ředitele zvláštní obor? Ředitel školy je totiž zcela jiná profese než pedagog nebo jiný školský pracovník. Ředitel musí rozumět nejen vyučování, ale musí umět vést pedagogický sbor, orientovat se v ekonomické a právní problematice, je zkrátka více manažerem než čímkoliv jiným. Nabízí se otázka, zda je možné se ke studiu tohoto oboru přihlásit těsně po maturitě. Odpověď zní: jak kde. Např. na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci je vyžadována povinná praxe ve školství, na druhou stranu např. pro letošní rok není nutné skládat přijímací zkoušky. Na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze tvoří praxe až 20 z celkového počtu 100 bodů (80 bodů může uchazeč získat v testu zaměřeném na odpovídající znalosti z oblasti právní, ekonomické, pedagogické a psychologické), kterých je možné dosáhnout při přijímačkách. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem vyžaduje již ukončené vysokoškolské vzdělání pedagogického směru, poté stačí již jen projít ústním pohovorem. Obecně je o obor dost velký zájem a přijata je asi polovina uchazečů, přičemž přednost se dává samozřejmě těm, kteří již nějakou praxi mají.

…i pro jejich ředitele

Zatímco čerství maturanti či absolventi pedagogických oborů se na obor přihlásit mohou, stávající ředitelé musí: podle zákona z roku 2004 musí studium oboru Školský management zahájit do dvou let po nastoupení do funkce. Paradoxně se tak v lavicích učeben mohou potkat se studenty, které ještě před půl rokem zkoušeli u maturity.

Ředitel musí rozumět nejen vyučování, ale musí umět vést pedagogický sbor, orientovat se v ekonomické a právní problematice, je zkrátka více manažerem než čímkoliv jiným foto: Stock.XCHNG.

Ředitel musí rozumět nejen vyučování, ale musí umět vést pedagogický sbor, orientovat se v ekonomické a právní problematice, je zkrátka více manažerem než čímkoliv jiným (foto: Stock.XCHNG)

Naučit se řídit školu

Udržet vládu nad takovým kolosem, jako je základní škola nebo gymnázium, to vyžaduje velmi speciální znalosti a schopnosti. Odpovídají tomu i předměty, které se v rámci oboru vyučují. Jen pro představu musí studenti absolvovat například tyto: Řízení pedagogického procesu, Teorie a praxe školského managementu, Vedení lidí, Právo, Ekonomika a finanční management, Řízení školy v praxi, Personalistika nebo Informační systémy. V rámci studia také můžete navštívit velké firmy a sledovat jejich provoz, inspirovat se situací v zahraničí, řešit pomocí her modelové situace, vyzkoušet si práci na manažerských projektech nebo se dovzdělávat v oblasti cizích jazyků či sociologie. Podrobný seznam předmětů oboru z Ústí nad Labem si pro ilustraci můžete prohlédnout zde.

Kde všude?

Školský management můžete studovat například na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v rámci programu Specializace v pedagogice pod katedrou Centrum školského managamentu. Obor nabízí rovněž Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci nejen jako bakalářské studium, ale i jako dvouletý kvalifikační program pro vedoucí pedagogické pracovníky. Obor byl otevřen na podzim loňského roku ve spolupráci s Institutem celoživotního vzdělávání. Na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem lze obor studovat na Pedagogické fakultě. V rámci Celoživotního vzdělávání nabízí absolutorium oboru za dva roky Ostravská univerzita, vzdělání je možné doplnit i v rámci Národního institutu dalšího vzdělávání nebo na European Training Academy.

Zdroje:

weby fakult

Lidové noviny