Spolupráce univerzit a regionu: Zástupci Jihočeské univerzity na třetí konferenci mezinárodního projektu UNICREDS ve Skotsku

20. 7. 2011 | Tiskové zprávy

Dne 7. června se ve Skotsku konala v pořadí již třetí konference UNICREDS (University Collaboration in Regional Development Spaces – Rozvoj spolupráce univerzity s regionem). Jejím hostitelem byla tentokrát University of the Highlands and Islands (UHI).

Jedná se o univerzitu složenou z více vysokých škol, které jsou umístěny na ostrovech Skotska. Konference se konala na vysoké škole ‘Sabhal Mòr Ostaig UHI’ na ostrově Skye. Zúčastnili se jí také zástupci Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (doc. Ing. Eva Cudlínová, CSc.) a Jihočeského kraje (Ing. Michal Rozkopal), kteří se připojili k účastníkům z celé Evropy. Konference ve Skye se zúčastnili zástupci ze šesti zemí.

Konference je součástí projektu zaměřeného na vytvoření modelu rozvoje budoucího vzdělávání, který bude využitelný v rámci regionálního rozvoje. Výsledný model bude předložen k přijetí Evropské komisi. Konference se soustředila na otázku: Jak mohou regionální univerzity pomocí vhodných specializací přispět k posílení místní ekonomiky v rámci regionálního rozvoje.

Doc. Eva Cudlínová z Jihočeské univerzity při projednávání jednotlivých témat uvedla, že smlouva o spolupráci mezi Jihočeským krajem a univerzitou vytváří rámec pro stávající i budoucí kontakty a spolupráci. Michal Rozkopal za Jihočeský kraj doplnil, že podpora inovačních programů a inovačního podnikání z rozpočtu Jihočeského kraje bude v příštích čtyřech letech omezena: “Ačkoli se inovace ve smlouvách a programech podporují, chybí dostatečné finanční zdroje na jejich realizaci.”

Norman Sharp a bývalý ředitel agentury QAA Scotland (Quality Assurance Agency Scotland) zajišťující kvalitu vysokoškolského vzdělávání, pronesl hlavní projev, ve kterém mimo jiné uvedl: “Tato konference je cennou příležitostí pro odborníky z celé Evropy, aby zvážili důležitou roli univerzit v rozvoji venkovských regionů. Myslím přímé i nepřímé způsoby, kterými univerzity mohou povzbudit rozvoj venkovských komunit a ekonomik.“

V rámci konference se vedle hlavních projevů a prezentace osvědčených postupů případových studií konala také panelová diskuse, do které se zapojili i zástupci Highlands and Islands Enterprise, Rady Vysočiny (Highland Council) a ředitel University of the Highlands and Islands (UHI) a její vice-kancléř James Fraser.

Nicolas Wallet, projektový manažer projektu UNICREDS charakterizoval význam konference: “Tato konference je určitým milníkem označujícím polovinu tříletého projektu UNICREDS. S každou událostí sbíráme více praktických zkušeností, které mohou pomoci formovat doporučení pro regionální politiku, a tím pomoci i ostatním regionům, které se potýkají s podobnými problémy.“

Všechny regiony spolupracující na projektu UNICREDS mají podobné vlastnosti, jako je vzdálenost od hlavních měst, počet obyvatel, úpadek tradičních průmyslových odvětví. Partneři UNICREDS si předávají konkrétní zkušenosti a znalosti, jak překonávat problémy související s nevýkonnou ekonomikou a jak přeměnit opomíjené nebo okrajové regiony na významná centra výzkumu a inovací. Partneři, kteří se účastní projektu, jsou v různých fázích řešení výše zmíněných problémů.

Zjištění a případové studie prezentované v rámci třetí konference projektu UNICREDS budou zohledněny v politických doporučeních, která budou předložena Evropské komisi. Každá z konferencí projektu je jinak zaměřena, ale jejich společným zastřešujícím tématem je zvyšování úrovně zkušeností a znalostní ekonomiky okrajových oblastí, prostřednictvím partnerství mezi univerzitami, podniky a správním sektorem.

Projekt UNICREDS je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) v rámci programu INTERREG IV. Rozpočet projektu UNICREDS je zhruba 2 miliony EUR a je spolufinancován každým z jeho 15 partnerů ze Švédska, Finska, České republiky, Bulharska, Maďarska a Spojeného království. Více informací naleznete na adrese www.unicreds.eu.

Partneři projektu UNICREDS
1. Cornwall Council, UK www.cornwall.gov.uk
2. Combined Universities in Cornwall, UK www.cuc.ac.uk
3. Municipality of Skellefteå, Sweden www.skelleftea.se
4. Regional Council of Västerbotten, Sweden www.regionvasterbotten.se
5. Akademi Norr, Sweden www.akademinorr.se
6. City of Seinäjoki, Finland www.seinajoki.fi
7. University Consortium Seinäjoki/Tampere, Finland www.ucs.fi
8. Seinäjoki Technology Centre Ltd, Finland www.stoy.fi/en
9. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česká Republika www.jcu.cz
10. Jihočeský kraj, Česká Republika www.kraj-jihocesky.cz
11. Ministry of Regional Development and Public Works, Bulgaria www.mrrb.government.bg
12. Sofia University, Bulgaria www.uni-sofia.bg
13. University of Debrecen, Hungary www.envm.unideb.hu
14. Hajdú-Bihar County Council, Hungary www.hbmo.hu
15. University of the Highlands and Islands www.uhi.ac.uk

Další články k tématu