Studentské aplikace do iPadů a Smartphonů

7. 2. 2013 | Přijímací řízení

Máte iPod, iPad, iPhone, nebo jednoduše nějaký chytrý telefon? Jsou způsoby, jak vám takové zařízení může velmi zpříjemnit a usnadnit studentský život. Existují aplikace pro sestavování rozvrhu, hledání brigády, evidenci domácích úkolů, ale i pro sestavování jídelníčku v menze.

Zapomínáte schůzky a úkoly? Potřebujete najít knihu v univerzitním katalogu? Dostat upozornění na novou brigádu do patnácti minut po zadání inzerátu? Nebo studujete fyziku a hodil by se vám kapesní teslametr? K tomu všemu vám mohou pomoci nejrůznější aplikace pro produkty firmy Apple i pro chytré telefony.

iPad, iPod, iPhone

Classes Lite

Tato aplikace umožňuje sestavování rozvrhu, který si tak můžete nosit všude s sebou. Zobrazuje vám kalendář a v něm zvýrazněné vyučovací hodiny, ale také domácí úkoly a upozornění na zkoušky. Nastavit si můžete délku vyučovací hodiny a také vnést do kalendáře prázdniny. Aplikace je v češtině. Verze „Lite“ je bezplatná a je omezena počtem hodin a událostí, které je možné vnést do kalendáře – k zakoupení je pak plná verze, která toto omezení nemá.

inClass

Tato aplikace je podobně jako ta předchozí jakýmsi diářem pro evidenci předmětů, úkolů a vyučujících. Současně si ke každému dni můžete ukládat poznámky, a to nejen v podobě textu, ale také fotografií či zvukových nahrávek.

iStudiez Pro

toto je jedna z verzí diáře a pomocníka při evidenci úkolů, schůzek a poznámek. Stojí tři dolary a pro studenty může být velkou výpomocí.

Noterize

Aplikace slouží k psaní poznámek a vytváření i komentování dokumentů. Obsahuje nejen textový editor, ale také umožňuje prohlížet a dopisovat si poznámky k dokumentům v Powerpointu nebo v PDF, zvýrazňovat si v textu prstem, podporuje i DropBox či GoogleDocs, odkud si dokumenty můžete snadno stáhnout. Aplikace stojí necelé tři dolary. Můžete si pustit také videoukázku s předvedením funkcí Noterize:

ISICBenefits

Jako studenti jste pravděpodobně majiteli studentské karty ISIC. Aplikace ISICBenefits obsahuje rozsáhlou databázi míst, kde dostanete na ISIC slevu. Na mapě vám vyhledá podle vaší polohy nejbližší provozovny, kde můžete takovou slevu uplatnit – ať již jde o knihkupectví, restaurace nebo obchod s elektronikou.

MyHomework

Jak je patrné z názvu, tento program umožňuje evidenci domácích úkolů u jednotlivých předmětů. Rozlišuje úkoly rozpracované, nedávno zpracované a již hotové, ukazuje seznam všech úkolů nebo jejich rozložení v kalendáři. Variantou MyHomework je aplikace iHomework.

Dropbox

Pomocí této aplikace můžete zkopírovat své důležité soubory do „cloudu“, neboli do virtuálního prostoru na internetu, a tím pádem k nim budete mít přístup kdykoliv a odkudkoliv. Na svých úkolech do školy tak můžete pracovat bez vašeho notebooku přímo na iPadu nebo iPhonu. Také je možné tímto způsobem sdílet soubory mezi spolužáky, aniž je třeba si je navzájem posílat mailem. Variantou je pak aplikace Evernote, taktéž zdarma.

GoodReader

I tato aplikace umožňuje správu, organizaci, editaci a prohlížení souborů, ale narozdíl od aplikace Dropbox ukládá soubory přímo do paměti iPadu nebo iPhonu, nikoliv do virtuálního prostoru.

Calculator Pro

Zejména studentům matematických a technických oborů se jistě hodí kalkulačka v iPadu. Na trhu je jich dostatek zdarma, Calculator Pro však za cenu jednoho dolaru nabízí kromě základních funkcí také převodník měn, výpočty týkající se data, grafické znázornění funkcí, řešení rovnic nebo třeba funkce pro zpracování statistiky, za poplatek pak i periodickou tabulku prvků. Variantou zdarma je například Calc Pro Free, na kvadratické rovnice se zase specializuje Quadratic Master.

Wikipanion

Tato aplikace je vlastně takovou „Wikipedií do kapsy“. Ve škole se díky ní můžete vyhnout nejedné nepříjemné situaci. Pro iPhone i iPad je zdarma.

Multi Measures HD – all-in-one measuring toolkite

Díky této aplikaci získáváte měřicí nástroj téměř na vše, což se může hodit především studentům technických oborů. Váš iPad se tak může proměnit v multifunkční měřicí zařízení s vlastním metronomem, stopkami, časovačem, seismometrem, pravítkem, vodováhou a nyní i teslametrem, který umožňuje měřit sílu magnetického pole v okolí.

Science360

Science360 pro iPad od Národní nadace pro vědu (NSF) poskytuje snadný přístup k vědeckému a technickému obrazovému materiálu, videím a novinkám, které zahrnují poslední zprávy institucí, financované NSF. Zaujmout vás může také oficiální aplikace NASA – NASA App HD, kde máte přístup k informacím právě této společnosti.

iTranslate – Free translator

Také slovník v mobilním zařízení se může hodit. Variantou je buď tento iTranslate s padesáti dostupnými jazyky, nebo například verze čistě anglicko-česká – Czech English Dictionary & Translator za dva a půl dolaru.

Chytré telefony

Nemusíte mít nutně produkt od Applu – také chytré telefony umožňují přístup k různým aplikacím. Protože však na rozdíl od produktů Applu nabízí smartphony mnoho firem, konkrétní nabídku aplikací je třeba hledat pro každého výrobce zvlášť. Pojďme se podívat na některé nabídky.

Brigády do kapsy

Brigády do kapsy je aplikace vyvinutá týmem spojeným s firmou Jobs.cz. Protože na inzeráty je při shánění brigády třeba reagovat co nejrychleji, umožňuje tato aplikace „hlídání“ brigád a na každou novou vás upozorní do patnácti minut po jejím zveřejnění. Funguje pro Android, Windows Phone i iPhone.

Whatsapp messenger

Aplikace pro posílání zpráv bez placení SMS. První rok je aplikace zdarma, poté platíte jeden dolar na rok.

Studentská kuchařka

Najdete zde velkou databázi receptů, na jejichž realizování nepotřebujete velké částky, zkušenosti ani mnoho kuchařského vybavení. U každého jídla najdete přibližnou cenu. Pomocí funkce „Mám hlad“ vám také tato aplikace vyhledá náhodné jídlo, do jehož přípravy se můžete pustit. Je dostupná pro SmartPhone i pro produkty Applu.

Jídelníčky menz

Pravděpodobně čím dál více menz bude umožňovat nahlédnutí do jídelníčku pomocí aplikace na chytrém telefonu. Zatím se to povedlo například na ČVUT.

Zdroj: webové stránky iTunes.apple.com, webové stránky projektu iPad ve škole, webové stránky SuperMac.cz, webové stránky Magazin.stahuj­.centrum.cz

Další články k tématu