Studujte lidská práva v Benátkách - a nejen tam!

29. 2. 2012 | Aktuality

Ještě do 31. března mají současní studenti magisterského či doktorského studia čas podat si přihlášku k ročnímu studiu European Master in Human Rights and Democratisation (E.MA), který probíhá ve spolupráci více než čtyřiceti evropských univerzit.

První semestr studia stráví posluchači v italských Benátkách, ten druhý pak na jedné ze zúčastněných vysokých škol. Mezi partnerské univerzity patří mj. školy v Leuvenu, Utrechtu, Kodani, Grazu, Dublinu, Padově, Bilbau či Uppsale. Součástí programu je však i sedmidenní studijní pobyt v některém z postkonfliktních regionů (studenti absolvující některý z minulých ročníků se tak dostali třeba do Kosova, kde se osobně seznámili s působením mezinárodních organizací, jako jsou OSN, NATO, OBSE a EU).

Program E.MA je charakteristický svým „multidiscipli­nárním přístupem“, který využívá pro uchopení problematiky lidských práv a demokratizace. Absolventi programu získají jak teoretické, tak i praktické dovednosti, které se jim ze strany školních kateder pokusí předat významní akademici z oboru, experti a zástupci mezinárodních i neziskových organizací. Uplatnění pak díky absolutoriu programu mohou najít mimo jiné v mezinárodních organizacích, ve veřejné správě či v akademické sféře.

Kromě splnění 180 ECTS kreditů a ukončeného bakalářského stupně studia nejlépe v příbuzném oboru (právo, sociální vědy atp.) musejí uchazeči o studium splňovat podmínku výborné znalosti angličtiny, případně na základní úrovni i francouzštiny – ta však není podmínkou. Poplatek za studium je stanoven na 4000 eur plus registrační poplatek 130 eur. Určitý podíl posluchačů získá částečné stipendium.

Bližší informace o studiu programu E.MA najdete na stránkách www.emahumanrights.org.