SPECIÁL - Pohovor u přijímaček V.

5. 6. 2006 | Přijímací řízení

Určité nervozitě se během pohovorů neubrání nikdo z nás. Na závěr našeho speciálu se podělíme o pár triků, jak se trémy zbavit.

Určité nervozitě se během pohovorů neubrání nikdo z nás. Na závěr našeho speciálu se podělíme o pár triků, jak se trémy zbavit.

Meditace Někteří odborníci tvrdí, že pokud budete zhluboka dýchat a soustředít se výhradně na svůj dech, pomůže vám to nabýt ztracenou rovnováhu.

Zatněte svaly Zatněte postupně co nejvíce všechny svaly – začněte od chodidel, přes lýtka, stehna a hýždě až po obličej. Chvilku tak vydržte a pak povolte.

Pitný režim Při trémě se mnozí z nás hodně potí. I proto se doporučuje dostatečně před pohovorem pít. Vhodnější jsou nápoje bez bublinek, vyhnete se tak nepříjemnému uvolňování plynů z úst. Alkohol vám může trošku pomoci, ale je tu i riziko, že vás rozhodí ještě víc. Čili pokud vůbec, tak jen opravdu „menší, než malé množství“.

Cigarety Zaryté kuřáky zřejmě dávka nikotinu uklidní, ale měli by si dát pozor, aby z nich kouř nebyl cítit – zkoušejícím to nemusí být zrovna příjemné.

Pohyb Projděte se nebo zkuste třeba dřepy.

Trénink Nejlépe se trémy samozřejmě zbavíme tréninkem. Jeďte proto i na přijímačky, o kterých si myslíte, že nemáte šanci. Alespoň si při pohovoru procvičíte veškeré fígly, které jste se v našem speciálu dozvěděli. I v běžném životě se vystavujte situacím, ze kterých máte trošku strach – vystupujte před lidmi, pronášejte proslovy…

Bylinky Ano, příroda je vskutku všemocná a někomu prý na trému může zabrat kozlík lékařský. Uklidňuje a uvolňuje nervové napětí. Ale nepřežeňte to s ním – je to sedativum. Bud si z něj můžete uvařit čaj, nebo si koupit tzv. baldriánové kapky

Hlavně ale nezapomínejte, že ani nepovedený pohovor není konec světa. Když se to nepovede, určitě vyjde něco jiného.

Pozn. Článek byl 20. 3. 2011 aktualizován. (kav)

Další články k tématu