Studentské půjčky: když už kapesné nestačí

4. 7. 2011 | Studentský život

Studium na vysoké škole není náročné jen po stránce psychické (ach, ty zkoušky!) a fyzické (ach, ty probdělé noci!), ale také po stránce finanční. Pokud studujete státní školu, školné se Vás (zatím) netýká. Ale i skripta, učebnice, kolej a ubytování, strava, doprava, zábava a sport něco stojí. A přiznejme si, že ne málo.

Student má tedy několik možností, pokud nechce svými výdaji zatěžovat rodinnou kasu donekonečna. Brigády, poloviční úvazky či samostatné podnikání je jedna věc, ovšem všichni víme, že ne na všech školách se to dá zvládat. Můžete taky hodně šetřit. Ale i chleba a vodu, poplatky v knihovně a nájem v 1+1 s dalšími deseti lidmi musíte nějak zaplatit. Pružný trh na studentské požadavky reaguje rychle, existuje tak řada možností, jak a kde si peníze půjčit.

Vybírat můžete z nebankovních úvěrů a půjček, bankovních produktů, bankovních účtů s kontokorentem a státní půjčky. Poslední možnost je však ještě prakticky nevyužitelná. V současnosti se totiž teprve připravuje zákon o finanční pomoci studentům, jehož znění se bude odvíjet i od nového znění zákona o vysokých školách. V tom se mimo jiné stanoví výše školného na státních vysokých školách. Jelikož ani jeden ze zákonů není ještě dokončen a probíhají jejich úpravy, není známo ani jejich přesné znění, natož výše školného či možnosti půjček. Jakmile nějaká fakta budou známá, budeme vás o nich na našem serveru informovat. Do té doby se však zaměříme na další možnosti studentských půjček.

Kontokorent

Asi nejjednodušší formou půjčky jsou pro středoškoláky i vysokoškoláky stále studentské účty, které nabízejí možnost jít tzv. do mínusu a pokrýt tak mimořádné výdaje. V současné době si takový účet můžete zřídit u České spořitelny, Komerční banky, Volksbank, UniCredit Bank, ČSOB a dalších. Výhodou je většinou nízký úrok a možnost přečerpat kdykoli, kdy potřebujete. Není také potřeba pro každé nové přečerpání chodit znovu do banky a podepisovat smlouvu. Prostě si jen vyzvednete víc peněz, než které aktuálně na účtu máte, a za čas je zase musíte doplnit. Nevýhodou je především nízký limit (například dvouměsíční dovolenou v Brazílii i s letenkou asi z kontokorentního úvěru nepokryjete).

Většina kontokorentů u studentských účtů sahá až do 20 000 Kč, u České spořitelny je možné jít až do 25 tisíc. U většiny účtů vám musí být více než 18 let, abyste mohli přečerpat. Především však musíte být studenti denního studia (například u Komerční banky můžete takto čerpat až do 30 let). Takže si dávejte pozor a každý rok do svojí banky přineste potvrzení o studiu, jinak by se totiž mohlo stát, že za debet na účtu budete platit vysoké úroky.

Běžné studentské účty nabízejí určité výhody i co se týká poplatků, výběrů a tak podobně. Srovnání studentských účtů jsme pro vás připravili v tomto článku .

Spočítejte si, jaká půjčka je pro vás nejvýhodnější.Spočítejte si, jaká půjčka je pro vás nejvýhodnější.

Spotřebitelské úvěry na studium

Ne vždy však studentovi stačí jen čas od času sáhnout hlouběji do kapsy (rozuměj do kontokorentu). V takovém případě je vhodné zvážit čerpání bankovní studentské půjčky. To už se začínáme pohybovat ve větších obnosech a to požaduje i větší orientaci mezi bankovními produkty a více administrativy. Banky totiž po svých klientech většinou požadují ručitele a doložit účel, na který je studentská půjčka poskytována (například školné, kolejné). Běžné úvěry bez účelu s možností splátek se studentovi moc nevyplatí, často totiž ani nenabízejí možnost odložení splátek, což se při studiu hodí. Studentské úvěry nabízejí v České republice téměř všechny banky, pojďme se tedy podívat na konkrétní nabídky některých z nich.

Podmínkou získání půjčky u České spořitelny je předložení potvrzení o studiu. Jedná se o studium denní na soukromé či vysoké škole u nás i v zahraničí, na víceleté odborné škole či studium kombinované a MBA studium. Půjčit si můžete od 30 tisíc do 300 tisíc korun, splácet můžete až 10 let. Po dobu studia můžete využívat výhody snížené splátky a půjčka do 100 tisíc Kč nevyžaduje ručitele.

