Speciál O OBORECH: Sociologie

9. 11. 2007 | O studijních oborech

Tentokrát vás seznámíme s oborem, který má poměrně široké uplatnění. Asi jste se už někdy setkali s poučkou, že sociologie je „věda o společnosti“. Není na ní nic špatného, ale upřímně – umíte si pod tím představit něco konkrétního? Pozn.: Článek byl aktualizován 3. 12. 2009 (-pel-)

Co je náplní studia? Sociologie se zabývá studiem základních procesů, probíhajících v soudobých společnostech. Zkoumá například fenomén styku rozmanitých kultur, postavení ženy v moderní společnosti, chování davů a jiných sociálních skupin, roli kultury. Nabyté znalosti vám umožní lepší orientaci ve společenských a skupinových procesech. Měly by vám také usnadnit pochopení vlastního postavení ve světe.

Předměty Vzhledem k tomu, že se sociologie dá studovat na různých školách, předměty se mohou lišit. Z těch povinných vás ale pravděpodobně neminou dějiny sociologie, současná sociologie, statistika (v rámci níž se setkáte s výzkumy veřejného mínění), základy demografie, sociální problémy, zdravotní politika, rodinná politika, základy logiky a matematiky, analýzy kvantitativní i kvalitativní povahy, atd.

Uplatnění Vaše budoucí profese hodně závisí na tom, jaké oblasti sociologie se rozhodnete věnovat hlouběji. Po absolvování můžete pracovat například v agentuře pro výzkum trhu, v oddělení řízení lidských zdrojů, neziskových organizacích, nebo ve státní správě a samosprávě.

Kde ji studovat Univerzita Karlova v Praze:

Masarykova univerzita v Brně: sociologie, sociální politika a sociální práce Západočeská univerzita v Plzni: sociologie Univerzita Hradec Králové: sociologie obecná a empirická Univerzita Pardubice: sociologie Palackého univerzita: sociologie a adragogika

Na řadě vysokých škol v České republice se místo samostatné sociologie vyučuje sociální politika a sociální práce, která se liší zejména důrazem na metody praktické sociální práce s jedincem i se sociálními skupinami. Pro úplnost přidáváme také jejich seznam. Pokud vás sociální práce neláká, nebo naopak nemáte přílišný zájem o sociologii jako takovou, dejte si pozor, abyste tyto dva obory nezaměnili.

Školy, které nabízejí obor Sociální politika a sociální práce: Ostravská univerzita v Ostravě Slezská univerzita v Opavě Technická univerzita v Liberci Univerzita Hradec Králové Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích