Studentské půjčky: co nabízejí banky a jak nenaletět

21. 9. 2015 | Studentský život

Studium na vysoké není levná záležitost. Kapsy rodičů nejsou bezedné a sehnat si brigádu či práci také není vždy možné. Vysokoškoláci tak občas sáhnou i po půjčce. Pokud se však v nabídkách nevyznají, mohou naletět podvodníkům, kteří sice půjčí každému, avšak za nepřiměřených podmínek.

RPSN: co to je?
Nejlepší nabídka je samozřejmě ta, kde banku přeplatíte nejméně. K tomu poslouží znát údaj RPSN (roční procentní sazba nákladů). „V hodnotě RPSN by měly být k výši úroku přičteny všechny poplatky, které banka kvůli úvěru strhává,“ vysvětluje Jakub Slíva, bývalý finanční poradce. RPSN tedy vyjadřuje, kolik procent z půjčené částky zaplatíte bance za rok.

Pozor na nefér nabídky
Půjčku raději uzavírejte jen u velkých ověřených bank. Půjčka od soukromníka nebo neznámé firmy sice může být velmi lákavá, a ne vždy nutně podvodná, avšak pro člověka bez právního nebo ekonomického vzdělání je velmi těžké poznat, která smlouva je výhodná, a která se tak jenom tváří.

Zde je přehled několika nabídek bank, které půjčky zaměřené na studenty nabízí:

  • Česká spořitelna nabízí studentskou půjčku od 20 do 300 tisíc Kč. Chce však po studentech poplatek za vedení účtu ve výši 59 Kč za měsíc. Úroková sazba je nastavena na 8,9 %. Student musí buď doložit potvrzení o studiu, nebo za něho musí někdo ručit. Hlavní výhodou této půjčky je, že po dobu studia může student splácet pouze úroky.
  • Úvěr Gaudeamus od Komerční Banky nabízí studentům až 600 tisíc. Na rozdíl od České spořitelny však studenti mohou zažádat o odklad splátek (respektive splácení pouze úroků) po dobu studia jen u půjček do 150 tisíc. O něco výhodnější je úrok, který činí 7,05 %. Rozdíl je také v tom, jestli si půjčuje student střední nebo vysoké školy. Zatímco vysokoškoláci mohou úvěr využít na cokoliv, středoškoláci se musí spokojit s tím, že dostanou půjčku jen na školné.
  • Pokud vám odešel počítač a máte rádi produkty s jablkem od Steva Jobse, přijde vám vhod neobvyklá půjčka Komerční banky. Na notebook od Applu půjčí vysokoškolákům až 50 tisíc Kč. Půjčka je podle oficiálních stránek Komerční banky bez poplatků, bez dokazování příjmů i bez nutnosti zajištění.
  • Pro menší půjčky můžou dobře posloužit i bankovní kontokorenty. „Hodí se pro krizové krátkodobé situace, kdy na konci měsíce chybí peníze i na jídlo. Nespornou výhodou je, že se úrok počítá jen za dobu, kdy jste na svém účtu v mínusu,“ říká Jakub Slíva. Druhým dechem dodává, že pro dlouhodobé půjčky není kontokorent vůbec vhodný, jelikož je u něj obvykle o mnoho větší úrok než u běžných půjček. Kontokorenty jsou však mezi studenty velmi oblíbené, už jen kvůli snadnému získání. Na zřízení většiny studentských kontokorentů si bohatě vystačíte s potvrzením o studiu.

Nejlepší řešení: nepůjčovat si
Bankovní půjčka nebo kontokorent by však měla být až tou poslední nebo krizovou možností. „Osobně bych si studentskou půjčku nevzala asi za žádných okolnosti. Kdybych byla ve finanční tísni asi bych radši přestoupila na dálkové studium a chodila práce,“ řekla Karin Chrastilová, studentka politologie v Brně.

Autor:Jan Můčka Zdroj foto: http://www.freeimages.com/

Další články k tématu