Na školné, počítač, učební pomůcky a podobně si u Komerční banky můžete půjčit od 20 tisíc do 600 tisíc. Pokud jste studentem vysoké školy nebo vyšší odborné školy, můžete půjčku využít na cokoli a splátky můžete odložit. Pokud však studujete ještě školu střední nebo v zahraničí, lze si půjčit pouze na školné a bez možnosti odkladu. Nemáte-li vlastní pravidelný příjem, vyžaduje banka jištění například ručením třetí osoby, vkladem u KB nebo stavebním spořením u Modré pyramidy stavební spořitelny. Komerční banka také nabízí úvěr na* počítače Apple*. Na určité typy notebooků si pak platíte 17 Kč denně. Pro získání úvěru potřebujete platné potvrzení o studiu, kartu ISIC a dva doklady totožnosti.

UniCredit Bank nabízí půjčky pro studenty denního studia na vysokých, vyšších odborných a jazykových školách ve věku 18 – 30 let. Získat můžete od 50 tisíc do 150 tisíc, splácíte až 10 let. Výhodou je, že nemusíte prokazovat žádné pravidelné měsíční příjmy, na druhou stranu je potřeba předložit ručitelské prohlášení třetí osoby. Splátky je možno po dobu studia odložit.

Nebankovní studentské půjčky

Pokud jste ani dosud nenašli svého „favorita“, je zde možnost poslední. Tou je široká nabídka firem, které nabízejí studentům výhodné půjčky a úvěry. Výhodou mnohých z nich je, že nepotřebujete ručitele, mnohdy ani výpis z registru dlužníků, vše probíhá rychle. U mnohých firem vám tedy v zásadě stačí občanka a komunikace po emailu. Ale pozor! Ziskuchtivý podnikatelé jsou ve všech segmentech trhu a snaží se vydělávat i na studentech. A tak, pokud se rozhodnete pro některou z mnoha firem (vzhledem k velkému množství se bohužel nemůžeme věnovat jejich konkrétním nabídkám), pokuste se sehnat co největší počet referencí, popřípadě jděte do něčeho, s čím mají dobrou zkušenost vaši spolužáci. Letákové nabídky „Peníze – zn. rychle a levně“ na sloupech veřejného osvětlení nejsou vždy tou nejspolehlivější volbou.

Možností jak si obstarat peníze opravdu není málo. Je potřeba si ale uvědomit, že ač je nabídka sebelákavější, vždy se v podstatě jedná o dluh. Zvažte tedy vždy nejen dvakrát, ale třikrát, zda půjčku potřebujete a především, zda ji budete moci bez problémů splatit.

Zdroje: stránky jednotlivých bankovních institucí, Ministerstvo školství, mláděže a tělovýchovy, Ministerstvo financí, www.penize.cz

Zdroj fotografií: stock.xchng

Další články k tématu

V Česku se znovu rozhořela debata o školném na VŠ

V Česku se znovu rozhořela debata o školném na VŠ

Národní ekonomická rada vlády navrhuje zpoplatnit studium na vysoké škole. Cílem je zvýšit příjmy státní kasy. Studenti by poplatky za studium mohli podle návrhu začít splácet až po dostudování. Proti se však staví bývalí rektoři i samotný ministr školství. O zavedení školného se v Česku debatuje dlouhodobě. Zastánci míní, že si studenti lépe rozmysleli, co se …

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ruská agrese na Ukrajině, dramatický nárůst cen energií, inflace a doznívající dopady koronavirové pandemie – i kvůli tomu mají letos studenti problém sehnat ubytování. Koleje i priváty jsou dražší a není jich dost. Studenti, kteří se se začínajícím akademickým rokem plánují stěhovat, se tak musí připravit na komplikace. Situace se navíc v průběhu roku může ještě …

Finanční tíseň studentů by řešilo omezení počtu stipendií, míní expert

Finanční tíseň studentů by řešilo omezení počtu stipendií, míní expert

Stále více studentů negativně ovlivňuje zdražování cen. Stipendia, která dostávají, jsou na pokrytí životních nákladů nedostačující. Problémem se zabývá odborník na vysokoškolské vzdělávání ze společnosti EDUin Jan Zeman. Podle něj by se stipendia měla navýšit a dosáhnout by na ně mělo méně zájemců. „Myslím, že podpora není správně zaměřená. U nás spousta studentů využívá nízkou …