Sport na vysoké: kde a jak se rozhýbete

5. 10. 2015 | Přijímací řízení

Sport vás udrží v kondici, zbaví stresu ze zkoušek a poznáte díky němu nové přátele. Zatímco třeba v USA nebo Velké Británii existují univerzitní týmy v nejrůznějších sportovních disciplínách, v Česku většinou školní sportování končí maturitou. Sport kromě dobrého pocitu přináší i skvělou příležitost pro navázání kontaktů, které se vám budou hodit později v profesním životě.

Tělocvik: jóga i šerm
Tělocvik. Na střední škole možná nenáviděná, ale na vysoké skvělá odpočinková aktivita. Alespoň semestr tělocviku je povinný na většině vysokých škol. Na rozdíl od střední si na vysoké můžete zvolit jen jednu disciplínu. Výběr je veliký, od volejbalu přes šerm až po jógu. Povinný tělocvik berte jako skvělou příležitost pro vyzkoušení nových aktivit zdarma.

Sportovní kluby
Jsou zakládané při vysokých školách nebo při fakultách. Existují v nejrůznějších disciplínách – volejbal, turistika, běžecké lyžování a další. Obvykle mezi jejich členy patří i absolventi, což je z hlediska kontaktů jen další výhoda. Týmy jednotlivých škol mezi sebou pořádají přátelské zápasy a jednou ročně se ti nejlepší sportovní reprezentace dostanou na České akademické hry. Hledejte na stránkách kateder nebo center sportu vaší fakulty nebo univerzity.

Univerzitní ligy
Většina univerzit má pro své studenty i série pravidelných sportovních klání. Například VŠE v Praze organizuje volejbalovou ligu, ve které měří síly reprezentace jednotlivých fakult. Studenti ČVUT zase v areálu kolejí na Strahově hrají Strahovskou ligu – studentskou fotbalovou soutěž. Podobně existují na dalších univerzitách univerzitní ligy ve florbale, malé kopané či v badmintonu.

Hokejové bitvy univerzit
V univerzitních městech jako je Praha, Brno, Pardubice či Hradec Králové proti sobě každý rok nastupují univerzitní hokejové týmy. Největší bitvu zažívá Praha, kde se tradičně účastní čtyři týmy – Univerzita Karlova, ČVUT, Česká zemědělská univerzita a VŠE. V Brně proti sobě nastupují týmy Masarykovy univerzity a VUT. Od loňského roku měří hokejové síly i Univerzita Hradec Králové a Univerzita Pardubice. Studenty sem přišel podpořit i Dominik Hašek, který v minulosti studoval pedagogickou fakultu v Hradci Králové. Hokejová utkání většinou probíhají za účasti rektora univerzity, vyučujících a studentů.

Univerzitní maraton
Pro milovníky dlouhých tratí je tu běžecký závod, jehož hlavním patronem je Univerzita Karlova. Koná se během pražského maratonského víkendu. 42 kilometrů je hodně, ale tento závod se běží jako štafeta čtyřčlenných týmů. Zúčastnit se mohou týmy studentů, studentek, ale i smíšená družstva. Z jedné univerzity nebo fakulty se může přihlásit neomezené množství týmů. Univerzitní maraton je příkladem toho, že i běh můžete pojmout jako kolektivní sport.

Univerzitní osmy
Závod posádek univerzitních veslic každoročně otevírá pražské primátorky. Veslování je typické pro nejprestižnější britské univerzity Oxford a Cambridge, jejichž studenti každý rok měří síly na londýnské Temži. Ale do tohoto sportu se můžete pustit i na českých školách. V univerzitních osmách loni bojovaly pražské univerzity, Univerzita Pardubice, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Univerzita Tomáše Bati Zlín, Technische Universität Dresden a Université de Lausanne.

Autorka: Julie Daňková Zdroj fotografie: http://www.freeimages.com/

Další články k tématu