Studium v zahraničí - další možnosti

12. 4. 2006 | Studium v zahraničí

Nudí vás už rutina? Je vám Česko malé? Právě vrcholí uzávěrky žádostí o stipendia na zahraniční studium na příští rok!

Nudí vás už rutina? Je vám Česko malé? Právě vrcholí uzávěrky pro stipendia na zahraniční studium na příští rok!

Před nedávnem jsme vás informovali o možnostech vycestování za studiem skrz program Socrates ve článku Studium v zahraničí? No problemo, amigo!. Tentokrát vám představíme několik méně známých programů, které mohou ale v jistých směrech být i výhodnější.

FULBRIGHTOVA NADACE Zdrojem velmi atraktivních stipendií pro studium v USA je Fulbrightova nadace. Její nabídka zaujme hlavně zájemce o studium na úrovni Master nebo Ph.D. Stipendium obdržíte na jeden rok. Pokryje nejen školné, ale i pojištění, zpáteční letenku a životní náklady. Jednou z podmínek pro získání stipendia je ale dobré skóre v jazykovém testu TOEFL (více informací viz. www.ets.org) O grantu Fulbrightovy nadace se více dočtete na stránkách nadace www.fulbright.cz.

CEEPUS Jakožto obyvatelé střední Evropy se můžete ucházet i o stipendia udělovaná organizací CEEPUS(Central European Exchange Program for University Studies). Zaměřuje se na podporu styků mezi následujícími zeměmi: Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Albánie, Bosna a Hercegovina a Makedonie a Černá Hora. O grant se můžete ucházet, pokud jste studenti bakalářského a magisterského studijního cyklu, je vám méně než 35 let a ukončili jste 2. semestr řádného studia. V zahraničí můžete pobýt 3–10 měsíců. Pokud se rozhodnete např. pro stáž v Rakousku, můžete se těšit na příspěvek kolem 900 EUR měsíčně. (Z toho se ale ještě platí ubytování.) Podrobnější info: www.ceepus.info.

DŮM ZAHRANIČNÍCH SLUŽEB Další možností je vyhledat si nezávisle na své VŠ program, který by vás zajímal, a o stipendium požádat samostatně skrz Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, konkrétně přes tzv. Dům zahraničních služeb. Zprostředkovávají velmi zajímavé granty od soukromých agentur i zahraničních vlád. Některé destinace jsou věru exotické, čili neváhejte a navštivte jejich web: www.dzs.cz.

Jak vidíte, možností je opravdu mnoho. Tak skoncujte s nudou a vyražte do světa!

Další články k tématu