Studium při mateřské: 5 tipů, jak ho zvládnout

23. 6. 2010 | Studium po třicítce

Kojit, přebalovat, hrát si – nebo psát seminární práci a učit se na zkoušku? Moderní ženy prý zvládají více věcí najednou. Jak se jim daří skloubit studium s péčí o miminka? Pozn. Článek byl 13. 2. 2012 aktualizován (kav).

„Studuji při mateřské“. Tato věta nemusí vždy vyjadřovat stejnou situaci. Pokusíme se zde obecně vystihnout hlavní potíže a výhody studentek, které mají doma ještě „druhou směnu“- totiž děťátko. I mezi nimi jsou ale individuální rozdíly, které závisí na konkrétní situaci. Je totiž jiné, jestli maminka potřebuje už jen dotáhnout ročník do konce a udělat závěrečné zkoušky, nebo ji čeká ještě několik let studia. Je rozdíl, jestli jde o čerstvou maturantku, která ještě neví, co od režimu vysoké školy očekávat, nebo už je to „ostřílená“ vysokoškolačka směřující na doktorské studium. A nakonec není jedno, jak staré děťátko doma má: péče se liší u odrostlejších, školních dětí, jejichž maminka si chce po letech dodělat titul; nebo u malých miminek, která se třeba v rodině ocitla „zničehonic“.

Taková večerní škola…

Studující matka se musí smířit s tím, že nikdy její podmínky nebudou ideální a nikdy nebude dostatek času. Mohlo by se zdát výhodou, když je miminko ještě malé a hodně spí, novopečené maminky ale bývají hodně unavené, nevyspalé a péči se teprve učí. Na školu pak nebývá ani pomyšlení. Čím starší dítě je, tím více pozornosti vyžaduje. Studentky na mateřské se musí tedy smířit s tím, že na učení jim zbude maximálně několik hodin denně, pravděpodobně večer, po splnění všech domácích povinností. Dokud nepřijde z práce manžel či partner, který si pozornost také zaslouží.
Pro takové „večerní studium“ je nutná velká motivace. Pro některé maminky to může být vyhlídka zábavnější či lépe placené práce. Jiným stačí, že je studium baví a přináší jim radost. Další třeba nechtějí vzdát studium těsně před koncem, nebo si samy chtějí dokázat, že mají na víc, než „jen“ maturitu. Podstatné je, aby takovou snahu ženy vždy podporovalo okolí, ať už se jedná o chápající partnery nebo babičky, které pohlídají, když je potřeba dojet na zkoušku.

Dvojitá práce a peněz málo

Co ale může být opravdovým problémem studentek na mateřské dovolené, je finanční situace. Matky-studentky totiž od 1. ledna 2009 nemají nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství, která se pobírá 6–8 týdnů před očekávaným porodem), pokud nikdy nepracovaly. Škola za ně už neplatí. První peníze, které tedy studentky od státu uvidí, bude porodné (jednorázová dávka činící v současné době 13 000 Kč), a to zřejmě ne dříve, než měsíc po porodu. Ženy bez nároku na PPM také automaticky žádají o nejnižší dávky RD (rodičovské dovolené, nesprávně „mateřské dovolené“), tedy čtyřletou variantu. Pobírání RD ale zároveň zásadně omezuje možnost dítě „odložit“ do mateřské školy. Pokud tedy např. oba rodiče ještě studují, nemusí na tom být finančně opravdu růžově.
Zatímco například v Německu se se studujícími matkami počítá a vysoké školy disponují třeba dětskými koutky a chůvami, v České republice je pořád zaběhlý obraz cesty: nejdřív kariéra, potom rodina. Jak jsou na tom české vysoké školy se zázemím pro děti, si můžete přečíst také zde.

Mateřství samo o sobě je už dost náročným oborem

Mateřství samo o sobě je už dost náročným oborem

Neztratit cíle a nadšení

Jak to tedy udělat, aby se podařilo sladit rodičovství se studiem a neodbývat ani jedno?

1) Nejlepším řešením je rozhodně dálkové studium, nejlépe v místě bydliště. Vyžaduje sice více práce doma, ale maminky nemusí řešit účast na přednáškách. Možnou alternativou je také individuální studijní plán, jeho podmínky na jednotlivých školách se ale dost liší. Více si můžete přečíst v tomto článku. Rozhodně ale nemá smysl předčasně ztrácet hlavu. I vyučující jsou jenom lidé a určitě se s nimi dá nějak domluvit.

2) Komplikací může být, že maminky ztrácejí kontakt se školou. Při prezenčním studiu není problém zeptat se na podrobnosti osobně vyučujícího, nebo zaskočit na studijní oddělení. Studenti jsou dostatečně motivováni k práci už tím, že musí každý den do školy docházet a mají knihovnu pořád po ruce. Studující z domova musí naopak spoléhat na pevnou vůli a režim. Vyhradit si určitý čas jen na učení, mít zajištěné spolehlivé hlídání pro nutné případy a nejlépe zkontaktovat nějakého jiného studenta, který by mohl dodávat aktuální informace.

3) Studentky na mateřské brzy zjistí, že jejich největším pomocníkem je vlastní počítač s internetem. Psaní seminárních prací, posílání emailů či vyhledávání elektronických textů bude pravděpodobně každodenní součástí jejich života.

4) Studující matky se také musí smířit s tím, že čas od času se objeví výčitky, že ani rodině, ani škole nemohou věnovat tolik pozornosti, kolik by se přály. To je naprosto normální. Je třeba se naučit, že všechno nejde dělat na 100 %, že si každý může dovolit být občas nedokonalý. Úklid bytu počká i na druhý den, vrácenou práci lze opravit.

5) I když to tak možná vypadá, studium při mateřské není jen o tvrdé práci a překážkách. Snažte se na něm najít i to pozitivní! Z pohledu matky oceníte, že neztratíte kontakt s okolím a budete stále nuceny trénovat si mozek. Zároveň pracujete na své budoucnosti. Vždycky je lepší to zkusit, než později litovat ztracené příležitosti. Z pohledu studentky máte zase výhodu životních zkušeností a toho nejkrásnějšího rozptýlení od školních povinností!

Tip: Nebojte se vyhledat a kontaktovat (např. pomocí sociálních sítí) matky, které jsou v podobné situaci a podělit se s nimi o zkušenosti!

Zdroj fotografií:Stoc­k.xchng