Speciál O OBORECH: Tři nové studijní obory v Brně

25. 5. 2009 | O studijních oborech

Mendelova zemědělská a lesnická fakulta v Brně nově nabízí studium v programech Regionální rozvoj se studijním oborem Regionální rozvoj a Regional Development se studijním oborem Regional Development, na Lesnické a dřevařské fakultě se nově otevírá obor Hospodaření s přírodními zdroji tropických a subtropických oblastí.

Regionální rozvoj a Regional Development Na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií jsou nově akreditovány dva studijní obory, které sice mají stejný název i zaměření, ale liší se ve výukovém jazyce: obor Mezinárodní rozvojová studia zde lze studovat v češtině i angličtině. Na tento obor se lze hlásit do 10. června 2009, přijímací zkoušky proběhnou 3. srpna 2009.

Profil absolventa uvedených studijních programů bude tvořen nejen všeobecnými znalostmi a dovednostmi vysokoškolsky vzdělaného odborníka, ale i schopnostmi:
* koncepčně řešit otázky rozvoje regionu v ekonomických, hospodářsko-politických, environmentálních a sociálních souvislostech, kvalifikovaně připravovat a zpracovávat projekty na podporu činností v regionu s aktivním využitím znalostí o příslušném regionu,
* analyzovat podnikatelské prostředí a identifikovat rozhodující faktory a směry vývoje v obecných a regionálních souvislostech,
* provádět komplexní analýzy regionu z pohledu přírodních zdrojů, sociálních a kulturních zdrojů a ekonomické výkonnosti regionu,
* komparace regionálních disparit a rozhodujících faktorů tyto disparity podmiňujících,
* připravovat a vyhodnocovat návrhy řešení na odstranění regionálních disparit v širších souvislostech rozvoje,
* založit a rozvíjet samostatnou podnikatelskou činnost v regionu,
* uplatňovat environmentální aspekty při analytické, koncepční a realizační fázi řešení konkrétního problému,
* týmové práce a aktivního využívání získaných znalostí z oblasti psychologie a jednání s lidmi,
* identifikovat a využívat vhodné informační zdroje,
* formulovat návrhy řešení problémů a obhajovat navržená řešení.

Výběrem specializace se budou moci studenti blíže profilovat buď do oblasti podnikání nebo do oblasti veřejné správy.

Učební plány uvedených studijních programů zahrnují následující povinné předměty: Teorii regionálního rozvoje, Regionální politiku, Regionální ekonomiku, Regionální sociologii, Přípravu a řízení projektů, Mikroekonomii, Makroekonomii, Podnikovou ekonomiku, Statistiku, Obecnou demografii, Tvorbu a ochranu krajiny, Krajinnou ekologii, Péči o životní prostředí, Sociologii, Sociální psychologii, Matematiku, Informační systémy, Základy veřejného a soukromého práva, Management, Právo v životním prostředí.

Specializace pro oblast podnikání zahrnuje předměty: Živnostenské podnikání, Environmentální aspekty podnikání v EU, Podnikové finance, Manažerská psychologie, Účetnictví, Marketing, Cestovní ruch, Agroturistika a venkovská turistika, Lesnictví, Zemědělství.

Specializace pro oblast veřejné správy zahrnuje předměty: Globalizace a regionalizace, Zemědělská politika a obchod, Veřejné finance, Účetnictví ve veřejné správě, Urbanismus a územní plánování, Pozemkové úpravy a evidence, Ekonomika a řízení životního prostředí a přírodních zdrojů, Sociální komunikace, GIS v regionálním rozvoji, Správní právo hmotné.

Absolventi bakalářských studijních programů Regionální rozvoj a Regional Development budou mít možnost pokračovat ve studiu stejnojmenného magisterského studijního programu, jehož akreditace je připravována.

Více informací naleznete zde.

Hospodaření s přírodními zdroji tropických a subtropických oblastí Na Lesnické a dřevařské fakultě MZLU v Brně je dále otevřen nový bakalářský prezenční studijní obor Hospodaření s přírodními zdroji tropických a subtropických oblastí. Na tento obor je možné se hlásit do 15. června 2009, přijímací zkoušky proběhnou 3. srpna 2009. Více informací naleznete zde.

Zdroje: http://www.frrms.mendelu.cz http://www.ldf.mendelu.cz/ http://www.fakulta.cz/