Speciál O OBORECH: Politologie

19. 12. 2007 | O studijních oborech

Politologie je dalším z humanitních oborů, o které je poměrně velký zájem. Ne každý, kdo se na ni hlásí, má však dobrou představu, co ho vlastně čeká a z jakých pracovních nabídek si může po absolvování studia vybírat. Abyste tyto informace získali, nemusíte čekat až na první přednášky. Pozn.: Článek byl aktualizován 10.12.2009. (-pel-)

Co je náplní studia? V průběhu studia politologie byste měli nabýt znalosti z teorie a funkcí politického systému českého i zahraničních. Dozvíte se více o problematice volebních systémů, politického zprostředkování, o problémech regionální politiky a o politických teoriích.

Politologie a mezinárodní vztahy Na některých univerzitách v České republice je politologie přímo spojena se studiem mezinárodních vztahů a vypovídá o tom i název oboru. Často však, třebaže se o tom z názvu nedozvíte, je studium i tak zasazeno do širšího rámce mezinárodní politiky. Jaký je tedy vztah mezi těmito dvěma obory? Zeptali jsme se Lenky, která politologii a mezinárodní vztahy studuje na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity. „Politologie klade důraz hlavně na analýzu politických systémů a jejich komparaci. Mezinárodní vztahy se pak dotýkají témat, jako jsou mezinárodní řád, bezpečnost, konflikt mezi státy, mezinárodní právo, světová ekonomika atd. Tyto obory jsou podle mě hodně propojeny, a proto jsem ráda, že je na FSV můžu studovat společně.“

Předměty Z předmětů, které se týkají přímo politologie samotné, se setkáte například s komparací politických systémů, politickým systémem ČR, politickou geografií, teorií demokracie, dějinami politického myšlení, nebo s politologickými teoriemi. Předměty, které se týkají mezinárodních souvislostí, volí každá škola trochu jiným způsobem.

Uplatnění Také uplatnění závisí na míře propojení s mezinárodními vztahy. Důležitým předpokladem může být také jazyková vybavenost absolventa. Po vystudování politologie můžete nastoupit například do oblasti státní správy či samosprávy, můžete působit v nevládních organizacích, v servisní a poradensko-politologické činnosti, v mediální sféře, v aparátu politických stran i v diplomatické službě. Uplatnění můžete případně nalézt také v mezinárodních firmách či organizacích nebo v rámci rozvojových a projektových agentur napojených na Evropskou unii.

Kde ji studovat
Karlova univerzita v Praze, fakulta sociálních věd
Karlova univerzita v Praze, filozofická fakulta
Masarykova univerzita v Brně, fakulta sociálních studií
Univerzita Hradec Králové, fakulta humanitních studií
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, filozofická fakulta
Univerzita Palackého v Olomouci, filozofická fakulta
VŠE v Praze, fakulta mezinárodních vztahů
Západočeská univerzita v Plzni, filozofická fakulta