Student v zahraničí aneb Léto s omezeným rozpočtem

14. 7. 2017 | Studentský život

Prázdniny jsou tady a s nimi touha vyrazit k moři. Nebo do hor. Prostě pryč, aspoň na pár dnů. Se studentským rozpočtem to ale vždycky jednoduché. Poradíme vám, co vykouzlit i s minimem peněz.

DO 5 000 KČ

Pro dobrodruhy

Nízké rozpočty byly vždycky pro dobrodružné povahy lehkou výzvou a snadno zdolatelnou překážkou. Můžete vyrazit pod širák nebo do kempu a na místo určení se dopravit třeba stopem (nebo vlakem či autobusem, pokud nejste zas tak dobrodružné povahy). Vyberte si oblast, ideálně ne moc daleko, která by vás zajímala.

Například pokud se rozhodnete pro slovenské Tatry, bude váš rozpočet vypadat následovně: zpáteční jízdenka z Prahy do Popradu cca 1 000 Kč (doporučujeme zakoupit místenku předem; můžete využít přímý spoj jak autobusem, tak vlakem), ubytování na dva dny (a zbytek v horách pod stanem) od 1 500 Kč, jídlo a pití na týden 1 500 Kč. A ještě vám zbude tisícovka na suvenýry. :)

bus-interior-1448669 - kopie

Na odpočinek

Vyrazte na prodloužený víkend třeba do Vídně nebo Berlína. Ubytovat se můžete v hotelu, případně zkuste AirBnB, kde bydlení často vychází levněji, pokud vám tedy nevadí bydlet doma u cizího člověka.

Plán výletu si rozložte podle rozpočtu – je jen na vás, jestli kapesné utratíte za vstupy do muzeí, nebo za vysedávání v restauracích a barech.

DO 10 000 KČ

Pro dobrodruhy

Tady už se vám otevírají další možnosti, i když se pořád pohybujeme po Evropě. Vyrazte na trek třeba do Slovinska nebo do Francie. Čím dříve si seženete jízdenky a ubytování, tím levněji vás vyjdou. Pokud vyrazíte ve čtyřech, stojí za úvahu i cesta autem – pak jste ale vázaní na to, že váš pěší výlet musí končit tam, kde začal.

Na odpočinek

Za deset tisíc už v akcích nejrůznějších cestovek najdete docela hezké pobyty u moře. Ohřejte se třeba v Itálii nebo Řecku. Pokud chcete raději jet sami, sledujte ceny letenek do Říma, Benátek, Londýna nebo Amsterdamu, které se často pohybují i pod 2 000 Kč. Bydlení pro dvě osoby se dá najít od 1 000 Kč na noc – pokud zůstanete týden, zaplatí každý 3 500 Kč.

CHCI SI VYDĚLAT

Pokud nechcete přes léto utrácet, ale vydělávat, můžete spojit příjemné s užitečným. Počáteční investice vás sice bude něco stát, ale během léta si vyděláte mnohem víc peněz, než na začátku vložíte. Vyrazte do světa pracovat jako plavčík nebo prodavač zmrzliny, najděte si práci jako au-pair nebo si požádejte o stáž v zahraniční firmě.

travelling-with-suitcase-1524960

Více informací o tom, jak začít pracovat v zahraničí se dozvíte v našem dalším článku stejně jako zkušenosti někoho, kdo už si celým procesem prošel.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu