Studium v zahraničí? Proč ne!

27. 12. 2002 | Studium v zahraničí

Příběhy, které naši rodiče vypráví o vycestování za hranice v době jejich mládí, nám přijdou jako fantasy. Dnes je cestování po cizích zemích na denním pořádku. Jedinou větší překážkou jsou finance, my studenti jich pravda máme málo. Proč tedy nevyždímat jiné zdroje? Což takhle EU a její stipendia!

Příběhy, které naši rodiče vypráví o vycestování za hranice v době jejich mládí, nám přijdou jako fantasy. Dnes je cestování po cizích zemích na denním pořádku. Jedinou větší překážkou jsou finance. My, studenti, jich pravda máme málo. Proč tedy nevyždímat jiné zdroje? Což takhle EU a její stipendia!

 Existuje mnoho stipendií a mnoho organizací, které je poskytují. Nejznámější je ERASMUS/SOKRATES, které poskytuje EU. Základní podmínkou k jeho získání je být studentem denního studia na vysoké škole s ukončeným alespoň prvním rokem studia. Pokud si myslíte, že se vás to jako budoucích vysokoškoláků nebo prváků zatím netýká, jste na omylu.

 Stipendia se nevyřizují ze dne na den. A pokud budete studovat například v bakalářském programu, tj. tři roky, je optimální odjet hned ve druháku. Jen těžko někdo bude zvládat psát bakalářku v zahraničí.

 Důležité je se dívat a zjišťovat

Z dalšího omylu, ve kterém, co se stipendií týče, asi žijete, vás rychle vyvedu. Ne, nikdo vám tuto možnost nenaservíruje až pod nos. Na začátku studia vás sice všichni budou krmit tím, jak se o vás budou starat a o všem vás informovat, ale skutek utek. Většinou to skončí na tom, že vám někdo jen tak mimochodem oznámí, že možnost stipendia tu je, ale co si nezjistíte, nemáte. Důležité proto je, pořádně se dívat na různé rozvěšené plakátky na vaší fakultě nebo si zajít na studijní či zahraniční oddělení vaší školy.

Šance jsou od toho, aby se využily

 Pokud zjistíte, že na vaší škole jsou tyto možnosti a v nabízených stipendiích je země a program, který vás opravdu zajímá, chyťte příležitost za pačesy. Tedy pokud nejste člověk, který bez rodičů nevydrží a potřebuje se držet máminy sukně. V rámci programu ERASMUS totiž studenti musí v zahraničí studovat minimálně tři měsíce, nejdéle pak rok.

Takovéto studium v zahraničí se vám potom počítá do studia na domovské vysoké škole, neztratíte tedy žádný čas a nemusíte nic přerušit. Rozsah uznání zahraničního programu samozřejmě záleží na vnitřních podmínkách a požadavcích jednotlivých škol a fakult a někdy i na konkrétních lidech. Můžete si však být jisti, že když tady studujete politologii a v zahraničí si dáte předmět zabývající se agronomií, neuznají vám ho. Studovat ho sice můžete, ale nebude se vám počítat.

 Nebojte se vlka nic, papírování zvládnete

Na papíry, povolení a povolení k povolení jsme už zvyklí a bylo by pošetilé myslet si, že vycestování na zahraniční univerzitu půjde bez nich. Je toho opravdu dost, co musí člověk vyplnit podepsat a odevzdat, ale stojí to za to. Vždyť, kdo vám v dnešní době dá za pár vyplněných žádostí peníze na studia? Nikdo. Tedy EU ano. Jakmile se dostanete do programu ERASMUS, začne se o vás starat koordinátor zahraničních studií. Ten vám všechna lejstra pošle a poradí, když si s nimi nebudete vědět rady.

Studijní obor v zahraničí je dobré konzultovat na webových stránkách univerzity a s tamním koordinátorem. Nutno dodat, že v dnešní době Internetu to jde jako po másle. A nebojte se, oni jsou strašně milí a ochotní.

 Musíte také počítat s tím, že ze stipendia nezaplatíte vše. Grant by měl pokrýt valnou většinu vašich nákladů spojených s pobytem. Ale jak sami víte, za hranicemi je draho. V průměru dostávají studenti z České republiky 450 EUR na měsíc. Musíte však počítat s náklady navíc jako je letenka, vízum, pojištění a například záloha na bydlení, která je však při odjezdu vrácena. Je určitě výhodou vzít si navíc peníze do začátku.

 Získání stipendia na studia v zahraničí není složité. Musíte se ale zajímat a chtít. Nebojte se toho. Nikdy v tom nebudete sami a i kdyby, je to dobrá škola pro život. Začněte tedy rozmýšlet, jestli studium v cizí zemi není něco právě pro vás!

Výše grantu na jednotlivých místech

Studenti musí počítat s tím, že grant Socrates nepokryje veškeré náklady spojené s pobytem. Studenti dostávají v průměru 450 EUR na 1 měsíc pobytu. Přesné rozdělení zde:

A) Rakousko (kromě Vídně), Německo, Španělsko, Itálie, Portugalsko: 430 EUR

B) Francie (kromě Paříže), Lucembursko, Vídeň: 450 EUR

C) Belgie (kromě Bruselu), Irsko, Velká Británie (kromě Londýna): 470 EUR

D) Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Finsko, Londýn, Paříž, Brusel: 490 EUR (Pozn. red.: Uvedené ceny platí pro akademický rok 2002/2003.)

Další články k tématu