Speciál O OBORECH: Veterinární obory

21. 1. 2008 | O studijních oborech

Snad každému z nás je jasné, že cílem studia veterinárních oborů je výchova odborníků v oblasti veterinární medicíny, a umíme si představit, co zhruba takový veterinář dělá. Ovšem mnohem mlhavější představu máme o rozdílech mezi jednotlivými obory a o tom, co studium veteriny obnáší. Pozn. Článek byl aktualizován dne 2. 12. 2009. (bel)

Studium veterinárních oborů patří k nejnáročnějším – o čemž vypovídá také počet úspěšných absolventů. Ostatně právě na obtížnost jsem se zeptal jedné studentky: „Základem je hodně velká studijní zátěž z kvantitativního hlediska. Prostě do příště se naučte těchhle 300 stran kompletně latinsky a budete z toho zkoušeni… nulová seberealizace. První dva roky jsou jen samé „umějte odtud potud“, ale ono tady logicky nic jiného nejde. Samé zkoušení a písemky. Jestli někdo čeká, že se první tři roky setká s něčím živým, tak to je taky dost naivní,“ uzavírá smutně Petra. Poté mne uklidňuje, že člověk si nakonec zvykne: „Nic jiného mu totiž nezbývá.“

**Veterinární lékařství ** Veterinární lékařství se v České republice dá studovat pouze na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně (VFU), a to jako šestiletý magisterský obor Fakulty veterinárního lékařství. Studenti musí absolvovat obecnější předměty (např. biologie a genetika, ekologie, botanika, biofyzika…) i odbornější předměty (mj. histologie, anatomie, fyziologie, zoohygiena…), které s postupujícím studiem pochopitelně převažují. Součástí studia jsou také povinné praxe a stáže.

Přijímací zkouška se koná formou písemného testu z chemie a biologie v rozsahu gymnaziálního učiva. O přijetí rozhoduje dále studijní průměr z posledních dvou ročníků střední školy, výsledky maturity a mohou jej ovlivnit i případné mimoškolní aktivity studentů. Studenti, kteří mají průměrný prospěch za maturitu, pololetní vysvědčení v posledním ročníku střední školy a závěrečná vysvědčení předchozích tří ročníků 1,00, se přijímací zkoušky účastnit nemusí – automaticky získávají maximální počet bodů.

Možnosti uplatnění absolventů jsou poměrně bohaté. Od samostatné lékařské praxe přes státní veterinární správu, výzkumné a diagnostické ústavy, zemědělství, potravinářství, farmaceutické firmy, chovatelství, až po oblast zdravotnictví, epidemiologie, inspekční sekci či ochranu životního prostředí.

**Veterinární hygiena a ekologie ** Fakulta veterinární hygieny a ekologie VFU Brno nabízí také možnost studovat šestiletý magisterský program Veterinární hygiena a ekologie. Absolventi jsou veterinárními lékaři (MVDr.) se zaměřením na oblast ochrany veřejného zdraví, zejména na zdravotní a hygienickou nezávadnost potravin a surovin živočišného původu, veterinární ekologii a infekční choroby. Studijní plán se od veterinárního lékařství hlavně v prvních letech příliš neliší, později pak skladbou odborných předmětů – probírá se zde hygiena a technologie živočišných produktů, produkce potravin a jejich hygiena atp.

Přijímací zkouška se koná formou písemného testu z biologie a chemie v rozsahu gymnaziálního učiva. Přihlíží se také k průměrům z vysvědčení za jednotlivé ročníky střední školy, výsledkům maturitní zkoušky a případným doloženým mimoškolním aktivitám souvisejícím s oborem.

Absolventi nachází uplatnění ve státní veterinární správě, při dozoru nad surovinami a potravinami živočišného původu, ve veterinárních ústavech, laboratořích, u zemědělské a potravinářské inspekce, inspekce ochrany životního prostředí, v potravinářství a v biologicky zaměřených výzkumných ústavech (farmaceutických, ekologických, zemědělských…), případně i jako soukromí veterinární lékaři.

Odkazy: Fakulta veterinárního lékařství VFU Brno Fakulta veterinární hygieny a ekologie VFU Brno