SPECIÁL - Pohovor u přijímaček IV.

29. 5. 2006 | Přijímací řízení

Naplňuje vás představa ústních přijímaček hrůzou? Nebojte, určitě nejste jediní. Jednou z možností, jak zvýšit svoje šance, je zkusit se připravit na otázky, které by při pohovoru mohly padnout.

Naplňuje vás představa ústních přijímaček hrůzou? Nebojte, určitě nejste jediní. Jednou z možností, jak zvýšit svoje šance, je zkusit se připravit na otázky, které by při pohovoru mohly padnout.

Informovanost – klíč k úspěchu Základním předpokladem pro vytvoření dobrého dojmu je znalost náležitostí ohledně studijního programu – užívejte přesný název studijního programu, zjistěte si, jaké specializace nabízí. Najděte si jméno vedoucího katedry a ostatních učitelů- zapůsobí velmi dobře, pokud budete zkoušející oslovovat jejich jmény.

Na co pozor? Jenom ne nervózní smích – v lepším případě budete vypadat jako hromádka nervů, v horším jako malomocný blázen. Neomlouvejte se za věci, za které nemůžete – nedělejte vtípky na svoje jméno ani řídnoucí kštici zkoušejícího. Pokud možno, mluvte spisovně. Žádné prostě, vlastně, čili apod. Vyhněte se kritizování jiných škol. Při vstupu do místnosti se zkoušejícím podívejte do očí a pozdravte. Pozdrav patří i na konec – ale žádné „Nashle..“. Raději zvolte plnou verzi „Na shledanou“, působí formálněji.

Na co se vás budou ptát? Nejprve budete zřejmě požádáni, abyste se krátce představili. Jaké máte vzdělání, jazykové schopnosti a jiné silné stránky? Proč chcete studovat daný obor a proč zrovna na dané univerzitě? Hlásíte se i na jiné školy? Jakých mimoškolních aktivit jste se na střední účastnili? Druhý okruh dotazů se týká vědomostí nebo názorů na oborová témata. Pravda, v ideálním případě byste si měli vědomostní průklep odbýt už v písemné části řízení. Je ale zcela běžné, že někteří zkoušející se čistě na znalosti zaměří i u ústních. V jiném případě budete požádáni o vyjádření názoru na nějaké kontroverznější téma, popřípadě k nějaké aktualitě – takže určitě sledujte, co se děje kolem vás. Dále budete někdy požádáni o předložení seznamu přečtené literatury vztahující se k oboru. Rozhodně tam nepište knihy, o kterých nemáte ani páru – je dost pravděpodobné, že se vás na něco z četby zeptají. Další dotazy mohou směřovat k odborným tiskovinám týkajícím se oboru (měsíčníky, sborníky apod.) – při nejmenším si zjistěte jejich jména a prolistujte si je.

Pro svůj klid si vše dopředu promyslete. To neznamená učit se odpovědi slovo od slova, ale prostě prezentovat jasné myšlenky.

OPOVĚĎ NA OTÁZKU Z PŘEDCHOZÍHO DÍLU: neverbálně probíhá až 80% komunikace

Pozn. Článek byl 20. 3. 2011 aktualizován. (kav)