Starám se Francouzům o výplaty, říká student VŠE Jakub

7. 2. 2017 | PR články

Třikrát týdně plavání, dvakrát týdně hip hop, k tomu škola a práce. Jakub Krejčí (23) toho má na první pohled docela dost. „Skloubit se to ale dá,“ usmívá se. Od podzimu pracuje v mezinárodní účetní a daňové firmě ADP, kde má na starosti klienty z Francie. „Hledal jsem práci, která bude souviset s ekonomií, kde uplatním jazyky a kde mi vyjdou vstříc kvůli škole,“ říká Jakub, který letos končí bakaláře na Národohospodářské fakultě VŠE.

jakub krejci

↑ Jakub Krejčí. Studuje a k tomu má práci, kde využije francouzštinu.

Jakube, v ADP pracuješ jako Payroll Specialist. Jak by se to dalo přeložit do češtiny?

Je to pozice na pomezí účetního, datového analytika a HR specialisty. Zabývám se přípravou výplatních pásek pro různé firmy ve Francii. Mým úkolem je zajistit, aby jejich zaměstnanci dostali výplaty včas a měli z nich správně zaplacené daně a pojištění.

Jsi ve třeťáku, jak se to dá skloubit se školou?

Jsem tu na 80% úvazek, pracuju 32 hodin týdně. Tři dny dělám osm hodin a dva dny po čtyřech hodinách. Škola je pro mě pořád priorita a to, že na ni chci mít čas, bylo jednou z mých podmínek před nástupem.

Koho teď ADP hledá:

Stíháš i koníčky, nebo už prostě není čas?

Stíhám, jsem hodně aktivní člověk a mám hodně koníčků. Třikrát týdně chodím plavat, dvakrát týdně tancuju hip hop a každý den se snažím alespoň půl hodiny cvičit. Abych to všechno zvládal, musím si umět dobře plánovat čas. Takže jedu podle harmonogramu. Možná se to zdá omezující, ale je to přesně naopak. Každý den vím, kolik času mi zabírají povinnosti a kolik mám volna pro sebe.

V ADP pracuješ tři měsíce. Zlepšila se za tu dobu tvoje francouzština? A jak moc dobře ji musí umět člověk, který by chtěl tuhle práci dělat?

Hodně se mi zlepšila, a to i když v práci používám hlavně úzce specializovanou terminologii. V týmu je nás šest a jsme namíchaní půl napůl: Češi a Francouzi. V práci mám hodně prostoru si francouzštinu zlepšit. Co se týká té startovací úrovně, řekl bych, že B2 stačí. No a určitě není nutné, aby člověk ovládal business francouzštinu, tu se doučí až tady.

Firma, kde děláš, má pobočky po celém světě. Máš možnost pracovně vycestovat i na delší dobu?

Tahle možnost tu je a přiznám se, že mě do budoucna hodně oslovuje. Teď chci hlavně dodělat školu a pak se uvidí.

Příležitosti v ADP pro studenty a absolventy:

Pracuješ asi hlavně na počítači. Používáš i nějaké zajímavé technologie nebo aplikace?

Ano, hned po nástupu jsem dostal firemní notebook. Co se týká technologií, tak hodně dobrý je třeba systém, který nám počítá výši sociálního a zdravotního pojištění, jednotlivé částky a odpisy. Je to chytrý software a my ho doprovázíme. Jsme ta ruční kontrola, která je často dost na místě. Za zmínku stojí i perfektní systém na sdílení informací. Když klientovi posíláme výplatní pásky, nemůžeme je odeslat jen tak e-mailem, musíme zajistit vysokou míru zabezpečení. Kybernetická bezpečnost je teď velké téma  a mně se líbí, že se s tím v práci takto potkám a můžu vidět, jak to jde neustále dopředu.

Jak probíhal tvůj první den v práci?

Dostal jsem na stůl pěkný uvítací dopis, kde se psalo, že se můžu mýlit, že se můžu smát, že se můžu zvednout, kdy chci, že můžu s kolegy sdílet recepty. Bylo to milé. Vstřícnost kolegů mě opravdu překvapila. Přijde mi, že když člověk pracuje s cizinci, ať už na straně kolegů nebo klientů, jsou v komunikaci mnohem otevřenější.

JAN_8514-Edit

↑ Pracovat se tu dá i na zkrácený úvazek a stíhat k tomu také školu.

A jak probíhal první měsíc?

Měl jsem spoustu školení. První měsíc jsem doslova chodil od kolegy ke kolegovi a oni mi vysvětlovali, co potřebuju znát. Získal jsem z toho takové puzzle, které jsem si nakonec musel složit sám. Ta podpora kolegů byla úžasná. Proces přípravy výplatní pásky je nesmírně komplexní a vůbec si neumím představit, že by mi řekli: tak se to prostě nějak nauč.

Můžeš se v práci vzdělávat i dál?

Je tu systém školení a co mi přijde zajímavé, tak některá probíhají přes telefon nebo online. Třeba poslední školení jsem měl s kolegou z Indie.

Co bys poradil studentům, kteří přemýšlejí, že by si našli práci ještě před promocí?

Že je určitě dobré začít se poohlížet už během studia. Má to jednu obrovskou výhodu: člověk nemá vyloženě tu potřebu začít pracovat a je volný ve výběru. Zatímco když dostuduje, tak ví, že musí začít pracovat a tím pádem je pod tlakem. Pak třeba vezme první práci, která se naskytne, což je škoda. Takže co bych poradil? Jděte do toho, nebojte si vybírat, nebojte se změny a nových věcí. Nedělejte práci, která vás nebaví. A jestli umíte alespoň trochu jazyky a umíte počítat, zkuste to v ADP.

(PR článek)