Stávka vysokoškolských pedagogů zřejmě proběhne v červnu

2. 4. 2003 | Aktuality

Jak jsme už před časem informovali, učitelé z Univerzity Palackého v Olomouci začali počátkem března žádat o zvýšení svých platů. Nyní jsou už rozhodnuti jít v červnu do stávky. Jejich záměr podporují i pedagogové z dalších vysokých škol.

Jak jsme už před časem informovali, učitelé z Univerzity Palackého v Olomouci začali počátkem března žádat o zvýšení svých platů. Nyní jsou rozhodnuti jít v červnu do stávky. Jejich záměr podporují i pedagogové z dalších vysokých škol.

Přibližně 1800 zaměstnanců vysokých škol podpořilo otevřený dopis adresovaný vládě ČR, k němuž se později vyjádřila také ministryně školství Petra Buzková. Ta ve své odpovědi učitelům přislíbila snahu o zvýšení dotací pro vysoké školy.
Souhlas ministryně však protestujícím nestačí. Podle nich nemá ministerstvo školství ve vládě patřičné slovo, a proto by rádi do problému vtáhli i vládu a parlament. Pedagogům z UP se dostalo podpory mj. od školských odborářů, Vysokoškolského odborového svazu a Učitelského odborového klubu. Podle Petra Bilíka, mluvčího olomoucké iniciativy, je žádoucí, aby finance určené pro školství tvořily 6 % HDP a nikoli pouze 3,7 %, jak tomu bylo doposud.
Jestliže vláda tomuto požadavku nevyhoví, jsou učitelé rozhodnuti vstoupit do stávky. Ministryně Buzková ovšem nevěří, že by bylo možné podobný návrh prosadit už na příští rok.

zdroj: www.lidovky,cz