Speciál O OBORECH: Oděvní návrhářství, textil, obuvnictví

18. 1. 2012 | O studijních oborech

Mezi kreativně založenými studenty je i řada těch, kdo sní o kariéře úspěšného designéra nebo módního návrháře. Patříte-li mezi ně a nemůžete-li se zrovna spolehnout na vlivné kontakty nebo bohaté rodiče, můžete zkusit jít za svým snem i jinak: přihlásit se na některou ze škol, které podobně orientovaný obor nabízejí.

Přestože situace v oblasti textilního průmyslu není u nás momentálně zrovna růžová, neznamená to, že význam tohoto odvětví upadá. Šaty dělají člověka, ale to nejde bez toho, aby člověk tvořil šaty. A naučit se tomuto řemeslu může nejen na středních, ale dokonce i na některých vyšších odborných či vysokých školách.
Studium textilnictví, oděvnictví, obuvnictví i návrhářství je spojeno s řadou procesů, od vývoje materiálu přes zhotovení návrhu až po samotný prodej koncovým zákazníkům. My se v tomto článku zaměříme právě na prostřední díl cesty „šatů k člověku“, tedy na design a textilní tvorbu.

Uplatnění absolventů

Absolventi se mohou uplatnit jak v obecně tvůrčích, tak i inovačních týmech. Své budoucí pracovní působiště tak mohou nalézt třeba v rámci velkých oděvních a textilních podniků, ale i v malých krejčovských firmách. Mnoho absolventů však po ukončení studia volí sólovou či podnikatelskou dráhu a snaží se prosadit jako samostatní designéři a návrháři v nejrůznějších módních studiích.

Kde studovat

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

Fakulta textilní
Studijní program: Návrhářství
Studijní obor: Návrhářství textilu a oděvu (P; Bc., 3 roky)

Přijímací zkoušky

Tento studijní obor je jediný, na nějž se v rámci fakulty skládá přijímací zkouška. Ta je konkrétně talentová. Probíhá vždy koncem března a tvoří ji diskuze nad předloženými domácími pracemi (např. studie hlavy, figury, předmětů, zátiší, přírody či města, a to jak kresebně, tak i v barvě, ukázky prostorové tvorby mohou být na fotografiích – max. 15 kusů) a dále část talentová, kterou uchazeči podstupují přímo v místě zkoušky. V jejím rámci musí vytvořit malířskou kompozici na zadané téma (formát A2), zhotovit prostorovou kompozici z papíru na zadané téma a nakreslit zátiší (formát min. A1).

Předměty

Mezi povinnými předměty najdou posluchači FT TUL například Kreslení věcné, Tkaní a vazby tkanin, Konstrukce a modelování oděvů pro design, Textilní zbožíznalství, Malbu pro design, Dějiny výtvarné kultury, Základy textilní a oděvní výroby, Koloristika aj.

Web: www.ft.tul.cz

VYSOKÁ ŠKOLA UMĚLECKOPRŮMYSLOVÁ V PRAZE

Studijní program: Výtvarná umění
Studijní obor: Design (P; 3 roky)

S textilním designem okrajově souvisí také obor Design vypisovaný na VŠUP. V jeho rámci jsou posluchači připravováni pro designerskou práci v nejrůznějších oblastech výtvarného umění, oděvní návrhářství nevyjímaje. Důraz je zde kladen zejména na výuku týmové práce a získání znalostí z nejrůznějších oblastí kreativní tvorby, od průmyslového designu přes design objektový a grafický, keramiku a porcelán až právě pro textil a módní tvorbu. Velká část výuky probíhá v ateliéru.

Přijímací zkoušky

V prvním z celkových dvou kol přijímacího řízení odevzdává uchazeč k posouzení soubor svých prací v předepsané formě a dále dostane půldenní výtvarný úkol. Obojí hodnotí ateliérová komise. Jen v případě, že si uchazeč v obou případech vyslouží verdikt „uspěl“ (druhé možné hodnocení už je jen „neuspěl“), postupuje do kola druhého. Zde se pak posuzuje jeho portfolio děl a k tomu výtvarné úkoly zpracované během dvou dní. Nechybí ani obligátní prověřování jeho předpokladů pro studium (děje se formou pohovorů s vedením ateliéru).

