Studenti a daně - jak na to?

25. 3. 2017 | Studentský život

S blížícím se termínem podávání daňových přiznání zajímá snad každého studenta, kolik peněz ze svých brigád bude muset odvést státu na daních. Také tápete? Mrkněte do následujícího článku.

Kdo musí platit daně z příjmů?

Poplatníkem je každá osoba, která má trvalé bydliště na území České republiky nebo se zde zdržuje po větší část roku. Povinnost odvádět tuto 15% daň se vztahuje jak na fyzickou osobu (zaměstnance), tak na osobu právnickou (nebo chcete-li podnikatele). Daň z příjmů musí platit i studenti. Konečná částka, kterou odvádějí státu, je ale nižší, než u ostatních zaměstnanců.

Jaké jsou možnosti přívýdělku při studiu?

Nejčastějšími formami zaměstnaneckého poměru během studia jsou dohoda o provedení práce (DPP), zkrácený pracovní úvazek a samostatná výdělečná činnost.
DPP se vám vyplatí zejména v případě, že vaše měsíční mzda nepřesáhne 10 000 korun a odpracujete pouze do 300 hodin za rok. V tomto případě z platu neodvádíte zdravotní a sociální pojištění. Pokud navíc podepíšete prohlášení k dani (zaměstnavatel vám tuto možnost obvykle nabídne, je totiž výhodná i pro něj), neodvádíte ani 15% daň z příjmu.

Výhodou práce na zkrácený úvazek je, že není časově omezená. Odvádíte sice zdravotní a sociální pojištění, pokud si však vyděláte do 11 900 korun, nemusíte platit daň z příjmu. Zkrácený úvazek je vhodný zejména tehdy, jedná-li se o práci ve vašem studijním oboru.

Samostatná výdělečná činnost se pak týká zejména práce tvůrčího charakteru a je nutné na ni mít vystavený živnostenský list. V prvním roce se neodvádí zdravotní pojištění, v dalších letech jeho výše závisí na příjmech. Sociální pojištění neplatíte do určitého předem stanoveného limitu. Výdělek sice poníží ještě daň z příjmu. Na tu lze však uplatnit poměrně velkou slevu.

big-money-1241060-639x426_re

Jsou daňové úlevy pro studenty omezené věkem?

Slevy na daních jsou poskytovány pouze studentům v prezenční formě studia, a to do dovršení věku 26 let, v případě studia v doktorském programu až do 28 let.

Kolika procenty se bude můj příjem danit, pokud nepodepíšu prohlášení k dani (známé jako růžový papír)?

Jste-li zaměstnání na DPP a vyděláte si do 6000 korun měsíčně, budete z platu odvádět 15% daň. Pokud vaše mzda přesáhne zmíněnou částku, musíte si do 3. dubna podat daňové přiznání a na základě něj vypočíst takzvanou zálohovou daň. Tu následně doplatíte příslušnému úřadu.

Jak podat daňové přiznání?

Za zaměstnance vyplňuje přiznání zaměstnavatel. Pokud máte další vedlejší příjem nebo podnikáte, podáváte jej sami. V takovém případě můžete využít služeb daňového poradce, který za vás formulář vyplní. Jistě to ale zvládnete i bez něj. Stačí si z internetu stáhnout interaktivní formulář. Ten za vás výši daně, již budete muset doplatit, sám vypočte. Peníze poté buď převedete ze svého účtu na účet příslušného úřadu nebo zaplatíte v hotovosti.

Do kdy mi výhody platí po ukončení studia?

Pokud v květnu úspěšně odmaturujete a v novém akademickém roce nastoupíte na univerzitu, budete studentem i po dobu letních prázdnin. Pokud už se na vysokou školu nechystáte, můžete studentských výhod čerpat až do září pouze za předpokladu, že nevykonáváte jinou výdělečnou činnost. Jestliže ovšem končíte na univerzitě, slevy vám platí pouze jeden měsíc po řádném ukončení studia.

 

Autorka: Nikola Staňková

Zdroj fotografií: Freeimages.com

Další články k tématu