Speciál O OBORECH: Rostlinolékařství

20. 8. 2009 | O studijních oborech

Jít k doktorovi je dnes obvyklé stejně jako koupě rohlíku k snídani. Zvykli jsme si, že i kočky, psi a jiná zvířata mají své zvěrolékaře. Ale že je tomu tak i u rostlin? A že se to dá dokonce studovat? Pozn. článek byl aktualizován dne 3. 12. 2009 (-hus-)

Co je rostlinolékařství?

Rostlinolékařství bychom mohli nazvat také vědou o ochraně rostlin. Zabývá se chorobami rostlin, čím jsou způsobeny a jaké jsou projevy těchto chorob, dále také škůdci a dalšími možnými poškozeními a poruchami rostlin. Cílem je najít metody, které by všem těmto nepříznivým vlivům zabránily. Nutno podotknout, že obor je provázán se zemědělskou praxí. Proto se v největší míře zaměřuje na zemědělské plodiny, polní rostliny, ovoce a zeleninu, ovšem znalosti rostlinolékařství lze dobře použít i při ochraně okrasných rostlin.

S jakými předměty se setkáte?

V bakalářském stupni studia se setkáte s předměty obecné biologie a chemie, jimiž jsou například Chemie organická a anorganická, Systematická botanika, Zoologie, Biochemie, případně Genetika. Samozřejmě své znalosti budete dále rozvíjet i předměty specializovaněj­šími, mezi které patří Polní diagnostika chorob a škůdců, Herbologie, Principy výživy rostlin, Obecná produkce rostlinná, Zemědělská entomologie, Ochrana zahradních plodin, Fytofarmacie a aplikační technika či Diagnostické metody. V magisterském stupni studia vás čeká prohlubování a upřesňování nově nabytých vědomostí. Můžete tak narazit na předměty, jakými jsou Virologie a bakteriologie, Chemie přípravků na ochranu rostlin, Zpracování experimentálních dat na PC nebo Genetická a biologická ochrana GMO. Součástí studia je samozřejmě i výuka cizího jazyka.

Co z vás bude?

Studium Rostlinolékařství nabízí uplatnění na pozicích agronomů zaměřených na péči o rostliny, práci můžete najít též ve službách vytvořených pro distribuci a prodej přípravků na ochranu rostlin. Vaše znalosti jistě ocení i ve Státní rostlinolékařské správě a dalších zemědělských institucích a podnicích. Pokud budete pokračovat ve studiu dále v magisterském stupni, otevře se vám cesta do diagnostických a výzkumných laboratoří. Jako absolvent oboru byste se měli orientovat v péči o zemědělské plodiny včetně skladovaných produktů a umět zvolit ekologicky a ekonomicky nejvhodnější metody ochrany daných rostlin.

Kde studovat?

Rostlinolékařství lze studovat v současné době na dvou vysokých školách. První z nich je již zmiňovaná Mendelova univerzita v Brně. Ta nabízí studium Rostlinolékařství v rámci Agronomické fakulty. Tou druhou je pak Česká zemědělská univerzita v Praze – Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů.

Přijímací zkoušky

Přijímací zkoušky se zaměřují na testování biologického a chemického povědomí studentů. Jako kritérium k přijetí může ovšem být brán i průměrný prospěch ze střední školy. Úspěšnost uchazečů je zhruba 90 %. V loňském roce se na Mendlově lesnické a zemědělské univerzitě v Brně hlásilo na obor 98 uchazečů z nichž bylo přijato 92 studentů a na pražské ČZU bylo z 25 přihlášených ke studiu přijatu 22 uchazečů – údaje platí pro bakalářské prezenční studium.

Zdroj a další informace: web MZLU, web ČZU

Zdroj obrázku: http://kor.agrobiologie.cz/…rajcata2.jpg