Web: www.umprum.cz

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI

Fakulta multimediálních komunikací
Studijní program: Výtvarná umění
Studijní obor: Multimedia a design (P; Bc., 3 roky), zaměření Design obuvi/Design o­děvu

Také v rámci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně lze najít obory, které úzce souvisejí s textilnictvím a – už jen s ohledem na název univerzity – obuvnictvím.
V rámci Ateliéru designu obuvi jeho frekventanti získají potřebné znalosti týkající se navrhování, ale i výroby a konečného zhotovení produktu. Důležitou součástí studia je orientace na výuku aktuálních trendů v obuvnictví a používaných technologiích a materiálech.
Posluchači zaměření na design oděvů se učí pracím příslušejícím oděvnímu designérovi, ale třeba i postupům užívaným v produkci oděvů používaných v reklamě. Během studia není pominuta ani oblast marketingová a produkční, které jsou důležitou součástí prosazení produktu na trhu.

Přijímací zkoušky

Přijímací zkouška je dvoukolová a sestává ze zkoušky talentové a písemné. Talentová část vychází z domácí práce, resp. písemného testu. Úspěšné složení druhé části zkoušky vyžaduje všeobecný přehled v oblasti vizuální kultury a znalosti ve zvoleném oboru/ateliéru, a to písemnou formou, a dále nutnost předložení úkolů na dané téma, vytvořených před přijímací zkouškou. Poslední zkoušku v rámci druhého kola tvoří část ústní, během níž se zjišťuje motivace uchazeče, hloubka jeho zájmu o zvolený obor/ateliér a všeobecný rozhled.

Web: web.utb.cz

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ODĚVNÍHO NÁVRHÁŘSTVÍ

Studijní obor: Oděvní návrhářství (P; 3 roky)

Na Vyšší odborné škole oděvního návrhářství lze studovat právě mj. obor Oděvní návrhářství. Jedná se o tříleté studium, jehož hlavní tematickou náplň tvoří několik oblastí: Oděvní tvorba s využitím nejmodernějších počítačových programů, Návrh, modelování a aranžování oděvů, Figurální kresba a malba, Módní trendy a stylistika, Reklamní tvorba a propagace, Management oděvní firmy. Studenti se zde mají naučit samostatnému rozhodování, kreativnímu myšlení, ale i schopnostem pracovat v týmu. Škola zároveň slibuje vyspělé technologické zázemí disponující nejmodernějšími počítačovými aplikacemi zaměřenými na tvorbu oděvů a to od oděvů módních, sportovní, až přes speciální nebo pracovní oděvy. Úspěšní studenti navíc dostanou možnost účastnit se zahraničních stáží s finanční podporou EU. Školné je stanoveno na rovných 5 000 Kč ročně.

Přijímací zkoušky

Přijímací zkouška zahrnuje v prvním kole talentovou zkoušku (kresba portrétu dle modelu, fantazijní kresba a kresba oděvního návrhu na dané téma a dále pak hodnocení za 10 předložených plošných domácích prací). Druhé kolo zastupuje test z volitelného cizího jazyka a ověření praktických dovedností, konkrétně tedy zhotovení části oděvu.

Web: www.vosonspso.cz

Foto: Stock.XCHNG.hu

Další články k tématu

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Čokoládová tyčinka Kofila slaví 100 let. Studenti Grafického ateliéru Univerzity Tomáši Bati ve Zlíně k tomuto výročí vytvořili nové designové obaly. Z osmdesáti návrhů odborná komise vybrala sedm, na každý den v týdnu jeden, které uvidíme na pultech obchodů. „Studenti se ve svých návrzích inspirovali nejen spojením typického prvku Kofily, kterým je káva a čokoláda, …

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Lékařství, pedagogika, práva… tyto obory se vám nejspíš vybaví, když se řekne vysokoškolské studium. To ale rozhodně není všechno, co vysoké školy nabízí. Třeba největší česká vysoká škola, Univerzita Karlova, má v nabídce téměř 900 studijních programů! My jsem pro vás vybrali pět oborů, o kterých jste ještě (pravděpodobně) neslyšeli, a které vás připraví na …

Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

Brněnská Masarykova univerzita od září otevírá studijní program Design informačních služeb. Program vyniká svým individuálním přístupem a důrazem na praxi. Cílem studia bude propojit informační vědy s designérskými metodami. Podobný program zatím na žádné jiné škole v České republice není. Obor design informačních služeb vznikl na základě poptávky Masarykovy univerzity, která se sháněla po nových …