Speciál O OBORECH: Religionistika

29. 5. 2008 | O studijních oborech

Studium religionistiky vás zavede nejen do života věřících a mezi regály knihoven, ale umožní vám nahlédnout i do tajů historie, základů sociologie, psychologie, etnologie či antropologie. Pestřejší humanitní směs byste těžko hledali. Pozn. Článek byl aktualizován 12. 11. 2009 (-bel-)

Náplň studia

Studium religionistiky by vás mělo především nezaujatě seznámit se základními náboženskými tradicemi světa (křesťanství, judaismus, islám, buddhismus), důležité jsou ale i vědomosti o náboženstvích již zaniklých (starověká náboženství) či poměrně nových (nová náboženská hnutí a směry). Studenti by se měli také orientovat v teoretické rovině oboru, naučit se hledat souvislosti s jinými vědními disciplínami a zasadit tak náboženské fenomény do širšího kontextu. Tomu odpovídají i předměty vyučované na tomto oboru.

Kde ji lze studovat

Religionistiku můžete v současné době jako samostatný obor studovat na čtyřech místech v republice, a to na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice.

Přijímací řízení

Jedinou podmínkou pro přijetí ke studiu religionistiky na FF MUNI v Brně je úspěšné absolvování testu studijních předpokladů (TSP).

Přijímací řízení na FF UK v Praze má dvě části. V písemné části musí zájemci o studium interpretovat zadaný text v ČJ a přeložit do češtiny cizojazyčný text (AJ, NJ či FJ), druhou část tvoří rozprava o třech otázkách nad předloženým seznamem četby. Rovněž přijímací řízení na HTF UK v Praze má písemnou a ústní část. Podmínkou přijetí je úspěšné absolvování znalostního testu a pohovoru zaměřeného na motivaci ke studiu. Pardubická religionistika požaduje úspěšné absolvování písemného testu a dodání seznamu přečtené literatury (min. 5 titulů) s vlastním komentářem. Přijímací zkoušku lze prominout při průměru známek do 1,10 z vybraných předmětů.

Uplatnění absolventů

Absolventi religionistiky se mohou uplatnit jako odborní individuální či mediální poradci a konzultanti ve speciální oblasti, na kterou se během studia zaměří, popř. na poli nových náboženských hnutí a aktuální náboženské situace a jejích souvislostí obecně. Díky širokému záběru studia mohou také působit v multikulturním dialogu (např. v diplomacii, občanských iniciativách), mohou vykonávat publikační, osvětovou a pedagogickou činnost, popř. své schopnosti uplatnit při práci v muzeích, archivech a kulturních zařízeních. Je samozřejmě také možné pokračovat ve výzkumné činnosti v rámci oboru.

Více na

Ústav religionistiky MUNI v Brně Religionistika na FF UK v Praze Katedra religionistiky HTF UK v Praze Katedra religionistiky a filozofie UPCE Pardubice