Speciál O OBORECH: Být mistrem či mistrovou? Učitelství praktického oboru

8. 7. 2010 | O studijních oborech

Jste schopní v řemesle, ale nebaví vás pracovat „pod někým“? Umíte si představit, že byste vedli skupinu lidí ke společným hmatatelným výsledkům? Jinými slovy: uvažovali jste stát se mistrem či mistrovou, ale nevíte, jak toho dosáhnout? Právě vám je určen tento obor.

Náplň studia

Obor Učitelství praktického oboru (názvy se mohou na různých vysokých škol mírně lišit) je koncipován pro absolventy specializovaných středních škol s maturitou, kteří uvažují o kvalifikovaném učitelství odborného výcviku. Tyto školy mohou být zaměřeny různě, ať už na techniku, stavebnictví, strojnictví, nebo potravinářství, lesnictví, zahradnictví či poskytování služeb (např. oboř číšník/servírka). Absolventi bakalářského oboru (navazující magisterské studium se nerealizuje) získají odpovídající odbornou kvalifikaci.

Předměty

Ačkoliv náplň studia na jednotlivých školách nemusí být stejná, můžete všude očekávat podobný systém. Pravděpodobně v průběhu studia budete muset absolvovat předměty všeobecného základu (např. didaktika, právo, psychologie), které jsou společné většině pedagogických oborů. Předměty speciální se potom budou určitě dotýkat oblasti pedagogiky (např. školský management, sociální pedagogika), psychologie (např. komunikace) a didaktiky (např. hygiena, bezpečnost práce). Nezbytnou součástí studia je také praktikum. Pro ilustraci můžete nahlédnout do „studijního plánu“: studijního plánu oboru na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity.

Kde se dá studovat

V České republice si můžete vybrat z šesti míst, kde se dá Učitelství praktického oboru studovat. Univerzita Hradec Králové nabízí obor v rámci programu Specializace v pedagogice na Pedagogické fakultě pouze v kombinované formě. Podobně tento obor koncipuje Univerzita Palackého v Olomouci. Prezenčně i kombinovaně nabízí Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Západočeská univerzita. Prezenční studium umožňuje Masarykova univerzita v Brně na Pedagogické fakultě. Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku nabízí také Masarykův ústav vyšších studií při ČVUT v Praze, a to prezenčně i kombinovaně. Toto studium je bezplatné. Mendelova univerzita v Brně obor realizuje v rámci Celoživotního vzdělávání učitelů, prezenčně i kombinovaně, přičemž cena celého kurzu je asi 13.500,– Kč. Odkazy na webové stránky jednotlivých fakult najdete níže.

Stavebnictví je jednou z oblastí, na kterou se při studiu můžete zaměřitStavebnictví je jednou z oblastí, na kterou se při studiu můžete zaměřit

Uplatnění absolventů

Absolvent tohoto oboru je způsobilý pro praktické vyučování a odborný výcvik v rámci svého zaměření na středních odborných školách, odborných učilištích a praktických školách. Absolvent bude vzdělán po stránce pedagogické, psychologické, didaktické i odborné.

Přijímací řízení

Přijímací řízení se liší podle typu studia. Na Mendelově univerzitě stačí doložit odborné vzdělání a zaplatit polovinu kurzovného. Právě dosavadní zkušenosti (tzv. osobní portfolio) bývají hodnoceny body, které potom o přijetí rozhodují. Pro přijetí na MU Brno stačí úspěšně absolvovat Test studijních předpokladů (TSP), podobný test stačí i na UP Olomouc. ZČU pořádá dvoukolovou přijímací zkoušku. V prvním písemném kole se zjišťuje všeobecná orientace v humanitních vědách, druhé ústní kolo prověřuje motivaci ke studiu oboru. Doporučujeme ale vždy sledovat aktuální informace konkrétní fakulty.

Více informací

Praktický přehled oborů Mendelova univerzita Masarykův ústav vyšších studií Univerzita Palackého Západočeská univerzita Masarykova univerzita

Fotografie: Stock.xchng