Studenti karlovarské průmyslovky zřejmě přijdou o svou budovu

18. 7. 2018 | Aktuality

Na Střední uměleckoprůmyslové škole v Karlových Varech se vyučuje naprosto unikátní učební obor Výrobce a dekoratér keramiky. Je to jediné místo v České republice, kde se můžete naučit vyrábět pravý český porcelán. Jenže studenti, kteří mají zájem o toto naše národní dědictví, zřejmě přijdou o své zázemí.

Havarijní stav průmyslovky začal Karlovarský kraj řešit už v loňském roce a ani v těchto dnech není jasné, co se s budovou bude dít dál. Kraj již obdržel posudek vypracovaný Kloknerovým ústavem ČVUT. Jedná o odbornou expertízu, která ukázala, že stav objektu je horší, než se původně myslelo. V úvahu tak připadá nejen rozsáhlá rekonstrukce, ale zvažuje se i úplná demolice. Vše nyní stojí na rozhodnutí ministerstva kultury. Budova totiž spadá pod Národní památkový ústav (NPÚ) a tak si kraj podal žádost o jeho vyjmutí z památkové ochrany.

„Jednou alternativou je, že lze za rozumné peníze budovu zachránit a opravit. Druhou je, že pokud to nebude možné, bude nutné ji zbourat a na jejím místě postavit novou. Anebo by se škola přestěhovala někam jinam,“ vyjmenoval pro iDNES.cz již dříve krajský radní Jaroslav Bradáč.

V současné době jsou studenti přestěhováni do náhradních prostor, ale v učebnách zůstalo vybavení a zařízení. S vedením kraje proto řeší vzniklé okolnosti i současná ředitelka školy. Situace pro ni není vůbec jednoduchá. K areálu také patří osm bytový jednotek, ze kterých se museli jejich nájemníci vystěhovat ze dne na den.

Zástupci NPÚ považují sejmutí památkové ochrany za neoprávněné. Jsou si jisti, že budovu lze opravit, i když vydaný posudek ještě neobdrželi. „Akceptujeme to, že její stav není dobrý, nicméně hodnota tohoto objektu spočívá také například v mobiliáři nebo vůbec jeho zasazení do dané lokality. A to se i rozsáhlejší rekonstrukcí nezmění,“ vysvětlil pro iDNES.cz památkář Vladimír Lokajíček.

Celý problém prý způsobil špatný beton, který byl použit při odvodnění budovy v roce 2015. Rekonstrukce objektu byla před půl rokem odhadnuta na 350 tis. korun. Podle dalších odhadů by demolice a stavba nové budovy měla být levnější.

Zdroje. idnes.cz, karlovarsky.denik.cz.

Další články k tématu