Studenti vytopili koleje kvůli marihuaně

9. 2. 2007 | Stojí za přečtení

Na vysokoškolských kolejích lze pěstovat ledacos od kaktusů po plíseň v lednici. Anebo marihuanu.

Na vysokoškolských kolejích lze pěstovat ledacos od kaktusů po plíseň v lednici. Anebo marihuanu.

Právě to se však nevyplatilo dvěma studentům na kolejích Masarykovy univerzity v Brně. Deset rostlin konopí o výšce téměř jeden metr se vešlo do improvizovaného skleníku, který tito mladíci s nemalými náklady vytvořili ve skříni. Pěstírna se nacházela v jejich koupelně na koleji.

„Jednalo se o dva zahraniční studenty Ekonomicko správní fakulty, kteří bydleli na kolejích Vinařská (viz fotografie),“ uvedl ředitel Správy kolejí a menz Zdeněk Čížek. Pěstírna zprvu fungovala bez problémů, automatický spínač řídil zavlažování, osvětlení i větrání. Právě porucha na zavlažovacím systému však přivedla studenty do pořádného průšvihu. Kvůli jejich skleníku totiž došlo k zaplavení části kolejí. Pátrání po zdroji potíží potom prozradilo jejich originální hobby.

„Oba mladíci byli okamžitě vyloučeni z kolejí pro hrubé porušení kolejního řádu. Škodu ve výši 17 000 Kč, vzniklou především na promáčených sousedních pokojích, viníci univerzitě obratem uhradili,“ řekl Čížek. Podle policie šlo o vysoce kvalitní rostliny, které si mladíci dovezli z Rakouska. Sklizeň by jim bezpochyby přinesla slušný výdělek. Teď jim místo toho hrozí až pět let vězení.

„Jedná se skutečně o ojedinělý případ, přestože problematika marihuany není vysokoškolskému prostředí neznámá,“ dodal Čížek. Dále připustil, že vedení Správy kolejí požádalo z preventivních důvodů úklidovou firmu na kolejích o „zvýšenou pozornost vůči nestandardnímu chování ubytovaných studentů“.

Zdroje fotografií: www.marijuana.nl www.skm.muni.cz

Co si myslíte o pěstování marihuany na kolejích? Těšíme se na vaše názory!

Další články k tématu