Státní maturity - ministerstvo má jasno

1. 3. 2003 | Aktuality

Již od roku 1997 se Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR snaží změnit maturitní zkoušku tak, aby bylo jisté, že znalosti absolventů gymnázií a odborných škol mají ve vybraných předmětech stejnou úroveň. Konečně to vypadá, že ministerstvo ví, jak budou státní maturity vypadat.

Již od roku 1997 se Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR snaží změnit maturitní zkoušku tak, aby bylo jisté, že znalosti absolventů gymnázií a odborných škol mají ve vybraných předmětech stejnou úroveň. Konečně to vypadá, že ministerstvo ví, jak budou státní maturity vypadat. Začátkem února schválilo vedení ministerstva dokument s názvem Nová maturitní zkouška, čímž definitivně potvrdilo záměr ji reformovat. Od její reformy si pracovníci ministerstva slibují zejména zvýšení objektivity výsledků.

Nová maturitní zkouška bude mít dvě části, společnou a profilovou. Společná část, stejná pro všechny střední školy v republice, bude povinně obsahovat češtinu, cizí jazyk a jeden volitelný předmět (na výběr bude matematika, občanská výchova, přírodovědně technický základ a informačně technologický základ). Další 3 předměty, které bude obsahovat druhá, profilová část, zůstanou plně v pravomoci středních škol. Obsah a formu ve společné části i kritéria hodnocení stanoví MŠMT.

Podle nových pravidel se má začít zkoušet za pět let. To znamená, že nová maturita by se měla týkat studentů, kteří na střední školu nastoupí letos nebo příští rok. Nejdříve však musí parlament schválit návrh nového školského zákona, který by změnu maturit umožnil.

Zdroj – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Idnes