Speciál O OBORECH: Technologie odpadů a odpadové hospodářství

26. 10. 2011 | O studijních oborech

Kde bychom dnes asi byli bez odborného dohledu nad těmi tunami odpadků, nebýt profesionálů, kteří vědí, jak s odpadem nakládat, kde jej skladovat a jak jej případně znovu zužitkovat? Raději snad nemyslet. Hlavně proto má asi problematika odpadového hospodářství na našich vysokých školách tak významnou úlohu.

Nakládání s odpady jsou pro lidstvo stále aktuálnějším tématem – a to o to víc, oč rychleji roste populace a spolu s tím i průmyslová produkce. Získávání nových poznatků o tom, jak pracovat s civilizačním odpadem, je proto dnes nadmíru důležité.
Obory zaměřené na práci s odpady nabízené na našich vysokých školách zřejmě zaujmou spíše technicky orientované posluchače.

Náplň studia

Mezi předměty bakalářského oboru odpadové hospodářství zaujímají významnou část ty zaměřené nejen na jednotlivé formy a typy odpadů, ale zejména pak ty, které se zabývají ekologickým a ekonomickým zpracováním odpadů (organických i anorganických), čištěním odpadních vod, ochranou půd, formami a technologiemi zpracování komunálního odpadu, skládkováním aj. Opomenuta však nezůstává ani legislativní stránka celé problematiky.
Primárním cílem oboru orientovaného na technologie a technologické zpracování odpadu je zase vychovat odborníky schopné projektovat, sestavit i správně začlenit nejrůznější typy technologických zařízení do procesů v odpadovém hospodářství. Stejně tak má své posluchače naučit, jak lze odpad materiálově či energeticky znovu využít nebo jak jej co nejúčelněji a nejšetrněji zneškodnit. Studenti se tu ale setkají také s předměty zabývajícími se informačními technologiemi či výukou cizích jazyků.
Pokud jde o předměty v magisterských stupních studia, pak ty už se více zaměřují na organizaci zpracovatelských provozů, jejich management a řízení, ale i na jejich samotné projektování a konstrukci. Zahrnuty jsou i předměty, které už se zabývají konkrétními typy odpadů nebo jejich zpracováním. Například na Mendelově zemědělské univerzitě v Brně (MENDELU) musejí studenti povinně absolvovat předměty jako Dekontaminace půd, Technologie vody, Čistší produkce, povinně volitelně třeba Techniku zpracování zahradnických odpadů, Radioaktivní odpady, Zneškodňování ropných kontaminací aj.; na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU) je čeká například předmět Technologická zařízení staveb odpadového hospodářství, Termické zpracování odpadů, Zpracovny nekovového odpadu, Zpracovny kovového odpadu, Ekonomika podniků, Účetnictví a finanční hospodaření, Pracovní právo atd.

Přijímací zkoušky

U přijímacích zkoušek k bakalářskému studiu na ČZU mohou uchazeči očekávat otázky z matematiky a fyziky (ukázkové testy najdete zde) a volitelně pak z cizího jazyka dle vlastního výběru (z předem vytyčených).
Uchazeči o bakalářské studium Odpadového hospodářství na MENDELU jsou přijímáni na základě průměrného prospěchu z předchozího studia na SŠ či VOŠ za posledních 2,5 roku, od zájemců o studium kombinované formy studia se navíc vyžaduje minimálně dvouletá praxe v oboru.

Uplatnění absolventů

Z absolventů oboru odpadové hospodářství na MENDELU se mohou stát vedoucí pracovníci působící ve funkci „Odpadový hospodář“, kterou blíže definuje § 15 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. Absolventi oboru Technika a technologie zpracování odpadů na ČZU se zase mohou, po získání potřebné praxe, ucházet o autorizaci v oboru „Technologická zařízení staveb“ se zaměřením na „Technologická zařízení staveb odpadového hospodářství“, která vychází ze zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.
Obecně však absolventi těchto oborů nacházejí uplatnění jak v podnikatelské sféře, tak i ve veřejné správě. Pracovat mohou v oborově zaměřeném poradenství, dále například jako střední či vyšší úředníci v organizacích, firmách a institucích zabývajících se tvorbou nebo ochranou životního prostředí s těsnou vazbou na nakládání s odpadem apod.
Absolventi magisterského studia působí zpravidla na vedoucích pozicích v rámci dotčených provozů, a to například jako vedoucí zpracovatelské linky, ředitelé divizí, vedoucí pracovníci v managementu atd., a případně – po nabytí příslušné praxe a certifikace – jako samostatní projektanti a konstruktéři. Stejně tak se ale uplatňují i na úrovni výzkumu a vývoje.

Kde studovat

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE
Technická fakulta
Bakalářský studijní obor: Technika a technologie zpracování odpadů (Bc., P; 3 roky)
Navazující magisterský studijní obor: Technika a technologie zpracování odpadů (Ing., P; 2 roky)
Web: tf.dev.webcore­.czu.cz

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ
Agronomická fakulta
Bakalářský studijní program: Technologie odpadů
Bakalářský studijní obor: Odpadové hospodářství (Bc., P/K; 3 roky)
Navazující magisterský studijní program: Technologie odpadů
Navazující magisterský studijní obor: Technologie a management odpadů (Ing., P/K; 2 roky)
Web: www.af.mendelu.cz

Foto: Stock.XCHNG