Speciál O OBORECH: Pomocné vědy historické

10. 12. 2008 | O studijních oborech

Od studia historie jsou někteří odrazováni pro její nepraktičnost. Orientace v datech, osobnostech a souvislostech naší minulosti je náročné, a přesto se zdá, že pro další výzkum to mnohokrát nestačí. Výborným řešením pro milovníky historie je studium pomocných věd historických, které otevírají dveře ke konkrétnímu použití znalostí historie i nejmodernější technologie pro praktické účely. Pozn. Článek byl aktualizován 16. 11. 2009 (-bel-)

Náplň studia Pomocné vědy historické (PVH) se skládají ze speciálních vědních disciplín, které doplňují, zkoumají a kriticky hodnotí prameny klasické historie. V oboru se využívají poznatky mnoha oborů, i z oblasti přírodních věd.

Předměty PVH jsou souborem mnoha dílčích disciplín. Patří sem epigrafika (nápisy), kodikologie (rukopisy), diplomatika (úřední písemnosti), sfragistika (pečeti), heraldika (erby), genealogie (rodové vztahy), chronologie (způsoby měření času), paleografie (stará písma), numismatika (platidla) či metrologie (míry a váhy).

Kde se dají studovat Pomocné historické vědy jako samostatný obor můžete studovat na Masarykově univerzitě v Brně na filozofické fakultě, jednooborově i dvouoborově. Karlova Univerzita v Praze nabízí PVH v kombinaci s Archivnictvím a pouze jednooborově. Archivnictví zahrnující PVH je možné studovat také na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Uplatnění absolventů Absolvent bakalářského studia může navázat studiem dvouletého magisterského programu. Po skončení studia se uplatní především v archivech, může ale rovněž pracovat s moderním materiálem. Své znalosti a schopnosti mohou absolventi využít také ve státní správě, v muzeích, úřadech a různých kulturně-historických institucích, popř. v médiích či cestovním ruchu.

Přijímací řízení Pro přijetí na Masarykovu univerzitu stačí úspěšně absolvovat TSP. Přijímací zkouška na obor PVH v Praze je rovněž pouze písemná. Předpokládá se zájem o obor, všeobecný kulturně-historický přehled, základní informovanost o historické literatuře, porozumění textu v AJ či NJ a orientace v latinismech používaných v odborných textech. Očekávat můžete také esej na zadané téma. Modelové testy naleznete zde.

Více informací: Katedra PVH FF UK Praha Ústav pomocných věd historických a archivnictví FF MU Brno

Další zdroje: Wikipedia