SPECIÁL - Pohovor u přijímaček II.

15. 5. 2006 | Přijímací řízení

Patříte mezi pohodáře, kterým se všechny věci vejdou do kapsy, nebo pečlivky, co by potřebovaly pomoc od stěhováků? Ať už tak, či onak, tentokrát vám poradíme, co byste si rozhodně neměli nechat při ústních doma.

Patříte mezi pohodáře, kterým se všechny věci vejdou do kapsy, nebo pečlivky, co by potřebovaly pomoc od stěhováků? Ať už tak, či onak, tentokrát vám poradíme, co byste si rozhodně neměli nechat při ústních doma.

Základní dokumenty Jednotlivé fakulty vás většinou dopředu upozorní, co budete potřebovat. Zde je možný nástin: pozvánka ke zkoušce, potvrzení o úspěšném absolvování písemné části,

  • občanský průkaz,
  • kopie maturitního vysvědčení,
  • kopie certifikátů (např. jazykových),
  • kopie diplomů z významných soutěží,
  • seminární práce.

Seznam literatury Většinou budete požádáni o přinesení seznamu literatury, kterou jste k danému oboru přečetli. Z vlastních zkušeností vám radím – nepodceňujte to. Když náhodou nebudete mít dost přečtených titulů, alespoň si ty „fiktivní“ prolistujte a připravte si o nich pár slov. Seznam vypracujte na počítači a seřaďte ho abecedně. Popřípadě ho jestě můžete rozdělit podle autorů na českou část a zahraniční.

Občerstvení Kolikrát budete čekat třeba půl dne, než na vás přijde řada. Vezměte si s sebou tedy dostatek pití, nějaké ovoce, müsli tyčinku nebo čokoládu a třeba bagetu. Nezbytností je i nějaká žvýkačka (tu ale před vstupem do zkušební místnosti vyndejte) nebo mentolka pro svěží dech.

Na uklidnění Vzhledem k možnému delšímu čekání si nezapomeňte něco na zkrácení dlouhé chvíle. Tím ale v žádném případě nemyslíme učebnice! Drmolení odborných pouček znervózní vás i všechny okolo. Co nejvíce se odreagujte – poslouchejte oblíbené cédéčko, jděte se projít, kupte si časopis (ne zrovna Mezinárodní politiku) nebo nenáročnou knížku. Posloužit můžou třeba i křížovky. Pokud vás tlačí boty, vezměte si ráno jiné a přezujte se klidně na místě (např. na toaletě).

Závěrečné tipy Mějte s sebou hodinky nebo mobil (před vstupem do zkušební místnosti vypněte), ať nepromeškáte svůj termín. Někdy vám dají dopředu rozpis, jindy ne. Pokud budete vědět, v kolik přijdete na řadu, přijděte raději o půl hodiny dřív, kdyby se třeba někdo před vámi nedostavil. Počítejte s variantou, že nebudete mít možnost si věci někde uschovat a vše si vezmete s sebou k pohovoru. Pokud nakráčíte zavalení nákupními taškami, nebude to působit zrovna dobře. Většina lidí se při nervozitě více potí – strčte do tašky preventivně deodorant, papírové kapesníčky a slečny pudr.

Co je ale ze všeho nejdůležitější? Přece dobrá nálada – ta nesmí chybět za žádnou cenu!

Pozn. Článek byl 20. 3. 2011 aktualizován. (kav)

Další články k tématu