Speciál O OBORECH: Policejní akademie ČR

24. 3. 2010 | O studijních oborech

Sedm dílů nezapomenutelné série Policejní akademie o partičce zvlčilých budoucích strážcích amerických zákonů ve spoustě z nás jistě vypěstovalo automatický úsměšek při vysolvení názvu hlavní vzdělávací instituce mužů a žen práva a pořádku v České republice. Jak to ale vypadá ve skutečnosti? Co zde lze studovat a čím se studenti Policejní akademie ČR zabývají?

Policejní akademie ČR (PA ČR) sídlí v hlavním městě Praze a je školou státního typu. To znamená, že je v podstatě dalším orgánem státu. PA ČR konkrétně spravuje a zaštiťuje Ministerstvo vnitra ČR. Činnost PA ČR se řídí dle §95 zákona o vysokých školách, jímž jsou upraveny rozdíly v organizaci oproti veřejným či soukromým vysokým školám. Například přiznává ministrovi vnitra právo navrhovat jmenování nebo odvolání rektora a Ministerstvu vnitra stanovovat výši poplatků spojených se studiem, což jsou věci, které si nestátní vysoké školy řeší samy. Jedním z nejzásadnějších rozdílů je přístupnost studijních oborů. Poicejní akademie ČR má totiž jakési dvě kategorie studijních oborů – obory, na něž se mohou přihlásit i běžní civilisté a poté obory určené pouze pro policisty a zaměstnance Ministerstva vnitra a dalších státních orgánů zajišťujících ochranu práva. Zvláštní pravidlo této školy stanovuje, že uchazeči se smí přihlásit pouze na jeden ze dvou existujících studijních programů a v rámci těchto programů pouze na jeden obor z nabízených. PA ČR tvoří dvě fakulty – Fakultu bezpečnostně právní a Fakultu bezpečnostního managementu, z nichž každá zajišťuje vlastní studijní program v bakalářské i magisterské for­mě.

Zdroj: www.polac.cz

Obory přístupné civilistům

Absolventi těchto oborů jsou předurčeni k práci řídících pracovníků a specialistů zajišťování bezpečnosti v soukromé i veřejné sféře, a to jak v samotných bezpečnostních službách, tak v hospodářských odvětvích, průmyslu i peněžnictví. Vyloučeno není ani, že se uplatní jako pracovníci státní správy a místní samosprávy. Nabízí se i alternativní možnost – zažádat si o přijetí do služby Policie ČR.

Uchazeči o studium skládají přijímací zkoušky. Těch mohou být zproštění pouze absolventi bakalářského stupně studia na PA ČR ukončeným s vyznamenáním, kteří se hlásí do stupně magisterského. Jinak uchazeči o bakalářské obory absolvují znalostní test z průřezu středoškolskými vědomostmi a oborovými tématy (ukázku naleznete zde) a také test z cizího jazyka. Uchazeči o magisterské studium musí projít testem logického myšlení (ukázku naleznete zde), přičemž je brán také ohled na studijní výsledky z bakalářského stupně.

Obory určené civilním uchazečům zajišťuje PA ČR celkem dva, po jednom na obou fakultách.

  • FAKULTA BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ – BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ STUDIA

Studium tohoto bakalářského oboru se soustředí jednak na jednotlivá právní odvětví a jednak na problematiku kriminalistickou a kriminologickou, etická a psychologická témata a na různé možnosti narušení bezpečnosti. V povinných předmětech se také studenti setkají s výukou cizího jazyka. Mezi povinnými předměty se vyskytuje například Kriminalistika, Kriminologie, Profesní etika, Psychologie, Trestní právo či Správní právo. Povinně volitelné předměty pak zahrnují předměty specializované na další právní odvětví (Evropské právo, Pracovní právo, Právo životního prostředí) a jiné (Donucovací prostředky, Drogy a toxikomanie, Organizovaná kriminalita, Sebeobrana, Soudní lékařství, Taktika služebních zákroků, Terorismus či Bezpečnost informací). V nabídce jsou i předměty volitelné, kde lze absolvovat i kurzy sportovní a pohybové.

Obor je nabízen v prezenční i kombinované formě. Do prezenční formy bude přijato 90 civilních uchazečů (v loňském roce 1754 uchazečů), do kombinované pouze 25 (v loňském roce 306 uchazečů). Mají-li absolventi bakalářského stupně studia zájem pokračovat ve vzdělávání na stejné fakultě, mohou tak učinit v magisterském oboru Policejní management a kriminalistika. Připraveno je pro civilní uchazeče 25 míst (v loňském roce 79 uchazečů) v prezenční a 15 (v loňském roce 48 uchazečů) v kombinované formě. Náplň studia rozšiřuje znalosti z bakalářského stupně a jde hlouběji v dané problematice, navíc je obohacena o specializované předměty managementu a komunikačních dovedností.

  • FAKULTA BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU – BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

Jak už název napovídá, tento bakalářský obor je více zaměřen na výuku manažerských dovedností, řízení a také ekonomických záležitostí. V povinných předmětech je také rozšířena základna společenskovědních předmětů (Politologie I., Sociologie) a opět nechybí výuka cizího jazyka. Povinně volitelné předměty jsou rozdělené do tří bloků: právního a ekonomického (Obchodní právo, Trestní právo, Hospodářská politika a další), bezpečnostního (Integrovaný záchranný systém, Krizová komunikace, Ochrana obyvatelstva, Organizace a činnost policejních služeb, Základy kriminologie a prevence kriminality aj.) a ostatních předmětů (Etika, Sociologie médií a veřejného mínění, Psychologie pro krizové manažery aj.). I zde jsou zařazeny předměty čistě volitelné.

Zdroj: www.polac.cz

Předpokládaný počet přijatých činí pro prezenční formu studia 45 (v loňském roce 422 uchazečů) civilních uchazečů a pro kombinovanou 15 (v loňském roce 107 uchazečů) civilních uchazečů. Absolventi mohou pokračovat na této fakultě ve stejnojmenném magisterském oboru, jenž je vybudován v návaznosti na předměty bakalářského stupně a dále řeší zde započatá témata. Pro magisterské studium se očekává přijetí 30 civilistů (v loňském roce 42 uchazečů) do prezenčního studia a 25 (v loňském roce 15 uchazečů) do kombinovaného.

Obory určené policistům

Pro ilustraci a úplnost uvádíme také obory, jež mohou studovat pouze příslušníci Policie ČR a dalších relevantních orgánů. Samozřejmě se mohou hlásit i do výše zmíněných oborů, přístupných civilistům. Mezi jejich výhradní obory patří dva bakalářské obory Fakulty bezpečnostně právní, jimiž jsou Kriminalistika a další forenzní disciplíny a Policejní činnosti.

Zdroj: www.polac.cz, zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách