Speciál O OBORECH: Speciální pedagogika

13. 4. 2008 | O studijních oborech

Učitelství a pedagogika jsou relativně běžné studijní obory, které si volí čeští studenti. Ale existují i lidé, kteří potřebují speciální zacházení a zvláštní péči při jejich vzdělávání. Pro tyto lidi pak existují speciální pedagogové. Zde je přehled, kde a jak mohou obor Speciální pedagogika vystudovat. Pozn. Článek byl aktualizován 28. 12. 2009 (-kav-)

Kde Studijní program Speciální pedagogika najdete ve studijních katalozích šesti českých vysokých škol – Univerzity Palackého v Olomouci, Karlovy univerzity v Praze, Technické univerzity Liberec, Univerzity Hradec Králové, Ostravské univerzity a na Masarykově univerzitě v Brně.

Přijímací zkoušky U přijímacích zkoušek počítejte s Testem studijních předpokladů, písemným testem ze společenských věd, speciální pedagogiky, biologie člověka a všeobecného rozhledu. Častá bývá i ústní přijímací zkouška, kde se připravte na motivační rozhovory, otázky ze základní terminologie speciální pedagogiky, literární otázky. Ověřovat se bude to, zda jste měli kontakt s handicapovanými lidmi, či jste se jinak aktivně zajímali o tento obor. K přihlášce je nutno přiložit často i odborné foniatrické a logopedické doporučení (ne starší než 3 roky).

Charakteristika studia Přestože péče o handicapované osoby má v republice dlouholetou tradici, studijní program Speciální pedagogika je programem relativně mladým. V teoretické oblasti se studium zaměřuje na základní vývojové tendence a historické směry v přístupu k handicapovaným v komparaci s nejnovějšími trendy v rámci širšího geografického, filozofického a etického rozsahu. V praktické sféře je obsah výuky směrován k diagnostickým, výchovným, didaktickým a terapeutickým postupům využitelným pro všechny typy, stupně, druhy a věkové kategorie handicapovaných. Student získává určité specifické praktické dovednosti. V rámci studia se student seznamuje s nejnovějšími technikami alternativní a augmentativní komunikace, s aplikací moderních informačních technologií ve speciálně pedagogické praxi, s vývojem kompenzačních pomůcek, postavením zdravotně postižených v právním řádu České republiky atd. Ve studijním programu Speciální pedagogika se často setkáte s těmito specializacemi: Psychopedie – speciální pedagogika osob s mentální retardací. Logopedie – speciální pedagogika osob s narušenou komunikační schopností. Somatopedie – speciální pedagogika tělesně postižených, nemocných a zdravotně oslabených. Surdopedie – speciální pedagogika osob se sluchovým postižením. Tyflopedie – speciální pedagogika osob se zrakovým postižením. Etopedie – speciální pedagogika osob psychosociálně ohrožených, znevýhodněných a postižených. Edukační muzikoterapie – využívání zvuku a hudby v terapii a k mentálnímu a emocionálnímu rozvoji.

Předměty Speciálně pedagogická andragogika, Etopedie, Kombinované vady, Logopedie, Somatopedie, Poradenství, Tyflopedie, Interkulturní výchova, Braillovo písmo, teoretické základy speciální pedagogiky, Úprava prostředí, Poruchy chování, Specifické poruchy učení.

Uplatnění Absolvent bakalářského stupně studia je připraven vykonávat práci výchovného pracovníka, který je schopen poskytovat také pomoc v oblasti expresivních terapeutických postupů v dětských domovech, gerontologických zařízeních, terapeutických komunitách a skupinách neziskového sektoru, v institutech penitenciární a postpenitenciární péče a při terapeuticko-formativní práci s dětmi a mládeží se zdravotním postižením.

http://ksp.upol.cz/…ni_obory.htm http://userweb.pedf.cuni.cz/ksppg www.tul.cz http://pdf.uhk.cz/ksp http://pdf.osu.cz/kpg http://www.zsf.jcu.cz www.ped.muni.cz http://www.ujak.cz

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.