Speciál O OBORECH: Zahradní a krajinná architektura

10. 10. 2009 | O studijních oborech

„Já tady jen něco zasadím a ono mi to vyroste,“ říkával strýček Pompo v Arabele. Ono starat se o zahradu však není tak jednoduché, jak se zdá. Pro lidi, kteří chtějí rozumět krajině a rostlinám, existují obory jako jsou botanika, zahradnictví či zahradní inženýrství. V dnešním článku se zaměříme na zahradní architekturu. >

Náplň studia Náplní přednášek a seminářů oboru jsou především informace ze základních teoretických a vybraných profilových disciplín v biologii, umění, techniky a technologie, které se potom mohou uplatnit v pozdější praxi v oblasti péče o krajinu či projektování zahrad a zeleně. Studium předpokládá také spoustu práce mimo školu, zvláště vypracovávání projektů do ateliérů.

Předměty Během studia se studenti seznámí s disciplínami jako je pedologie, geologie, botanika, systematická botanika, fytocenologie, ekologie, klimatologie, nauka o krajině, geodézie. Z uměleckých předmětů jsou to základy prostorové kompozice, výtvarná tvorba a ateliéry (učí se zde pracovat s prostorem, umět ho zakreslit a ztvárnit na papíře, navrhovat), z teoretických pak dějiny umění a dějiny zahradní architektury. Studenti si vybírají i volitelné předměty, jejichž názvy mohou znít pro laiky vtipně (jako třeba „Rašelina, její význam a ochrana zdrojů“). Nezbytností studia jsou i několikadenní výjezdy a různé počítačové programy ke zpracování projektů, se kterými se studenti musí naučit pracovat.

Výuka První a druhý ročník studia se vyučuje v Brně, neboť součástí rozvrhu jsou také předměty z Lesnické fakulty Mendelovy univerzity. Další ročníky probíhají v Lednici na Moravě, kde je k dispozici nádherný Lednicko-valtický areál s botanickou zahradou čítající 654 taxonů dřevin, 240 taxonů tropických a subtropických rostlin, 400 taxonů v produkčních sklenících a 400 taxonů kaktusů.

Uplatnění absolventů Podle oficiálních zdrojů škola připravuje na práci v nižším managementu zahradní a krajinářské tvorby – například v realizacích a údržbě vegetačních prvků. Jak říká studentka oboru Magdaléna Beníčková, zeleň je nezbytnou součástí měst, takže je pole působnosti široké. „Absolvent se může uplatnit při budování nebo rekonstrukci různých městských částí jako jsou parky, náměstí, koupaliště a jiná veřejná prostranství, dále při realizacích soukromých zahrad a restaurování zahrad historických,“ vysvětluje Magdaléna. „Obor se jmenuje zahradní a krajinná architektura, takže obor není jen o zahradách, ale zabývá se i krajinou. Může se jednat o různé revitalizace krajin zničených činností člověka nebo různá nová řešení,“ dodává.

Přijímací zkouška Přijímací řízení je dvoukolové. V prvním kole uchazeči skládají talentové zkoušky a test z bilogie, v druhém kole je čeká ústní pohovor. Přesné požadavky k přijímacímu řízení jsou zde.

Názor studenta „Na škole jsem v podstatě spokojená. Tuto moji spokojenost čas od času zčeří nějaká nesnáz, ale jsou tu skutečně zajímaví lidé, mezi vyučujícími i studenty. Po setkání s takovými lidmi mám trochu jiný pohled na svět.“ (Pavla Mudráková, studentka druhého ročníku)

Zdroje: stránky Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity stránky Lednicko-valtického areálu