Speciál O OBORECH: Softwarové inženýrství

12. 1. 2011 | O studijních oborech

Softwarové inženýrství je mladý a rychle se rozvíjející studijní obor, který si postupně vydobývá místo také na českých vysokých školách. Pokud vás zajímá informatika, ale rádi byste se v rámci ní specializovali, softwarové inženýrství je jedna z možností.

Kde se studuje softwarové inženýrství

Pokud se chcete hlásit na bakalářské studium softwarového inženýrství, nezbude vám, než se přihlásit na České vysoké učení technické. V rámci ČVUT si však můžete vybrat – tento obor se totiž vypisuje na Fakultě elektrotechnické pod programem Softwarové technologie a management, a také na Fakultě informačních technologií pod programem informatika; na této fakultě můžete prezenčně obor studovat také v anglickém jazyce. Jak na Fakultě elektrotechnické tak i na Fakultě informačních technologií je možné obor studovat i kombinovanou formou. Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské se otevírá obor Softwarové inženýrství v ekonomii.

Studium na ČVUT nemusí nutně znamenat studium v Praze. Bakalářskou část softwarového inženýrství v ekonomii je možno vystudovat také v Děčíně, Fakulta elektrotechnická má zase externí pracoviště v Šumperku, v Sezimově Ústí a v Trutnově. Právě v Šumperku měl být pro zájemce o studium mimo Prahu otevírán bakalářský program Softwarové technologie a management, ale v akademickém roce 2010/2011 byla tato možnost nakonec pro malý zájem zrušena. V příštích letech však může být situace jiná.

Máte-li zájem o navazující magisterské studium softwarového inženýrství, máte již na výběr ze dvou univerzit. Kromě Českého vysokého učení technického, kde opět můžete studovat tento obor prezenčně i kombinovaně na Fakultě elektrotechnické nebo na Fakultě informačních technologií (ta nabízí také prezenční studium v anglickém jazyce), se vám nabízí také prezenční či kombinované studium na Západočeské univerzitě v Plzni na Fakultě aplikovaných věd. Otevření magisterského studia oboru softwarové inženýrství nyní připravuje také Vysoká škola ekonomická v Praze, konkrétně Fakulta informatiky a statistiky. Její snahou je umožnit otevření tohoto oboru již od letního semestru roku 2010/2011.

1237883-computer-room-2.jpg

Náplň studia

Absolvent tohoto oboru bude mít základní znalosti informatiky, jako je logika, matematická analýza, algoritmizace, lineární algebra, statistika nebo také ICT systémy. Během prvního ročníku získají studenti teoretický základ z informatiky a matematiky, dále se učí programování, dozví se leccos i o hardwaru a posléze si vybírají specifické oborové předměty, jako jsou třeba efektivní algoritmy nebo objektové modelování. Na Fakultě elektrotechnické si dále studenti volí specializace, a to buď „Vývojář softwarových systémů“, „Správce softwarových systémů“ nebo „Aplikace softwarových systémů“.

Profil absolventa

Absolvent oboru Softwarové inženýrství bude schopen vyvíjet samostatně či v týmu softwarové produkty v dostatečné kvalitě. Může se stát správcem sítě, softwarových či databázových systémů nebo správcem serveru. Absolvent může fungovat také jako konzultant nebo analytik softwarových systémů a technologií nebo administrátor operačních systémů, uplatnit se může i při vývoji firmware. Může nalézt zaměstnání téměř v jakékoliv firmě používající informační technologie.

Předměty

Kromě oblastí již zmíněných výše se na softwarovém inženýrství můžete setkat s předměty jako např. kódy a bezpečnost, počítačové sítě, databáze, programování v různých jazycích, webové a podnikové aplikace nebo třeba technologie XML. Předměty se samozřejmě liší na různých fakultách, informace o nich je však možné nalézt na jejich webových stránkách.

Zdroj fotografie: Stock.Xchng