SPECIÁL - Pohovor u přijímaček III.

22. 5. 2006 | Přijímací řízení

Vztyčený prostředník nebo oči v sloup – a vše je jasné i beze slov. Protože řeč těla k ústnímu pohovoru jednoznačně patří, rozhodli jsme se vás upozornit na několik zajímavostí, které by se vám mohly hodit. Pozn. Článek byl 10. 5. 2012 aktualizován (kav).

Vztyčený prostředník nebo oči v sloup – a vše je jasné i beze slov. Protože řeč těla k ústnímu pohovoru jednoznačně patří, rozhodli jsme se vás upozornit na několik zajímavostí, které by se vám mohly hodit.

Úsměv – dobrý začátek První 4 sekundy údajně rozhodnou, jaký uděláme první dojem. Až tedy půjdete na ústní přijímačky, měli byste do dveří vstupovat perfektně připraveni. Úplně nejdůležitější je oční kontakt – zpříma se podívejte na všechny zkoušející. Příjemnou atmosféru navodí přirozený úsměv.

Spolkli jste pravítko? Zavřeli jste za sebou dveře. Možná budete muset chvilinku postát. Právě tato fáze patří k nejhůře kontrolovatelným – nevědomky se často opíráme o zeď nebo nábytek, hrbíme se a různě kroutíme údy. Musíte najít kompromis mezi strnulým postojem a´la kůl v plotě a hrbáčem. Tak tedy: Nerozkročujte příliš nohy a nedávejte ruce v bok! Hlavu držte vzhůru. Pozor na přílišné házení hlavou – značí to pohrdání nebo odstup.

Stisk ruky mnohé napoví Je velmi pravděpodobné, že někomu podáte během pohovoru ruku. Většina lidí nesnáší pocit, že se dotkli leklé ryby. Nepříjemný je ale i příliš silný stisk. Při potřesení rukou prý dojde k předání zprávy o zamýšlené dominanci v následující konverzaci. Klidně si stisk nacvičte na někom blízkém. Nejlépe tak zjistíte, jaká síla je optimální. Indikátorem není pouze síla stisku, nýbrž i sklon dlaně. Když podáte ruku kolmo, vyzařujete rovnocennost. Natočením dlaně vzhůru prý uznáme druhého za nadřazeného. Zakryjeme-li druhému ruku hřbetem své dlaně, vyzní to naopak.

Račte se posadit Kroutíte se jako žížala, pokud musíte sedět na nepohodlné židli? Při ústních pohovorech se to pokuste ovládnout. Jaká pozice je vhodná? Posaďte se vzpřímeně blíže k opěradlu. Na okraji židle budete vypadat jako prvňáček. Nerozvalujte se. Můžete si dát nohu přes nohu. Jen pozor na odhalení chlupatých -byť sexy- lýtek nebo bílých ponožek. Slečny v sukni mohou nohy sklonit trošku na stranu, ale kolena by měly držet blízko u sebe. Ruce položte do klína a obohacujte hovor přirozenými gesty. Nepůsobí hezky, když zkřížíte paže na prsou. Blokujete tím komunikaci. Na agresivní gesta jako ruku v pěst, dlaně sepjaté před tělem do tvaru šipky a zdvižený ukazovák raději zapomeňte.

Uvolněte se, prosím Nějaké té nervozitě se asi přeci jen neubráníte. Můžete ji ale trošku zamaskovat, pokud se budete řídit následujícími pravidly: Za žádnou cenu nežvýkejte a nekuřte. Třesoucí se ruce složte do klína. Můžete také uchopit kabelku nebo materiály, které jste si s sebou přinesli. Nehrajte si s vlasy, šperky ani ušním lalůčkem. Škrábání nosu či časté dotýkání obličeje vyvolá nedůvěru. Dostatečně dýchejte.

Fotografie: http://www.sxc.hu