Srovnání nabídek telefonních operátorů pro studenty

18. 5. 2011 | Studentský život

Mezi významné položky na rozpočtu každého studenta patří dozajista účet za telefon. Většina hlavních mobilních operátorů v České republice nabízí speciální tarif pro studenty nebo pro mladé lidi. Vyznat se v nich však není nejjednodušší. Pojďme se na jednotlivé možnosti blíže podívat.

V České republice působí čtyři mobilní operátoři: O2, T-Mobile, Vodafone a méně známý U:fon, který začal provozovat své služby v roce 2007. Takto vypadá jejich nabídka:

Telefonica O2

Dřívějšího studentského tarifu O2 POHODA SIMPLE, ke kterému bylo potřeba doložit potvrzení o studiu, se dnes již nedočkáte. Telefonica O2 nyní nabízí tarif pro všechny mladé do 26 let bez ohledu na to, zda studují nebo ne. Tento tarif se jmenuje „O2 [:kůl:]” a jeho hlavní výhodou je neomezené posílání SMS zpráv v síti O2. K těmto volným esemeskám dostáváte současně měsíčně 60 volných minut volání do všech sítí za cenu 250 Kč. Nad rámec těchto volných minut voláte za 4,60 Kč/min a cena SMS do ostatních sítí je 1,60 Kč. MMSky pak přijdou na 5,90 Kč. Ušetřit můžete až 20 %, pokud si tarif objednáte prostřednictvím e-shopu na stránkách O2.

Tarif si můžete zdarma dva měsíce vyzkoušet; poté se musíte u O2 zavázat dvouletou smlouvou. Pokud by vám to nevyhovovalo, můžete zvolit tarif bez paušálu, kde se ovšem za minutu volání platí 6 Kč, za SMS 1,90 Kč a MMS vyjdou cenově stejně – 5,90 Kč. A pokud voláte neustále těm samým lidem, můžete využít služby Volej domů, kdy navíc ke svému tarifu připlatíte 59 Kč týdně a až na tři čísla můžete volat neomezeně.

T-Mobile

Ani T-Mobile nepožaduje po mladých žádné potvrzení o studiu – nabízí službu BAV SE pro všechny do 27 let včetně (smlouvu tedy můžete uzavřít i těsně před svými 28. narozeninami a tarif vám bude platit ještě rok nebo dva, podle délky uzavřené smlouvy). Tarif BAV SE má dvě podoby, ze kterých si můžete vybrat: zaprvé je to BAV SE S Mých5, který umožňuje posílat SMS pěti vybraným přátelům do jakékoliv sítě v ČR zdarma a všem ostatním za 1 Kč, voláte v rámci vybraných pěti čísel za 2,90 Kč a na jiná čísla za 4,90 Kč. Výhodou je extrémně nízký paušál – 99 Kč měsíčně.

Druhá verze tarifu BAV SE stojí 228 Kč měsíčně a zahrnuje 50 volných minut, 100 volných SMS, a když využijete všechny minuty a SMSky, voláte dále do sítě T-Mobile za 4,20 Kč ve špičce (od pondělí do pátku v 8:00–21:00), za 2,28 Kč mimo špičku a za 5,40 do ostatních mobilních sítí v České republice. SMS zprávy pak stojí 1,20 Kč.

Vodafone

Vodafone nabízí studentům ve věku 15 – 26 let možnost vytvořit si svůj tarif určitým způsobem na míru. Vyžaduje potvrzení o studiu, ale současně není potřeba uzavřít s Vodafonem smlouvu – na počátku zaplatíte zálohu 500 Kč, ta je ale vratná po třech řádných zaplaceních faktury. Vodafonu se zavážete pouze v případě, že si pořídíte některý ze zvýhodněných telefonů. Vytvořit si svůj tarif můžete podle toho, zda chcete raději psát SMS zprávy, volat, používat internet, a nebo to vše dohromady. S balíčkem Student volání za měsíční paušál 150 Kč máte 50 volných minut, cena za minutu navíc je 3 Kč. S balíčkem Student SMS získáte 200 volných SMS zpráv měsíčně za 100 Kč a cena za každou další je 0,50 Kč, tedy nejméně ze všech operátorských nabídek. A konečně s balíčkem Student Internet můžete využívat internet v mobilu za 89 Kč měsíčně. Cena za volání i zpráv je stejná pro všechny sítě. Balíčky lze spolu libovolně kombinovat, kdykoliv rušit a znovu aktivovat. Tlačí-li vás finance, můžete využít službu FlexiStrop, která vám neumožní utratit nic nad vámi stanovený limit, nebo stav účtu kontrolovat pomocí služby pravidelných SMS. U služby neomezeného volání vybraným číslům (služba „Kamarádi“) začínají možnosti na 175 Kč za jedno číslo a končí na 285 Kč za čtyři čísla.

U:fon

U:fon nenabízí žádné zvýhodněné tarify pro mladé nebo pro studenty. Je to poměrně mladá společnost, která se zatím neměla šanci příliš rozšířit. Současně to není zcela klasický mobilní operátor – láká především na levné a rychlé připojení k internetu. Co se týče mobilních služeb, nabízí U:fon dva tarify: zaprvé Unifon s měsíčním paušálem 290 Kč, třiceti volnými minutami, voláním do ostatních sítí za 0,90 Kč na pevnou linku a za 2,90 Kč a SMS mimo síť za 1,90 Kč, zadruhé pak Unifon DUO, kde je měsíční tarif 390 Kč případně zdarma a získáváte 20 volných minut, ceny jsou stejné jako u druhého tarifu. Do sítě U:fon pak voláte a posíláte SMS zprávy zdarma. Za 100 Kč na měsíc si můžete dokoupit 200 volných minut na pevné linky v ČR a v Evropě, 50 volných minut na mobily do jiných sítí v ČR a na pevné linky v Evropě, nebo za 200 Kč mobilní internet. „Dokoupit“ se dají i volné SMS. Specifikem U:fonu je to, že se služby obvykle pořizují společně s internetem.

Zdroj: společnosti Telefonica O2, Vodafone, T-Mobile, U:fon

Zdroj fotografie: Nela Wurmová